Bir efsane serisi: 911 turbo

Porsche 992 turbo, çoğu insan için çok az şey ifade eden veya hiçbir şey ifade etmeyen üç kelimedir, ancak araba tutkunları için manası derindir. Porsche 992 Turbo söz konusu olduğunda , bu üç kelime, 1975’te gelen orijinal 930 Turbo ile başlayan bir performans sıçramasının “ileri seviyesinin” tam tanımıdır.

911 Turbo, artık daha güçlü ve daha prestijli makineleri aşağılamak için gelişimini ilerletiyor. Porsche‘nin spor araba piyasasında yarattığı sismik etki, piyasanın yörüngesini sonsuza kadar değiştirdiğini söyleyebiliriz; araba takıntılı çocukların yatak odası duvarlarından bahsetmeye gerek yok sanırım.

Uzun yıllar değişmeyen bir ikon…

Sonuç olarak, çok az marka çizgisi böylesine tutarlı ve başarılı bir gelişmeden keyif aldı. Kırk beş yıllık sürekli olan evrim, Turbo’nun özel bir sokak versiyonu olmaktan çıkıp rekabetteki homologasyonunu haklı çıkarmasına (tesadüfen, Porsche’nin dayanıklılık yarışlarında hanedan egemenliğinin temelini atan bir versiyon olmasına) neden oldu. Bu arkadan motorlu spor otomobilin evriminin, kurallarını sonsuza dek değiştiren amiral gemisinde, 911’i kazançlı olduğu kadar ikonik bir araç haline de getirdi.

Porsche’nin diğer sürümlerini küçümsemek adil olmaz, ancak yeni bir 911 Turbo’nun gelişi her zaman bir olay olmuştur, Porsche’nin tartışmalı kararıyla ‘Turbo’ ve ‘Turbo S’ adlarını % 100 elektrikli Taycan’da kullanması, ‘Turbo’ kelimesinin  Porsche için sadece teknik bir özelliği daha haline geldiğini göstermektedir.

Gün geçtikçe hızlanıyor…

Bu yedinci nesil 911 Turbo , bazı ilginç teknik özellikleriyle birlikte geldi. 911 tarihindeki önceki Turbo’ya göre en büyük performans artışı gözükmekte. Bunun nedeni ise Porsche’nin amiral gemisi Turbo S’yi normal 992 Turbo’dan daha önce piyasaya sürmüş olmasıdır. Ancak yeni araçla ilgili veriler şok edici. Yeni 3.7 litrelik altı silindirli motor, 6.750 rpm’de 650 hp, 991 Turbo S’ye göre 70 hp artış, tork 50 Nm artarak 800 Nm’ye ulaşıyor, bu aynı zamanda vahşi 991.2 GT2 RS tarafından sunulan maksimum torkun 50 Nm ile aşılması anlamına geliyor.  PDK sekiz vitesli şanzımanın ve ön aks tahrikinin güçlendirildiği de açıklananlar arasında.

Bir aracın sadece verilerinden çok daha önemli olduğunu hissettiren şey sürüş zevikidir, ancak 992’nin olağanüstü kayıtlarını görmezden gelemeyiz. Porsche “0-100 “e ulaşması yalnızca 2,7 saniye sürer. 200 km / saate ulaşmak için ise  8,9 saniyeden fazla bir süreye gerek yoktur. Bu 911 Turbo’nun 330 km / saate ulaşması için ise fazla beklemenize gerek yok. Günümüzün abartılı standartlarına göre bile absürt derecede hızlı bir makinedir.

Gerçekten çok hızlı ve çok güzel…

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here