Audi eAWS Sistemi Virajlarda Ekstra Konfor Sağlıyor!

1
2017
eAWS

Sizi şöyle bir okul günlerinize döndürelim. Fizik dersiyle aranız nasıldı? Merkezkaç kuvvetinin ne olduğunu hatırlıyor musunuz? Aslında merkezkaç kuvveti Newton yasalarına uymayan bir kuvvettir. Ancak hepimiz bu kuvveti hemen hemen her gün hatta her virajda hissediyoruz. Otomobilinizle bir viraja girmeden önce düz gidiyorsunuz yani doğrusal bir hareket yapıyorsunuz ancak virajı dönerken bir kuvvet sizi viraj dışına doğru savuruyormuş gibi hissederseniz. Siz eylemsizlikten dolayı doğrusal bir hareket yapma eğilimindeyken içinde bulunduğunuz otomobil size bir kuvvet uygulayarak yönünüzü değiştirir. Buna genel olarak merkezkaç kuvveti denir. Merkezkaç kuvveti yol tutuşuna çok büyük bir etki yapar. Hatta bu nedenle spor otomobillerin ağırlık merkezi yere daha yakındır. SUV’lerden beklenen virajlarda hızlı ve atik olmak olmadığı için de SUV’lerde bu ağırlık merkezi daha yukarda tutulabilir. Ancak, Audi eAWS ismini verdiği yeni teknolojisi sayesinde ağırlık merkezi yüksekte olan SUV’lara bile virajlarda ekstra yol tutuş vadediyor.

audi eAWS

Audi eAWS Sistemi Nasıl Çalışıyor?

Audi eAWS sistemi sayesinde SUV’ler, konforlarından ödün vermeden sportif bir sürüş keyfine kavuşuyor. AueAWS, 48V elektrikli motorla çalışan bir elektromekanik bir stabilizasyon sistemi aslında. Bu sistem araç viraja girdiğinde otomatik olarak devreye giriyor ve süspansiyon sistemini dengeliyor. Bu sayede de yol tutuş artıyor, merkezkaç kuvveti azalıyor ve sonuç olarak da size güven ve konforun keyfini yaşamak kalıyor.

Sistem komutlarını, ECP sisteminin bir parçası olan, ön ve arka akstaki kontrol üniteleri aracılığıyla alır. Ve sistem milisaniyeler içinde, aracın hızı, sürüş yüksekliği, savrulma ve eğim hareketleri, yol yüzeyindeki sürtünme katsayısı, yetersiz veya fazla yönlendirme gibi birçok parametreyi değerlendirerek aracı dengede tutmaya çalışır.

audi eaws sistem

Hangi Araçlarda Kullanılabiliyor?

Audi Q7, SQ7, SQ8 ve RSQ8 için şu an kullanılabilir durumda olan sistem, şehir içi trafiğinde ve keskin virajlarda manevra kabiliyetini arttırıyor. Audi eAWS sistemi için gereken elektrik enerjisi, 48 voltluk bir elektrik sistemi tarafından sağlanıyor. Ayrıca bu elektrik motorları, dengeleyicilerde 1,200 Nm’ye varan tork üretebiliyor.

 

İkinci El Audi İlanlarımızı Görüntülemek için Hemen Tıklayın!

Tüm İkinci El Otomobil İlanlarımızı Görmek için Hemen Tıklayın!

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here