Niki Lauda Kimdir?

Formula 1’de her pilot zorlu süreçlerden geçerek büyük fedakarlıklarla bulundukları pozisyonlara gelmiştir (istisnalar yok değil). Ancak bazı pilotlar Formula 1 tarihinde ayrı bir yere sahiptir. Şüphesiz Niki Lauda ismi her zaman F1’in efsane pilotları listesinde yer alacaktır.

Andreas Nikolaus “Niki” Lauda (d. 22 Şubat 1949; Viyana, Avusturya- ö. 20 Mayıs 2019) eski Avusturyalı Formula 1 (F1) pilotu. Varlıklı bir ailenin oğlu olarak dünyaya gelen Niki, ailesinin tüm itirazlarına rağmen F1 pilotu olmuştur. 1975 ile 1977’de Ferrari ve 1984’te McLaren ile olmak üzere pilotluk kariyeri boyunca 3 defa Dünya Şampiyonu olan pilot Formula 1 hayatına 1972’de March takımıyla başlamıştır. Lauda, March’ta F2 kariyeri de dahil 2 senenin ardından 1973 yılında ise BRM’ye girmiştir. 1974’te Ferrari’ye geçen takım arkadaşı Clay Regazzoni ve Enzo Ferrari arasında Lauda hakkında geçen konuşma onun hayatını değiştirecekti. Enzo Ferrari Clay’e Lauda’nın nasıl olduğunu sormuştur. Regazzoni, Lauda’yı öven ve destekleyen biçimde konuşunca Ferrari, Lauda’yı transfer etmeye karar vermiş ve Lauda, Ferrari takımının pilotu olmuştur.

Niki Lauda
Lauda’nın March Takımındaki Aracı

Ferrari Yılları

70’li yıllara kötü başlayan Ferrari takımı Lauda’nın takıma katılmasıyla toparlanmaya başladı. Risk alıp henüz kendini kanıtlamamış Lauda’yı takıma alma seçimleri onlar için yeniden yükselişin başlangıcı oldu. Ferrari adına çıktığı ilk yarış olan Arjantin GP’sini ikinci bitiren Lauda, ilk zaferini sadece 3 yarış sonra İspanya’da kazanmıştır. Her ne kadar yılın önemli ismi olsa da mekanik dayanıksızlık ve tecrübesizliğinin sonucunda o sezon toplamda altı pol pozisyonu ve iki GP zaferi ile sezonu sürücüler şampiyonluğunda dördüncü sırada bitirmiştir.

1975 sezonunda ilk Dünya Şampiyonluğunu kazanan Lauda sezona yavaş başlasa da performansını sürekli geliştirmeyi başarmıştır. Toplamda ilk dört yarışta en iyi derecesi beşincilikken, sonraki beş yarıştan dördünü kazanmış, yılın son yarışı olan ABD GP’sini de kazanarak yılı şampiyonlukla bitirmiştir.

1976 sezonuna felaketten habersiz yıldırım gibi başlayan Niki Lauda, 6 yarışın dördünü kazanmış kalan ikisinde de ikinci olmuştu. Ne olduysa bir sonraki yarış olan Alman GP’sinde oldu. Yarışın ikinci turunda yoldan çıkarak bariyerlere çarpan Niki Lauda’nın aracı hemen sonrasında  Brett Lunger’in aracıyla çarpıştı. Kaza sonucu alev alan araçta sıkışan Lauda birkaç dakika sonra araçtan çıkarıldı ancak Lauda’nın bedeninde ciddi yanıklar oluşmuştu. Özellikle kafasına doğru ciddi yanıkları vardı ve soluduğu sıcak toksik gazlar nedeniyle akciğerleri ve kanı zarar görmüştü. Her ne kadar kazanın hemen sonrasında bilinci yerinde olsa da daha sonra komaya girdi.

Lauda sadece altı hafta (iki yarış) sonra mucizevi şekilde yarışlara geri döndü. 1977 yılında yeniden Ferrari takımıyla Dünya Şampiyonu olan efsane pilot daha sonra takım içi anlaşmazlıklar sebebiyle takımı terk etti. Daha sonra 1984’te McLaren F1 takımı ile bir kere daha şampiyon olmasının ardından efsane pilot, 1985’te emekli oldu.

Efsanenin Ölümü

Yaşadığı feci kazada akciğerleri de zarar gören pilot yaşlandıkça kazanın etkileri kendini belli etmeye başladı. 2018 yılında akciğer nakli yapılan Lauda, transfer esnasında kaptığı enfeksiyon sebebiyle hastaneye yatırıldı. Aynı zamanda böbrek yetmezliği çektiği de bilinen efsane sürücü 70 yaşında hayata gözlerini yumdu.

 

2.El Otomobil İlanları

3 YORUMLAR

  1. Uçak şirketi sahibi olarak Yaptığı mücadele, yarış pilotluğunun da ötesinde.. Düşen uçak yolcularının, acısını ömrünün sonuna kadar yüreğinde taşımış bir insan. Uçak kazasının nedenini bularak, havacılığa da hizmet etmiş bir kahraman..

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here