BMW M3 E30, Geçmişten Günümüze Bir Motorsport Hikayesi

3
3384

Doğrudan motor sporlarından geliştirilen 1986 BMW M3 türünün ilk örneğidir. Araba 1985’te Frankfurt’taki IAA’da sunuldu. Ayrıca, touring otomobil yarışlarında kazandığı sayısız şampiyonluk zaferiyle BMW M3, kısa sürede BMW M serisindeki en ikonik araçlardan biri haline geldi. BMW M3 E30 ile her şeyin başladığı yerden başlayarak bu efsanevi serinin büyüleyici geçmişine dikkatleri çekmenin zamanı geldi.

BMW M3 E30 Motorsport Hikayesi

İlk BMW M3’ün arkasındaki fikir, bir yarış sedanını sokak versiyonu olarak kullanıma sunmaktı. Hem günlük yollarda hem de dünyanın en büyük yarış pistlerinde.

BMW M3 E30 Motorsport Hikayesi

Bir touring otomobil yarışı homologasyon modeli olan BMW M3, nihayet 1986’da başlangıç ​​çizgisine geldi. A Grubu yönetmelikleri, bir otomobilin bunu yapabilmesi için on iki ay içinde bir yarış arabasının en az 5.000 yol-yasal kopyasının satılmasını gerektirir.

BMW Yollarda ve Pistlerde

Bundan önce, BMW Motorsport GmbH (1993 yılına kadar BMW M’nin şirket adı) teknisyenleri harika bir iş çıkardı. Geliştiriciler gelecekteki M3’e BMW Yarış Parçaları rafından en iyi bileşenleri sağladı.

M3 iç tasarımıM3 vites kolu

ABS ve havalandırmalı disklere sahip fren sistemi, aracın sağlam olmasını sağlarken, süspansiyon ve sönümleme, günlük kullanım için uygunluktan ödün vermeden yarış düşünülerek tasarlandı. Manuel şanzıman aynı zamanda klasik yarış havasını yaydı, bu nedenle sürücüler ilk vitesi yarışta tipik olduğu gibi sol altta buldular.

BMW Güç ve Motor

BMW M3 şüphesiz sofistike dört silindirli motoru kullanıyordu. Bunun temeli, tamamen revize edilen o zamanki 3 Serisinden iki litrelik dört silindirdi. Orijinal motorun en iyi özellikleri arasında düşük ağırlığı, yüksek torku ve dayanıklılığı vardı.

M3 E30 Güç ve Motor

Tipik M güç tedavisi, deplasmanın 2,3 litreye çıkarılmasını ve dört valfli bir kafanın entegre edilmesini içeriyordu. Bu teknoloji, BMW M1 süper spor otomobilinden değiştirilmiş bir formda zaten biliniyordu.

BMW Hafif ve Hızlı

İlk BMW M3’ün performans verileri o zamanlar bir mihenk (Mihenk taşı, gümüş ve altın alaşımlarının kalitesini test etmekte kullanılan, düz, sert, ince pütürlü, siyah veya koyu renkli bir taştır. Bu yakıştırma; sanatta, ekonomide, bilimde, tarihte devrimler yapmış yada büyük değişikliklere ön ayak olmuş durumlarda kullanılır.) taşıydı ve bugün bile durum böyle. Yarış teknolojisi sayesinde, motor tam olarak 200 hp işaretine tırmanıyor ve bunu bir turboşarj veya kompresör olmadan gerçekleştiriyor. Maksimum hızı 6.750 rpm’dir. Aracın yaklaşık 1.200 kilogramlık ince ağırlığı sayesinde M3, sadece 6,7 saniyede 100 km/s hıza ulaşır ve 235 km/s azami hıza sahiptir. Zamanına göre çok gelişmiş olan regüle edilmiş katalitik konvertörle, motor biraz güç kaybederek 195 hp’ye kadar üretim yaptı.

BMW M3 E30 Yeni Formunda

Özel bir tasarıma sahip olan sadece M3’ün motoru değildi, aynı zamanda aracın kendisi de temelde elden geçirildi. Her şeyden önce tasarımcılar vidayı ağırlığına gelince döndürdüler. Ön ve arka tamponlar, yan etekler, bagaj kapağı ve rüzgarlık tamamen plastikten yapılmıştır.

BMW M3 Yeni FormuM3 E30 Yeni Formu

Otomotiv meraklıları, BMW M3’ün C sütununun iki kapılı 3 Serisi’nden daha düz ve daha geniş olduğunu fark ederek aerodinamiğini geliştirdi. Tüm bunlar, M3’ün kısa sürede motor sporları meraklılarının favori BMW’si haline gelmesine katkıda bulundu. Bu kusursuz tasarımın en çarpıcı özellikleri arasında çamurluklara sahip daha geniş tekerlek kemerleri ve ikonik arka kanat vardı.

