Sıfır Otomobilde Ayıplı Mallar İçin Karar

0
1824

Ayıplı Sıfır Otomobil Davasında Emsal Niteliğinde Karar!

Trabzon’da yaşayan Selva Akbaş, 3 sene önce satın aldığı lüks otomobilin kaportasında meydana gelen göçükler sebebiyle aracı satın aldığı bayi ile davalık oldu. Mahkeme, ayıplı olduğu tespit edilen aracın, ‘ayıpsız misliyle’ değiştirilmesine karar verdi.

2017 yılında bayiden 109 bin TL’ye alınan sıfır otomobilde zamanla göçme olduğunu fark eden Akbaş ailesi ilk olarak bayiye başvurdu. Bayi yetkililerinin oluşan göçüklerden müşteriyi sorumlu tutması sonucu tartışma mahkemede sonlandı. Bayiye ‘Ayıplı malin misliyle iadesi’ davası açıldı.

Ayıplı Mal

Mahkeme Araç Sahibinden Yana

Trabzon Tüketici Mahkemesi’nde görülen davada; talep edilen bilirkişi heyeti, hazırladığı raporda araç sahibi çifti, haklı bulup, otomobilde gözle görülür ayıpların olduğunu ve bu ayıpların kullanım hatasından kaynaklanmadığı yönünde tespitlerde bulundu.

Tüketici Mahkemesi bilirkişiler tarafından ayıplı olduğu belirlenen malı sattığı gerekçesiyle, bayiyi ‘ayıplı’ olduğu tespit edilen aracın, ‘ayıpsız misliyle’ değiştirilmesi yönünde karar verdi. Mahkeme kararı Samsun Bölge Adliye Mahkemesi 5’inci Hukuk Dairesi de dosyayı detaylı inceleyerek kararını açıkladı. Davalı bayinin, istinaf başvurusunu reddeden Hukuk Dairesi, kararı bayi aleyhinde onadı. Karara göre; otomobili satan bayi, aynı modelde sıfır kilometrede araç ya da belirlenecek güncel tutarı, tüketiciye geri ödeyecek.

Hukuk mücadelemizden zaferle ayrıldığımız için mutluyuz”

Davacı tarafın avukatlığını üstlenen Bünyamin Bayram yaptığı açıklamada: “Daha önceden de servise gitmişti ancak servis kabul etmemişti. Bunların dış etkenlerden dolayı olduğunu ortaya koymuşlardı. Biz de hukuk mücadelemize başladık. Yaklaşık 2 yıllık hukuk mücadelemizin sonucunda davayı kazandık. Aracın misliyle değişimi kararıyla birlikte bayiye teslim edeceğiz. Hukuk mücadelemizden zaferle ayrıldığımız için mutluyuz” ifadelerini kullandı.

Araç sahibi Selim Akbaş ise: “2017 yılında eşimle araba almaya karar verdik. Bayiden sıfır olarak yaklaşık 110 bin TL’ye bu aracı satın aldım. Daha sonra aracımın c çıtasında göçükler meydana geldi. Mağduriyet yaşadık. Servise gittik ancak kendilerinden kaynaklı olmadığını söylediler. Biz de daha sonra avukat aracılığıyla mahkemeye başvurduk ve hukuk mücadelemizi kazandık. Aracın şu anki sıfır fiyatı üzerinden yapılacak değerlendirme ile paramızı geri alacağız ve aracı teslim edeceğiz” diye konuştu

2.El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here