Ortak küresel platform stratejisi yeni bir şey değil. Otomobil üreticileri, onlarca yıldır bir dizi farklı model oluşturmak için aynı parça kitini kullanarak geliştirme ve inşaat maliyetlerini azaltmaya çalıştı. Bununla birlikte, EV devrimi ile gelişimi daha fazla bileme şansı geliyor. Ayrıca diğer iyi bir haber, pil fiyatları hala araç maliyetinin önemli bir bölümünü temsil ediyor, masrafları kısmanın başka yollarını bulmak, EV’leri uygun fiyatlı ve son tüketiciler için çekici tutmak için çok önemli.

En başarılı ilk beşimiz için,ortak küresel platform için dünyanın en büyük otomobil üreticilerinden bazılarının elektrikli araç üretim planlarına göz atıyoruz. Her biri biraz farklı yaklaşımlar sunar, farklı pil kapasitesi gereksinimleri, motor tedariki ve benzerlik düzeyi gibi konular üzerinde anlaşırlar. Ancak üzerinde anlaştıkları bir şey, önemli ön maliyettir. Burada profillenen beş, en az 160 milyar dolarlık bir yatırımı temsil eder.

Geleceğin EV’leri İçin 5 Küresel Platform

Volkswagen Grubu MEB

Küresel Platform : Volkswagen Grubu MEB

Üretim yerleri: Zwickau, Almanya (2019); Şangay, Çin (2020); Chattanooga, TN, ABD (2022)
Yatırım: 2023’e kadar 30 milyar Euro’nun üzerinde
Örnek modeller: Volkswagen ID3 ve ID4; Seat El Born; Audi Q4 e-tron; Skoda Enyaq
Tahmini hacmi: 2025 sonunda 15 milyon araç
Pil boyutları 77 kWh için 52 kWh
Menzil: 205 – 342 mil
Şarj kapasitesi: 125 kW
Elektrik Motoru: İlk Arka sürücü; çift ​​motorlu dört tekerlekten çekiş takip edilecek

 

VW’nin ICE’den EV’ye geçişe cevabı MEB platformudur. Grubun markalarından bir dizi modeli desteklemek üzere ayarlanan MEB,  Almanca’dan İngilizceye modüler elektrikli sürücü matrisi olarak çevrilen Modularer E-Antriebs-Baukasten’ın kısaltmasıdır.

WV Küresel Platform, ilk otomobil olan VW ID3 ile artık üretimden bayilere girmeye başlayan VW Group’tan büyük bir yatırım aldı. Grup genelinde kullanılmasının yanı sıra, platform satışa çıktı ve Ford, 2023’te piyasaya çıkması için Avrupa pazarındaki bir SUV’yi desteklemek için 600.000’e imza attı.

GM Global EV Platformu

Küresel Platform : GM Global EV Platformu

Üretim yerleri: Detroit-Hamtramck, MI, ABD (2021); China
Yatırım: 2025 yılına kadar 20 milyar $
Örnek modeller: Cruise Origin; Cadillac Lyriq; GMC Hummer
Tahmini hacim: 2025’e kadar ABD ve Çin’de yılda 1 milyon
Pil boyutları: 50 kWh ila 200 kWh
Menzil: 400 mile kadar
Şarj kapasitesi: 200 kW’a kadar                                                                  Elektrik Motoru: ön, gerçek ve dört tekerlekten çekişli versiyonlar mümkündür

 

 

GM, 4 Mart’ta Warren, MI’daki Design Dome’da düzenlenen özel bir medya gününde yeni küresel EV platformunu açıkladı. GM CEO’su Mary Barra tarafından sunulan GM Global EV platformu, şirketin LG Chem-kaynaklı poşet hücreli Ultium pilleri sayesinde, formatların daha fazla esnekliğine izin veren yüksek düzeyde yapılandırılabilirliğe sahiptir. Hücreler ayrıca GM’nin 100 $ / kWh’den daha az olduğunu iddia etmesiyle maliyeti düşürür.

EV’leri GM tarafından geliştirilen motorları kullanan araçlar, DC hızlı şarj özelliği ve standart olarak Super Cruise ADAS özelliğine sahip olacak. Platformu kullanan ilk sürülebilir araç Cadillac Lyriq SUV olacak. Ayrıca GM, Honda’nın GM’nin EV platformunu kullanarak iki EV tasarlayıp inşa edeceğini duyurdu.

