Tayvanlı Çip Üreticisi TSCM Fiyatları %6 Arttırdı: Otomobil Fiyatlarına Yeni Zam Yolda!

2
1167
tscm

Arabalardan, telefonlara hatta tanklara kadar modern cihazların hemen hepsinde kullanılan çiplerin tedarik sorunu devam ediyor. Korona virüs pandemisi sırasında artan talepleri karşılayamayan çip fabrikaları, müşterilerden gelen taleplere yetişemedi. Bunlardan biri de Tayvanlı çip üreticisi Taiwan Semicounductor Manufacturing Company. TSCM şuan dünyanın en büyük çip üreticisi konumunda yer alıyor ve sorumluluğu da oldukça fazla. Üretimdeki krizlerle başa çıkamaya çalışırken, TSCM çip fiyatlarında ciddi artışa gideceğini açıkladı. Tayvanlı üretici firma, artan maliyetleri gerekçe göstererek müşterileri pandemi döneminden bu yana ikinci fiyat artışı için uyardı. Peki TSCM çip fiyat artışının sebebi ne?

Otomobil Fabrikaları Tek Tek Üretime Ara Verdi!

renault fabrika

Yarı iletken tedariği özellikle geçtiğimiz yıl global çapta bir krize yol açtı. Pandemi sırasında sektörün tekel firması olan Apple ve Intel gibi lider teknoloji firmalarına parça tedariğinde sıkıntı yaşadı. Krizden çok etkilenen sektörlerin başında tabii ki otomotiv sektörü geliyor. Kriz süresince sektörün lider firmaları olan Ford, Toyota, Volkswagen ve Renault’unda içinde bulunduğu bir çok otomobil firması belli aralıklarla üretimlere ara verdi. Bu sebeple halihazırda araç almanın zor olduğu ülkemizde fiyatların artmasına yol açıyor.

Çip Fiyatlarında Yeni Zam Yolda!

çip krizi

Yapılan araştırmalara göre, fiyat artışında sürece bağlı olarak %5 ila %8 arasında değişiklik geliyor. Çip fiyatlarındaki bu artış ise akıllı telefonlar, bilgisayarlar ve otomobil fiyatlarını doğrudan etkileyecek. Önümüzdeki dönemde bu alandaki maliyetler düşmeyecek gibi gözüküyor. Fakat çip fiyatlarını düşürecek yeni yaptırımlar için dünya devi ülkeler yarışıyor. Bunların başında Asya’nın çip üreticileri Güney Kore ve Çin yer alıyor. Ardından Amerika başbakanı Joe Biden‘ın da çip krizi ile ilgili yakın gelecek planlarını açıklamıştı. Ancak fiyatların ne kadar artacağını henüz bilmiyoruz.

Fiyat Artışının Sebebi Ne?

TSCM, verdiği demeçte artışın ana nedenlerini açıkladı. Enflasyon, Ukrayna – Rusya savaşı, artan maliyetler ve fabrika kapasitesini arttırma planlarını fiyat artışına sebep gösterdi. Bunlara ek olarak pandemi sürecinden sonra modern cihazlara olan talebin azalmasıyla kar marjının düştüğünü açıkladı.

TSMC’nin Kapasitesini Arttırması Bekleniyor

tscm

TSCM’nın elde ettiği karı kapasitesini arttırmak ve çip talebini karşılamak için kullanacağı bekleniyor. Fakat şirketin hazırladığı rapora göre çip krizinin bitmesi o kadar da yakın değil. Şirket, arzın talebi karşılaması için 2022 yılının sonuna kadar beklememiz konusunda uyardı.

Çip Krizi Hangi Markaları Nasıl Etkiledi?

Sıfır KM Araç Fiyatları

2 YORUMLAR

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here