Uzun zamandır beklenen BMW’nin minimalist tasarımı 2023 CES’te Las Vegas’ta tanıtımı gerçekleşti. BMW i Vision Dee devasa Head-Up Display ile birlikte görenleri hayran bıraktı. Bu tasarım 2025’te piyasaya sürülecek yeni nesil elektrikli araçların bir ön izlemesi. Ayrıca 3 yıl sonra bir i3 sedan üzerinde görmemiz muhtemel.

İnanılmaz Tasarım

BMW i Vision Dee

BMW i Vision Dee kapı kolları veya ayna kapakları olmayan temiz bir yan profile sahip. Gövde vurgularıyla uyumlu olması için sarıya boyanmış minimalist jantlara da oldukça dikkat çekiyor. i Vision Dee’nin arkası da oldukça tuhaf görünüyor. Çünkü temel arka farlar olması gerekenden daha yüksek. Bununla birlikte tampon arka kısımda büyük bir alanı kapsıyor. Hatta bu aracın en çok dikkat çeken özelliği 32 renk değiştiriyor olması. İlgili yazımızı buradan okuyabilirsiniz.

Üç kutulu sedan, ızgaralar ve çift farlar fütüristik bir şekilde karşımızda. Ön uç tasarımı, Eylül 2021’de tanıtılan i Vision Circular’ı anımsatıyor. Kısa çıkıntılar, daha geniş bir iç mekan için dingil mesafesini en üst düzeye çıkarıyor.

BMW’ye göre farlar ve ızgara, E Ink teknolojisi sayesinde görünümünü değiştirebilen tekdüze bir yüzey üzerinde fiziksel ile dijitali birleştirerek bir “fijital ikon” yaratmak için harmanlanıyor. Bu konsept insani bir tarafı olduğunu göstermek için ruh hallerini ve yüz ifadelerini ifade edebiliyor. Hatta insanlarla konuşabiliyor. Karşılama senaryosunun bir parçası olarak, sürücünün avatar görüntüsü yan camlara yansıtılabileceği düşünceler arasında. BMW gerçekten günümüz teknolojisinin sınırlarını zorluyor:)

Ayrıca BMW geçtiğimiz günlerde tamamen elektrikli 5 serisinden i5’i tanıtmıştı. Buradan inceleyebilirsiniz.

Sıradanlığa Meydan Okuyan Bir İç Mekan

İç mekana gelirsek; geleneksel düğmeler ve anahtarlar ortadan kalkmış. iDrive denetleyicisi de görünmüyor. Bunun yerine, gösterge panelinde dokunmaya duyarlı sensörlere sahip, bir BMW Mixed Reality Slide (BMW Karma Gerçeklik Kaydırıcısı diye çevirebildiğimiz) var. İsmi biraz garip diyebiliriz. Bunlar, ön camın tüm genişliğini kaplayan devasa baş üstü ekranı kontrol ediyor. Beş seçilebilir mod, sürücünün Head-Up Display’de ne kadar içerik istediğini seçmesine olanak tanıyor.

BMW i Vision Dee

Direksiyon simidi, arabanın geri kalanı kadar alışılmadık. Geniş Head-Up Display tarafından ön cama yansıtılan içeriği kontrol etmek için dikey bir kola ve temas noktalarına sahip. (BMW bunlara “figital” diyor). Bu pencereler, “gerçeği kademeli olarak karartmak” ve konseptin iç mekanını daha sürükleyici hissettirmek için kısılabilir.

BMW, gelişmiş baş üstü ekranının 2025 yılında Neue Klasse mimarisine dayalı ilk elektrikli araç ile bir üretim modelinde uygulamaya geçmesi muhtemel. Marka orta sınıf segmentinde iki modelle NE’nin açılışını yapacak. Bu nedenle bir 3 Serisi Sedan ve bir iX3 bekliyoruz. Yüzde 20 daha yüksek enerji yoğunluğu, yüzde 30 artırılmış menzil ve yüzde 30 daha hızlı şarj ile yeni geliştirilmiş yuvarlak pil hücrelerine sahip olacaklar.

i Vision Dee Ek Ayrıntılar,

BMW i Vision Dee

Bu yıl içinde BMW sürpriz teknik özelliklerini yayınlamasını bekliyoruz. Bu arada, M bölümü dört motorlu yüksek performanslı bir elektrikli araç üzerinde çalışıyor. Ayrıca Neue Klasse mimarisinin katı hal pilleri barındıracak şekilde tasarımı gerçekleşecek.

Neue Klasse tabanlı ilk otomobiller, 2025’ten itibaren Macaristan’daki yeni Debrecent fabrikasında üretilecek. Bununla birlikte bir yılın sonunda ise Münih’de devam edecek. On yılın sonunda, Güney Karolina, Spartanburg’daki fabrika yeni temeller üzerine en az altı elektrikli SUV monte edecek.

BMW’nin Efficient Dynamics başkanı Thomas Albrecht, geçen yıl EV’lerin 1.000 kilometreden daha uzağa gitmeyeceğini açıklamıştı. Çünkü bunun aşırıya kaçacağını söylemişti. Baş Teknoloji Sorumlusu Frank Weber, araç sahiplerinin pil paketini şarj etmek için harcanan her dakika için 48 kilometre menzil kazanacağına dair söz vermişti. Ek olarak mevcut prizmatik hücreden yaklaşık yüzde 20 daha hafif olacak. Böylece BMW, pille ilgili üretim maliyetlerini yarıya indirecek. Hatta üretim sürecinde CO2 emisyonlarını yüzde 60 oranında azalma sağlayacak.

Bu yeni konsept biraz pahalıya mal olacak gibi görünüyor. BMW’nin tüm serisinin fiyatlarını da buradan inceleyebilirsiniz.

Trink Sat

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here