Gün geçmiyor ki aydınlatma teknolojileri gelecekten nasibini almasın. Bu teknolojilerden otomobiller de nasiplerini alıyor elbette. Farklı donanım seviyelerine göre aydınlatma teknolojileri de değişmekte. Bir otomobil modeli satın alırken düşük paketlerde genellikle halojen farlar kullanılırken, üst paketlere geçiş yapıldığında xenon veya LED farlar tercih edilebiliyor. Her bir far teknolojisi farklı bir çalışma yapısına sahip ve günümüzde en güncel aydınlatma yöntemi olarak LED teknolojisi kullanılıyor. Gelin birlikte LED, halojen ve xenon teknolojilerinin detaylarına bakalım.

Halojen Aydınlatma

Halojen farlar en yaygın ve en eski teknolojiye sahip aydınlatma sistemleridir. Halojen gazı ve tungsten flaman yapıya sahiptirler. Elektrik akımı sayesinde akkor haline gelen tungsten flamanın parlaklığı sayesinde aydınlatmayı sağlar. Reflektörlü ve mercekli far sistemlerinde tercih edilebilirler. Ucuz yapısından dolayı otomobil modellerinin giriş seviyelerinde rastlanır. Halojen otomobil ampulleri tek tip değillerdir. H4, H7, H1, H3 ve H11 modelleri en yaygın halojen ampul tipleridir. Standart halojen ampuller genellikle 3200K ışık rengi verir. Aydınlatma performansları xenon ve LED modellere göre düşüktür.

halojen aydınlatma
Reflektörlü yapıya sahip halojen ampul kullanan bir far.

Xenon Aydınlatma

Xenon ampuller adlarından anlaşılabileceği üzere basınçlı xenon gazının far sistemi içerisinde kullanılması ile çalışırlar. Eski nesil halojen ampullere kıyasla çok daha düşük enerji tüketimlerine sahiptirler. Ampulden çıkan ışınlar herhangi bir doğrultuya sahip değillerdir o yüzden mercek ile beraber kullanımları zorunludur. Ayrıca mercek sistemi üzerinden dağılan ışınların far üzerindeki kir ve tozdan kolay etkilenmesi sebebi ile far yıkama xenon farlı otomobil modellerinde zorunlu tutulmuştur.

f30 xenon far
Mercek kullanan xenon far modeli.

2. El BMW İlanları

LED 

LED teknolojisi ampul barındırmaz. Türkçesi ışık yayan diyot anlamına gelmektedir. Kullanım yaygınlığının son zamanlarda artmasının en büyük sebebi çevreci yapısı ve sunduğu düşük enerji tüketimidir. Ayrıca ampul değişimi gerektirmez. Sahip oldukları küçük yapı ile her alanda kullanılabilirler. Tepki süreleri oldukça kısadır ve trafikte farkındalığı arttırırlar. Sahip oldukları şimşek etkisi ile selektörler karşı tarafa gündüz dahi farkındalık sağlar. Mercekli veya reflektörlü farlarda kullanılabilir. LED teknolojisi kullanılarak LED Matrix ve Lazer gibi LED far türevleri de piyasada bulunmaktadır.

f30 led
Reflektörlü LED far modeli.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here