BMW Yarış Pistlerinde Kendini Kanıtladı

BMW M3, üretim döngüsü başlamadan önce Nürburgring’de test edildi. Muhtemelen dünyadaki en zorlu yarış pistinde kazanılan deneyim, hem serilerin hem de yarış versiyonlarının dayanıklı olmasını sağlamaya hizmet etti. ‘Yeşil Cehennem’deki zorlu sürüşlerinin ardından M3, İtalya’nın Nardo Ring’inde en yüksek hızda 150.000 kilometrelik bir testte tam gaz kimlik bilgilerini göstermeyi başardı. Doğal olarak uçan renklerle geçti.

BMW M3 Evrimi

Beş yıllık yapımında, otomobilin performansı artmaya devam etti. Örneğin 1988’de Evolution versiyonu 220 hp ve maksimum 243 km/saat hızla piyasaya sürüldü. Diğer şeylerin yanı sıra, revize edilmiş bir spoiler vardı. İlk M3’ün son aşaması 1990 yılında BMW Motorsport GmbH tarafından ateşlendi.

BMW M3 E30 EvrimiBMW Evrimi dış görünüm

Yer değiştirme 2,5 litreye çıkarıldı ve şu anda BMW’nin E30 3 Serisi’nin en güçlü modeli olan M3 Sport Evolution’da 238 hp ile sonuçlandı. Bu motorun konsepti, o sırada BMW’nin Formula 1 yarış takımındaki motor geliştirmeden de sorumlu olan Paul Rosche’den geldi. Bu özel modelin göze çarpan özellikleri, ayarlanabilir ön apronları, mevcut iki boya rengi “Parlak Kırmızı” ve “Parlak Siyah” ve tek parça yarış koltuklarıydı.

Özel Modeller

Diğer özel modeller BMW M3 E30 serisini otomobil tarihinin en ikonik spor otomobilleri seviyesine yükseltti. Sınırlı sayıda üretilen özel seri, öncelikle prestijli motor sporları başarılarıyla aynı zamana denk gelecek şekilde piyasaya sürüldü. Uzmanlar ve koleksiyoncular, akıllarını 1988 Avrupa Touring Araç Şampiyonası unvanını kutlayan BMW M3 Europameister’a çevirecekler.

BMW M3 Özel Model

Ekim ve Kasım 1988 arasında özel olarak Macao Mavisi boyanmış ve üretilen 148 arabanın her birine İtalyan yarış pilotu ve kazanan Roberto Ravaglia imzalı bir çıkartma takıldı. 505 kez üretilen ve 215 hp ile BMW M3 Cecotto benzer bir kült statüsüne sahiptir. Bunlardan 25 tanesi başka bir özel model olan Ravaglia olarak teslim edildi.

BMW M3 E30 Zaferleri

BMW M3, en başından beri sadece halka açık yollarda saf sürüş keyfini değil, aynı zamanda motor sporlarının başarısını da temsil ediyordu. M3’ün 1987 yarış versiyonu, açılış Dünya Touring Araç Şampiyonası’nın başlangıcı için oluşturuldu. Üretim arabası gibi 200 hp yerine, dakikada 8.200 devirde sansasyonel bir hızda 300 hp üretti. Yol aracı gibi, yarış versiyonu da olağanüstü bir başarıydı, ilk yılında dünya şampiyonu oldu ve kısa süre sonra bir Avrupa unvanı ekledi. Başarılar defalarca geldi: DTM (Alman Binek Otomobili Şampiyonası), Fransa, İtalya ve İngiltere’deki ulusal şampiyonalarda olduğu gibi, aplomb ile perçinlendi.

BMW ZaferleriM3 kabin tasarımı

Diğer ülkelerdeki diğer oyunlara ek olarak, BMW Motorsport, Nürburgring 24 Saat Yarışı’nda M3 ile çifte zafer kazandı. Bu, çemberi kapattı, çünkü seri üretim öncesi M3 arabaları bu ünlü pistte seri üretim ve yarış için son rötuşları aldı. Bu araç, beş yıl boyunca dünya çapında serilere hakim oldu ve şimdiye kadarki en başarılı touring otomobiline dönüştü. En güçlü varyantlarında, 2.5 litre kübik kapasiteli M3 yarış versiyonu 360 hp’ye çıktı.

Yeni BMW M3 Ve M4

Altıncı nesil BMW M3 ve ikinci nesil BMW M4 lansman için hazırlanıyor. Yeni BMW M3 ve BMW M4 kullanıma hazır. Yarış pisti koşullarında gerçekleştirilen sürüş dinamikleri testleri ile, yeni BMW M3 Sedan ve yeni BMW M4 Coupé için seri geliştirme süreci önemli aşamasına giriyor.

Altıncı nesil BMW M3 ve ikinci nesil BMW M4

İkinci El BMW M Serisi Fiyatları

3 YORUMLAR

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here