Otomotiv Endüstrisinde Yeni Yıl Beklentileri Neler?

Öncelikle 2022 yılının ülkemiz ve tüm dünya için çok daha sağlık ve enerji dolu bir yıl olmasını arabam.com aile olarak temenni ediyoruz.

Otomotiv Endüstrisinde

Peki otomotiv endüstrisinde durumlar ne tarafa doğru gidecek?

Otomobil almak için doğru zaman mı?

Sıfır otomobil satışları ne olacak?

İkinci el araba fiyatları düşer mi?

Bugün sizler için bir durum değerlendirmesi ve gelecek dönem beklentileri ile alakalı bir içerik hazırladık.

1İkinci El Araba Satışları Düşecek Mi?

Önümüzdeki süreçte ikinci el otomobil fiyatlarının sıfır otomobil stoklarının artışına bağlı olarak bir miktar düşeceğini söylemek mümkün olabilir. Ancak otomobil stoklarının artması da elbette tüm dünyada etkisini göstermeye devam eden pandemi süreci ve özellikle çip krizine bağlı olarak gelişen dinamiklere göre şekillenecektir.

Elbette döviz kurlarının yüksek seyretmesi ve dengesiz bir formda oluşu nedeniyle ikinci el piyasasında da bir istikrar söz konusu değil.

Otomobil fiyatları da oldukça değişkenlik gösterebiliyor.

Sıfır kilometre otomobil stoklarının artışı ve fiyat istikrarı ile ikinci el otomobil dengeleri de daha stabil bir duruma gelebilir.

2022 Ocak ayı itibari ile otomobil fiyatlarına da zamlar yansımış durumda.

Sıfır otomobillerdeki stoklar gün geçtikçe artarken, döviz ve enflasyon gibi değişkenler ile fiyatlar genelde yukarı doğru bir seyir çizgisini bizlere gösteriyor.

2Araçların Fiyatları Çok Yüksek!

Alım gücüne oranla bakıldığı zaman sıfır kilometre bir otomobil sahibi olmak gerçekten pek çok kimse için bir hayal gibi görünüyor.

Otomobil satın alan kişiler uzun dönem krediler kullanabiliyor.

2022 yılında da bu durumun büyük bir değişikliğe uğraması pek beklenmiyor.

2023 yılından sonra çip krizinin giderilmesi ve üretimin artması ile durum daha iyiye gidebilir.

Ancak ülkemizde satılan araçların büyük çoğunluğu döviz kuruna endeksli bir şekilde fiyatlandırıldığı için döviz kurlarında bir istikrar yakalanmadan otomobil fiyatlarının da daha ulaşılabilir olması mümkün görünmüyor.

Bunun en önemli nedeni ise alım gücündeki düşüşten kaynaklanıyor. Bu dinamiklerin pek çoğu birbirine entegre olarak değişen ve gelişen parametrelerdir.

3Otomotiv Endüstrisinde Çip Krizi Ne Zaman Bitecek?

Pek çok otorite tarafından söylenen çip krizinin 2022 yılının sonuna kadar devam edeceği yönünde.

Buda bizlere gösteriyor ki ikinci el otomobil almak isteyen bir kişinin satın almak için pekte beklemesine gerek yok.

Enflasyon karşısında eriyen parasını değerlendirmek için otomobil satın olması mantıklı kabul edilebilir.

Çip krizi için çözümler düşünülürken, pek çok farklı ülkede yeni tesislerin kurulmaya başladığı görülüyor. Ancak bu tip bir üretim prosesi için oldukça büyük bütçelere sahip olunması gerektiği biliniyor.

Ve tesis kurulumlarının ortalama 3-4 sene civarında olduğu biliniyor.

Bu çerçevede yakın dönemde çip krizi için bir çözüm bulunamazken 2023 yılında bu sorunun asgari düzeye inmesi beklentiler arasında.

Çip krizine ek olarak şuanda magnezyum krizinin de olduğunu belirtmekte fayda var.

4Otomotiv Endüstrisinde Yeni Yıl Beklentileri Neler?

İndirim ve sıfır otomobil durumundaki değişimlerin ikinci el piyasasına yansıması biraz zaman alıyor.

Bu sebeple kullanmak üzere araç alacak kişilere çok beklemesini tavsiye etmezken, yatırım amaçlı satın almak isteyenlere tavsiyemiz temkinli olmaları.

Döviz kurlarındaki anlık değişimler ile problemler yaşamak olası.

Stokçuluk halen devam eden bir problem, bu konuda yaptırımlar olsa dahi durumun önüne geçmek biraz zor olacak gibi görünüyor.

Yeni yılda özellikle elektrikli otomobiller ve buna bağlı olarak elektrik altyapı ve şarj istasyonları ile ilgili yatırımların devam etmesi bekleniyor.

Ülkemizde özellikle elektrikli araçlar için şarj istasyonlarının yetersiz olduğu konuşuluyor. Bu konuda geleceğin vizyonu olan otomobiller için özellikle şarj istasyonlarının yaygınlaşması oldukça önemli olarak görülüyor.

Akaryakıt fiyatlarındaki artışlar ve döviz kurlarının yüksek olmasına bağlı olarak araç fiyatlarının yüksek olması otomotiv endüstrisi açısından pek çok olumsuzluğa neden olsa da, önümüzdeki seneden itibaren daha istikrarlı bir dönemin oluşması beklentisi herkes tarafından temenni edilen bir durum.

İkinci El Otomobil İlanları

Trink Sat!

Arabam Kaç Para?

Tekerinize Taş Değmesin.

Otomotiv Endüstrisinde

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here