Far Ampulü Nedir? Değişimi Nasıl Yapılır?

1
4380
sürüş asistanı

Farlar, gece saatlerinde aracınızdan gelen ana ışık kaynağıdır ve sürücünün nereye gittiğini görmesini sağlar ve daha da önemlisi, sürücülerin kendilerine doğru gelen diğer araçları görmelerine yardımcı olur. Çoğu modern araç, farın tamamını değiştirmek zorunda kalmadan sadece far ampulü değişimine izin verir – bu da daha uygun maliyetlidir.

Çoğu aracın önünde dört ampul bulunur – ikisi normal kısa huzmeler için ve ikisi uzun huzme / kısa farlar için ve ayrıca her bir taraf için ayrı sigortalar bulunur.

Far Ampulü Nedir?

Bir far ampulü, evinizdeki ampullerle aynı prensibe dayanır. İçinden bir akım geçtiğinde beyaz renkte parlayan, içinde filaman bulunan bir cam ampuldür. Bu parlayan filaman, farın içindeki özel açılı reflektörlerle ileriye doğru yönlendirilen ışık çıkışını sağlar.

far ampulü

Xenon Far Nedir? Neden Kullanılmalı?

Far Ampulünüzün Değiştirilmesi Gerektiğini Gösteren Belirtiler:

  • Bir Far diğerinden daha kısık yanıyorsa
  • Far çalışmıyorsa
  • Far Ampulü açıldığında titriyorsa

Far Ampulü Nasıl Değiştirilir?

  • Farlar açılır ve incelenir.
  • Sigortalar yanmadıklarından emin olmak için kontrol edilir.
  • Arızalı ampul çıkarılacak ve soket kontrol edilecektir.
  • Yeni ampul takılacak ve çalışması test edilecektir.

far ampulü

Hatırlanması Gereken İpuçları

  • Bazı araçlar, far ampullerine erişmek için ön tamponun çıkarılmasını gerektirecektir – Bu, ampulleri değiştirmek için gereken çalışma süresini uzatabilir.
  • Bazı modern araçlarda ‘Yüksek Yoğunluklu Boşaltma’ farları (HID) veya LED farlar bulunur. Bu ampullerin değiştirilmesi daha pahalıdır ve ayrıca farların düzgün çalışmasına döndürülmesi için başka bileşenler de gerektirebilir. Aracınızda bu lambaların bulunup bulunmadığından emin değilseniz, gerekli olan doğru onarımı belirlemek için bir ‘aydınlatma incelemesi’ yaptırmanız en iyisidir.

Far Ampulünüzü Değiştirmek Ne Kadar Önemli?

Farlarınız karanlık veya zayıf aydınlatma koşullarında görüş sağlamak için çok önemlidir ve çalışmayan bir far ampulüne sahip olmak yalnızca görüşü azaltmakla kalmaz, aracınızın diğer sürücüler ve yayalar tarafından görülmesini de zorlaştırır. Ayrıca, aracınızı çalışmayan bir aydınlatma ile çalıştırmak da yasa dışıdır, bu nedenle, yanmış bir far ampulü ile bir aracı kullanarak yerel makamlardan para cezası da alabilirsiniz.

2. El Otomobil İlanları

Mercekli Far Nedir? Ne İşe Yarar?

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here