Uzun zamandır beklenen BMW’nin minimalist tasarımı 2023 CES’te Las Vegas’ta tanıtımı gerçekleşmişti. Detaylı bilgiyi buradan bulabilirsiniz. Şimdi ise 2023 CES için BMW, E Ink ile gözler önünde. i Vision Dee’de gördüğümüz daha gelişmiş teknoloji, gerçek renklerini 32 tanesiyle birlikte gösteriyor.

Kapı kolları veya ayna kapakları olmayan temiz bir yan profile sahip BMW i Vision Dee görenleri hayran bırakmıştı. Minimalist jantları, daha geniş iç mekanı ve enfes görünümünün yanı sıra teknolojiyi de üst seviyede. E Ink teknolojisi sayesinde görünümünü değiştirebilen tekdüze bir yüzey üzerinde fiziksel ile dijitali birleştirerek bir “fijital ikon” yaratmak için harmanlyor. Bu konsept insani bir tarafı olduğunu göstermek için ruh hallerini ve yüz ifadelerini ifade edebiliyor. Hatta insanlarla konuşabiliyor. Karşılama senaryosunun bir parçası olarak, sürücünün avatar görüntüsü yan camlara yansıtılabileceği düşünceler arasında olduğunu söylemiştik. Şimdi ise bu teknolojiyi yakından inceleyelim.

E Ink Teknolojisi

bmw i vision dee

2019 Frankfurt Otomobil Fuarı’nda BMW, renk değiştiren otomobilini açıklamıştı. 4 yıl önceki teknolojisi yalnızca 2 renk değişikliği sağlıyordu. En siyah siyahı oluşturmak için görünür ışığın yüzde 99’undan fazlasını emen bir madde olan Vantablack VBx2 kaplamalı bir X6 kullandı.

2022 CES için iX, milyonlarca mikrokapsül içeren E Ink ile kapladı. Bu kapsüller, elektrikli SUV’nin dış kaplamasını değiştirmek için gri tonlar oluşturmak üzere negatif yüklü beyaz pigmentler ve pozitif yüklü siyah pigmentlerle dolu. Kısaca BMW, değiştiren otomobil teknolojisinin güncel bir versiyonunu tanıttı. Bununla birlikte konsepti siyah beyazdan tam renkli bir palete geçti. Ayrıca Alman otomobil markası, teknolojiyi CES 2023’te sergilenen en yeni konsept otomobili BMW i Vision Dee’nin bir parçası olarak sundu.

32 Renge Kadar Değişim

bmw i vision dee

BMW’nin bir diğer konsepti olan iX Flow (2021), i Vision Dee, bir e-mürekkep filminden yapılmış bir dış yüzeye sahip. Ancak iX Flow’un yalnızca siyah ve beyaz arasında değişebiliyordu. i Vision Dee 32 renge kadar değişimi mevcut. Bununla birlikte dijital olarak kontrol edilen desenler de oluşturabiliyor.

BMW, renk değiştiren dış tasarımı, insanlar ve arabaları arasında daha güçlü bir bağ oluşturmayı amaçladığını dile getirdi. Adındaki “Dee”, Türkçe olarak Dijital Duygusal Deneyim anlamına geliyor.

BMW Group başkanı Oliver Zipse, “BMW i Vision Dee ile donanım ve yazılım birleştiğinde nelerin mümkün olduğunu sergiliyoruz” dedi. Ayrıca “Bu şekilde, otomobili akıllı bir yol arkadaşına dönüştürmek için dijitalleşmenin tüm potansiyelinden yararlanabiliyoruz.” diye ekledi.

Teknoloji şirketi E Ink ile geliştirilen otomobilin dışı, bireysel olarak kontrol edilebilen 240 segmente ayrılmış. Ekip, E Ink’in teknolojisini kavisli yüzeyler için uyarladı. Ayrıca dış cepheyi oluşturmak için yeni elektronik kontroller ve lazer kesim süreçleri geliştirdi.

i Vision Dee konsepti aynı zamanda dijital ve fiziksel dünyaları harmanlıyor. Bununla birlikte otomobil tasarımının geleceği için bir vizyon oluşturuyor.

”Kontrol her zaman sürücüde”

BMW Group tasarım başkanı Adrian van Hooydonk, “BMW i Vision Dee ile otomobilin dijital yaşamınıza nasıl sorunsuz bir şekilde entegre edilebileceğini ve güvenilir bir yol arkadaşı olabileceğini gösteriyoruz” dedi. “Aracın kendisi dijital dünyaya açılan portalınız oluyor. Kontrol her zaman sürücüde.”

“Doğru şekilde uygulandığında, teknoloji değerli deneyimler yaratacak. Böylece sizi daha iyi bir sürücü yapacak. Basitçe insanları ve makineleri birbirine yaklaştıracaktır.”

Ayrıca geçtiğimiz aylarda Rolls-Royce Cullinan da efsane renklerini yayınlamıştı. Buradan inceleyebilirsiniz.

Trink Sat!

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here