Otonom araçlardaki kör noktalar için otoyollarda Braille alfabesi ile çözüm.. Otonom araçların insan sürücüsü olan araçlara göre birçok avantajı vardır. Akıllı araç yazılımlarının direksiyon başında dikkatleri dağılmıyor. Ayrıca hız sınırını aşmıyorlar, yorulmuyorlar, uykuya dalamıyorlar… Ve insan sürücülerinin yaptığı birçok şeyi yapmıyorlar. Ama tabi bazı dezavantajları da var, işte bunlardan biri: İyi görmüyorlar hatta araçta insan olmaması birçok kişiye korkutucu geliyor. Ayrıca bu araçlar, yoldaki işaretleri algılayan optik sistemler sayesinde şeritlerde yönlendirilir. Ancak yağmur, karanlık veya sis gibi olumsuz durumlarda, insan gözününkinden daha büyük, yani yaklaşık %2’lik bir hata payına sahiptirler.

Bu arabaların vizyonunu iyileştirmenin yolları üzerinde dünyanın her yerinde farklı projeler üzerinde çalışmalar yapılıyor. Ve incelediğimiz projeler arasında soruna yenilikçi bir açıdan yaklaşan bir tane proje var. Autodrive, diğer projelerin aksine aracı değil, çevresini iyileştirmeye yönelik çalışmalar yapar. Arabalar kadar karayolları da akıllı olmalıdır.

Otonom Araçlardaki Kör Noktalar İçin Otoyollarda Braille Alfabesi

Geleceğin arabaları akıllı olacak ve bu bilinen ve artık adım adım gerçekleşen bir sektörün bir sonucudur. Ancak araçlar ne kadar akıllı olursa olsun yollar yeterli bir seviyede değilse sistemde açıklar ortaya çıkacaktır. Araçlar belirli bir otonom seviyesinde olduktan sonra sıra yollardadır. Yollarda belirli bir seviyeye getirilebilmelidir. Bu önermeden yola çıkarak şirket, kör noktaları Braille’de okuyarak ortadan kaldırmayı hedefliyor. Bu bir kelime oyunu değil, bu şirketin patentini aldığı kaba boyayı, yolda basılacak bir tür QR sembolünü tanımlamanın daha kesin bir yolu. Autodrive, şeridin ortasında altı milimetre yüksekliğinde bir siyah boya kullanır. Sürücüler bu boyaları gözle göremezler ancak sürücüsüz araç için birçok bilgi sağlar. Bunlardan biri nerede olduğunu ve otoyolun hangi noktasında olduğunu söylemesidir.

Otonom Araçlardaki Kör Noktalar İçin Otoyollarda Braille Alfabesi

Buradaki fikir, ultra hassas konumlandırma sağlayan bu tür radarla düşük görüş koşullarındaki %2’lik açığı azaltmaktır. Tek bir santimetre hata payına sahiptir. Bu şekilde, kendi kendini süren araba bir miktar görünürlük kaybedebilir. Ancak yine de 200 metre boyunca güvenli ve otonom bir şekilde gidebiliyor. Ayrıca bu da sürücüye kontrolleri devralması için bir miktar marj sağlıyor.

Braille Alfabesi Uygulaması

Uygulaması oldukça basittir, yolda sadece bazı basit kabartma resimleri yapar. Aynı zamanda uzun ömürlüdür: şirket, her bir sinyalin 15 yıl sürebileceğini (veya 14 milyondan fazla kez sürüleceğini) garanti eder. Fiyatı da oldukça uygun: tek şeritli otoyollarda kilometre başına yaklaşık 200 euro.

İspanyol şirket şimdiden birçok ülkede benzer çalışmalar yapan diğer şirketlerin ve kurumların dikkatini çekti. Özellikle Amerika Federal Karayolu İdaresi, diğer bazı uluslararası şirketler ve kuruluşlar gibi mucitlerle temasa geçti.

Otonom Araçlardaki Kör Noktalar İçin Otoyollarda Braille Alfabesi

Model henüz daha geliştirme aşamasında ve ilerde daha basite indirgenerek hemen hemen her yolda kullanılabilir. Ayrıca tam olarak gerçekleştirilen bir başka proje de, aynı öncül temelinde ancak daha basit bir çevrede tren raylarına yerleştirmektir. Bu, otoyolları otonom arabalara uyarlamak için ortaya çıkmış en gelişmiş projelerden biridir. Ancak bunlar gibi benzer çalışmalar yapan daha fazla şirket var.

Hem otonom araçların hem otonom araçların çevresindeki etkenlerden yolların iyileştirilmesi gün geçtikçe gelişmektedir. Bu alanlar üzerinde birçok çalışma yapılmaktadır. Ve çok daha fazlası yapılacaktır. Bu açıdan baktığımızda kendi kendine giden arabaların yolu ele geçireceğini kolaylıkla söyleyebiliriz. Ayrıca yollar, tabelalar gittikçe iyileşmesiyle birlikte, bunun getireceği değişikliklere kendini hazırlıyor.

Braille ile Sürüş

Birçok sürüş eğitmeni, sürücülerin herhangi bir acil duruma karşı tetikte ve hazırlıklı olması gerektiği anlamına gelen “savunma amaçlı sürüşün” önemini vurgulamaktadır. Bununla birlikte, sürüş yelpazesinin diğer tarafında, braille tarafından sürüş olarak bilinen şüpheli bir uygulama yatıyor.

Otonom Araçlardaki Kör Noktalar İçin Otoyollarda Braille Alfabesi

Mükemmel bir dünyada, tüm sürücüler tamamen ayık, dinlenmiş ve motorlu bir araç kullanacak kadar yetkin olurdu. Ne yazık ki böyle birşey mümkün değil. Ayrıca karayolu yol sistemi, ellerinden gelenin en iyisini yapan sürücüleri de barındırmalıdır. Örneğin sarsma bantları adı verilen özel oluklar birçok otoyol ve yolun banketlerine oyulmuştur. Bu sarsma bantları, bir otomobilin lastikleri otoyol hızında üzerinden geçtiğinde bir ses çıkarır. Braille kullanan yorgun veya engelli bir kişi için, lastiklerin altındaki sarsma şeritlerinin sesi ve hissi, uygun bir şeride geri dönmek için hayat kurtarıcı bir uyarı olabilir.

İkinci El Otomobil İlanları

Dünyanın En Güzel Yollarında Bir Gezintiye Çıkmak

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here