Araç Alacaklar Dikkat Bu Tuzağa Düşmeyin

2
1461

Dolandırıcıların Yeni Taktiği Ortaya Çıktı, Araç Alacaklar Dikkat!

Ülkemizde özellikle ikinci el tarafında artan otomobil satışları dolandırıcıların da bu ticarete olan ilgisini artırdı. Özellikle internet ve cep telefonu uygulamaları üzerinden gerçekleştirilen alım satımlarda sıkça karşılaşılan dolandırıcılık vakaları giderek artıyor. Araç alacaklar, dolandırılmamak için bu tuzağa düşmeyin!

İzmir’de yaşanan olayda hayvancılık yaptıklarını söyleyen kişiler hayvanları kesildikten sonra gelecek parayla ödemeyi devir esnasında yapacaklarını söylüyor. Satış esnasında notere kadar gidildikten sonra hayvanların kesilemediğini dolayısıyla paranın hazır olmadığını söyleyerek senet teklif ediyor. Senet imzalandıktan sonra amacına ulaşan dolandırıcılar utanmadan dolandırdıkları insanları arabayla evine bırakıyor. Satıcılar para yatmadığını fark ettiğinde ise sırra kadem basmış oluyor.

‘DOLANDIRICILIK SAYILMIYOR, KANDIRILDIĞIMIZ SÖYLENİYOR’

Pazarlık yapan kişilerle notere gelen alıcının aniden değiştiğini söyleyen mağdur Mahir Kılıç: “Bizimle pazarlık yapan kişi ile aracı alan kişi noterde değişiyor. Bize kendini köklü aile olarak tanıtan kişiler, noterde aracı, çobanlarının alacağını söyledi. Senedi de o kişi ile imzaladık. Senet imzaladığımız kişinin üzerine ait hiçbir şey çıkmıyor. Emniyete konu ile ilgili başvuruda da bulunsak da bu yaptıkları dolandırıcılık değil, sizi kandırmışlar cevabı alıyoruz. İzmir’de bu yöntemle dolandırılan kişilere sosyal medya üzerinden kendi çabamla ulaştım. Şu an bu şekilde mağdur edilen 30 kişiyiz. Bunlar organize bir suç çetesi ve birilerinin bu kişilere dur demesi lazım” dedi.

Araç Alacaklar Dikkat

Önce güven sağlıyorlar

Dolandırıcıların önce satıcıların güvenini kazanmak için çeşitli yollara başvurduğunun altını çizen Kılıç;  “Şebekede birden fazla üye var. Aracımızı satmak üzere siteye ilan koyduk. Ardından mesajla alıcı gibi telefon numaralarımız istendi. Kendilerini Menemen’de hayvancılıkla geçimini sağlayan köklü ve tanınmış bir aile olarak tanıtıyorlar. Sizi oraya davet ediyorlar ve samimi, içten karşılıyorlar. Ben aracımı 48 bin liradan satıyordum. 8 bin lirasını takdim ettiler. Noterin öğle arası kapanma saatine yakın sizi götürüyorlar. Noter kapanınca restoranları olduğunu söyleyerek, yemek yemeğe davet ediyorlar. Noterin açılma saatine yakın başka bir çete üyesi sizden evrakları ve kimliği alıyor. Bu kişi de asıl arabayı satın alacak kişi olarak tanıtılıyor. Paranın bir kısmını aldığımızdan ve vakit geçirdiğimizden ister istemez bir güven sağlıyorlar” dedi.

Mağdur, araç satışını gerçekleştirdiği günü şu sözlerle anlattı: “Noterde imza aşamasında ilk başta bizi karşılayan temiz giyimli Mesut B. de telefonla konuştuktan sonra hayvanlarını kesim için sıraya aldıklarını, biz devir işlemlerini yaparken hayvanların kesim ücretini alıp, parayı ödeyeceklerini söylüyorlar. Devri yaptıktan 10 dakika sonra Mesut. B. isimli dolandırıcı hayvanları henüz kesime almadıklarını, sırada olduklarını söyleyerek, İBAN numarası istiyor ve sözde muhasebeciyi arayıp, verdiğimiz hesaba kalan parayı yatırması için talimat veriyor. Ya kendi arabasıyla ya da ticari taksi tutup, sizi adresinize kadar bırakıyorlar. Sizin araç sattığınız anda sattığınız kişiden başkasına, ertesi gün ondan da başkasına satılıyor ve araç el değiştiriyor. Yasal olarak şikayet etseniz, elinizdeki senetle gitseniz bile emniyet bize bu adamların bizi dolandırmadığını, kandırdığını söylüyor.”

2.El Otomobil İlanları

2 YORUMLAR

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here