Otomotiv Sektörünü Dönüştüren Teknolojiler!

0
2751
Otomotiv Sektörünü Dönüştüren Teknolojiler!

Otomotiv Sektöründeki Teknolojik Gelişmeler!

Her sektörde olduğu gibi otomotiv sektöründeki teknolojik gelişmeler de hız kesmeden devam ediyor. Otomotiv firmaları da bu gelişen ve değişen teknolojiyi yakından takip edip ayak uydurmak için çalışmalar yapıyorlar. Gelişen teknoloji sayesinde arabalar artık sadece bizleri bir yerden bir yere götürmeye yaramıyor. Arabalar bundan çok daha fazlası haline geldi. Aynı zamanda gelişen teknoloji sayesinde yolculuklar daha güvenli ve daha konforlu hale gelirken, arabalar ise daha çevre dostu oldular.

Otonom Sürüş/ Teknolojik Gelişmeler

otonom sürüş

Otonom, sürücü kontrolü olmadan aracın otomatik olarak ilerlemesine denmektedir. Günümüzde de bir çok otonom araç çalışmaları başlamıştır. Hatta otonom sürüşün önümüzde ki 10 yıl içerisinde yaygınlaşıp, sürüş açısından daha güvenli, sürücü ve yolcuların konforu açısından ise daha iyi koşulları sağlaması beklenenler arasındadır.

Otonom bir araç içindeki bir bilgisayar aracılığı ile trafik ışıklarını ve çeşitli trafik kurallarını anlar. Bunların dışında yolda seyreder diğer araçları ve yayaları da algılar. Üstelik hava şartlarını ve çevre durumunu bile algılayabilir. Bütün bunları yapabilmesini sağlayan ise üzerinde bulunan kameralardır. Bu kameralar aracın çevresini görmesini sağlar.

Otonom sürüş 5 seviyeden oluşmaktadır.

  1. Seviye: Sürüş Otomasyonu Olmayan
  2. Seviye: Sürücü Yardımı Otomasyonu
  3. Seviye: Koşullu Sürüş Otomasyonu
  4. Seviye: Koşullu Sürüş Otomasyonu
  5. Seviye: Tam Sürüş Otomasyonu

Günümüz şartlarında trafikte 5. seviye otonom sürüşe sahip otomobiller bulunmamaktadır.

Araç – Araç İletişimi

Otomotiv Sektörünü Dönüştüren Teknolojiler!

Artık çoğu kişi tarafından biliniyor ki gelecek yıllarda kablosuz bağlanma teknolojilerinin yaygınlaşması ve daha sık kullanılması bekleniyor. Bu teknoloji sayesinde araçlar birbirleri ile bağlantı kurarak birbirlerinin konumlarını görebilecek. Sürücüler ise birbirleri ile iletişime geçip göremedikleri tehlikeli koşullara karşı uyarılarak bu sayede oluşabilecek kazaların önüne geçilebilecektir.

Araç-araç iletişimi sayesinde araçta ne yaptığınıza dair bilgiler etrafınızdaki diğer araçlar ile paylaşılabilecek. Bu bilgiler arasında; hız, konum, seyahat ve frenleme yönü gibi veriler bulunuyor.

Araç Dışı Hava Yastıkları

Otomotiv Sektörünü Dönüştüren Teknolojiler!

Kaza ve çarpışma anında devreye giren araç içi hava yastıkları yıllardır araçlarda bulunan bir güvenlik sistemi. Biliyoruz ki araç içi hava yastıkları güvenliğimiz için hayati öneme sahip. Günümüzde ise bir çok firma araç içerisinde olduğu gibi araç dışında da güvenliği maksimuma çıkarmak amacıyla araç dışı hava yastıkları üzerine çalışmaktadırlar. Bu üzerinde çalışılan araç dışı hava yastıkları sayesinde olası çarpışmalarda aracın kaporta ve gövde kısmının yol açtığı etkiler azalmış olacak. Aynı zamanda dayaya güvenliği artmış olacak.

Araç dış hava yastıklarını açıp açmayacağına dair kararını kamera, radar ve lidar dalga sistemlerinin oluşturduğu verilere göre veriyor. Eğer hesaplamalar kusursuz yapıldıysa ve tehlike oluşacak durum tespit edildi ise dış hava yastığı A ve C sütunlar arasında patlatma işlemini gerçekleştiriyor.

Gelişmiş Şerit Takip Sistemleri/ Teknolojik Gelişmeler

şerit takip sistemi

Şerit Takip Sistemi; takip ettiği yolda tehlike yaratabilecek bir araç bulunması durumunda yan dikiz aynalarına entegre edilmiş olan LED uyarı ışıklarını sabit bir şekilde yakar. Bu sayede sürücüyü, şerit değiştirmesi halinde karşılaşabileceği olası tehlikelere karşı uyarır.

Sistem sürücünün dikkatini gereksiz uyarılarla sürekli dağıtmaz. Bunun yerine kör noktada yer alan araçların hızını gözlemleyip tehlike oluşturup oluşturmayacağına karar verir. Verdiği karardan sonra da sürücüyü bu doğrultuda uyarır. Özetleyecek olursak, şerit değiştirme asistanı (side assist) sadece şerit değiştirme sırasında gerçekten tehlike oluşturabilecek araç ve durumlara karşı sürücüyü bilgilendirir. Bu sayede sürücünün üzerine binen yük azalmış olur. Şerit takip sistemi teknik açıdan bakıldığında aracın ve sürücünün mükemmel bir tamamlayıcısıdır.

Biyometrik Anahtar/ Teknolojik Gelişmeler

Biyometrik Anahtar

Günümüzde otomobillerimizi kendi anahtarları ile çalıştırıyoruz. Fakat gelecekte bu anahtarlar ortadan kalkıyor. Otomotiv sektöründeki teknolojik gelişmeler ile birlikte parmak izin ile birlikte çalışabilecek. Bu sayede de anahtarı kaybetme, nerede olduğunu hatırlamama gibi sorunlar da ortadan kalkmış olacak.

Elektrikli ve Hibrit Otomobiller

elektrikli araba

Otomotiv sektöründeki teknolojik gelişmeler saymakla bitmiyor. Günümüzde kullanımı yaygınlaşan iki çeşit araba türü bulunuyor. Bunlar; elektrikli ve hibrit arabalar. Bu arabaların pek çok avantajı bulunuyor. Örneğin elektrikli arabaların çevreye duyarlı oluşları, şarj maliyeti bakımından geleneksel araçlarda ki benzin ve mazot tutarına göre yüzde 75’e kadar tasarruf sağlamaları, daha sessiz ve çok daha yumuşak bir sürüşe sahip olmaları ve bakım masraflarının düşük olması…

Sıfır km araba fiyatlarını görmek için tıklayın

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here