Otomotiv Yan Sanayisinde İstihdam Korunacak

0
1945
taysad1

TAYSAD (Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği) koronavirüs etkilerini ölçtüğü anketlerin beşincisini paylaştı. Derneğe üye firmaların katılımıyla gerçekleşen ankette, sektörün geleceği üzerine bir çalışma yapıldı. Araştırma sonuçlarına göre firmaların önümüzdeki dönemde istihdam korumayı amaçladığı vurgusu yapıldı.

Yüzde 30 Ciro Kaybı Bekleniyor

Koronavirüs sürecinin piyasaya vurduğu olumsuz darbe ile sektörde bir daralma öngörülüyor. Ankete katılan firmaların çoğunluğu, yaşanacak olan daralmanın boyutunun %30’dan fazla olduğu görüşüne sahip. %29’luk kesim ise üretim kaybının %20-%29 arasında kalacağı düşüncesinde.

Kısa Çalışma Ödeneğinden Yararlanıldı

Devletin pandemi sürecinin etkilerini azaltmak adına üreticiye sunduğu kısa çalışma ödeneklerinden yararlanan firmalar, destek sona erdiğinde istihdamı koruyacaklarını belirtti. Katılımcı firmalar kısa çalışma ödeneği kapsamında, %57’si beyaz yaka ve %67’si mavi yaka çalışanları olmak üzere bu uygulamadan faydalandı.

İstihdam Fazlalığı Ön Görülmekte

Ankete göre katılımcıların %42’si çalışanlarının istihdamına devam edecek ve maaşlarında bir kesinti yapmayacak. %36’sı ise fazla elemanları için ücretsiz izne çıkaracağını ifade ederken, %29’u ileriye dönük borçlandırarak yıllık izne çıkartacak. Katılımcılar gelecek 3 ayda ise sektörde istihdam fazlalığı oluşacağı ve bunun boyutunun ortalama %17 olacağı görüşüne sahip.

taysad2

Kronik Hastalığı Olanlar Çalıştırılmıyor

Koronavirüsün tehlike oranı kronik hastalığı olanlarda daha fazla. Firmaların %60’ı bu sebeple rahatsızlığı olan işçilerini çalıştırmıyor. Çalıştırılmayan işçiler için katılımcıların %42’si kısmi ödeme yaptığını belirtirken, %30’u ücretli izin,  %28’i ise ücretsiz izin kullandırdı.

taysad3

Kısa Çalışma Ödeneğinin Uzatılması Bekleniyor

TAYSAD Başkanı Alper Kanca anket verileri üzerine yaptığı açıklamada, kısa çalışma ödeneğinin uzatılması gerekliliğine değindi. Katılımcılarının çoğunluğunun yüzde 30 üretim kaybı beklediğini,gelecek 3 ayda istihdam fazlalığı olacağı görüşü hakimken firmaların istihdamı korumayı amaçladığını ifade eden Kanca, bu süreçte firmalar için önemli bir role sahip olan kısa çalışma ödeneklerinin sektörün geleceği adına kritik bir öneme sahip olduğu vurgusunu yaptı.

Sahibinden Satılık Araba

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here