Toyota Electric Yeni Nesil Mimari e-TNGA

Küresel Platform : Toyota Electric Yeni Nesil Mimari e-TNGA

Üretim yerleri: FAW, Tianjin, Çin
Yatırımı 2030’a kadar 13 milyar $
Örnek modeller: Toyota C-HR; Lexus UX300e
Tahmini hacim: 2025’e kadar yılda 1 milyon
Pil boyutları: Üç adet mevcut, 54,3 kWh, 100 kWh’ye kadar onaylandı
Menzil: 186 ila 372 mil
Şarj kapasitesi: Şimdiye kadar duyurulan 50 kW                                          Elektrik Motoru: ön, arka ve dört tekerlekten çekişli versiyonlar mümkün

 

 

Toyota başlangıçta 2030 yılına kadar yılda bir milyon sıfır emisyonlu araç satmayı planladı. Bununla birlikte, 2019’da 2025 yılına kadar milyonlarca EV ve FCEV satış hacmine ulaşmak için bunu revize etti, önce Çin pazarına odaklanıp oradan piyasaya sürüldü. Bunun anahtarı, en son Prius altında ortaya çıkan ve ilk olarak 2019 Şangay Motor Show’da gösterilen Toyota C-HR’de tamamen elektrikli hale getirilen TNGA mimarisidir.

Subaru ile işbirliği içinde tasarlanan e-TNGA EV Platformu, bir dizi farklı araç türünü ve sürüş seçeneğini barındıracak kadar esnektir. Bunlar, üç farklı dingil mesafesi uzunluğu, üç farklı pil boyutu ve üç farklı güç çıkışı içerir. Toyota, 2025 yılına kadar küresel olarak 10 model sunacağını belirtti.

Renault-Nissan-Mitsubishi CMF-EV

Renault-Nissan-Mitsubishi CMF-EV

Üretim yerleri: Flins, Fransa; Smyrna, TN, ABD; Sunderland, İngiltere; Oppama, Japonya
Yatırım: 2022’ye kadar $ 10 milyar Üzeri
Örnek modeller: Renault Morphoz konsepti (üstte); Nissan Ariya konsepti
Tahmini hacim: 2022’ye kadar yılda 1 milyon
Pil boyutları: 40 kWh ila 90 kWh
Menzil: 249 mil ila 435 mil
Şarj kapasitesi: TBC
Elektrik Motoru: önden ve dört tekerlekten çekişli versiyonlar mümkündür

 

 

Ortak Modül Ailesi platformu, Nissan Qashqai ve Renault Megane gibi ICE ile çalışan otomobiller altında halihazırda kullanılıyor. Ancak EV versiyonu bu yıl yolda. İlk olarak 2019 Tokyo Otomobil Fuarı’nda Nissan Ariya’nın gelişinde ima edilen Renault Morphoz konsepti, CMF-EV mimarisini 2020’nin başlarında resmi olarak tanıttı.

Konseptin Cenevre Otomobil Fuarı’nda görücüye çıkması amaçlanmıştı, ancak bunun yerine etkinlik Covid-19 nedeniyle iptal edildiği için çevrimiçi bir sürüm aldı. Morphoz, platformun esnekliğini vurgulamak için tasarlanmış, şekil değiştiren bir vitrindir. CMF-EV üzerine inşa edilen en az 12 model önümüzdeki iki yıl içinde yola çıkacak.

Hyundai-Kia E-GMP Küresel EV Platformu

Üretim yerleri: Açıklanmayan çoklu yerler
Yatırım: 2025’e kadar 87 milyar dolar
Örnek modeller: Hyundai 45 ve Prophecy; Kia Imagine
Tahmini hacim: Hyundai 2025’e kadar yılda 560.000; 2026 yılına kadar yılda 500.000 Kia
Pil boyutları: 58 kWh ila 73 kWh
Menzil: 218 ila 311 mil
Şarj kapasitesi: 200kW’a kadar                                                              Elektrik Motoru: önden ve dört tekerlekten çekişli versiyonlar mümkündür

 

 

Hyundai-Kia grubu EV’leri son derece ciddiye alıyor ve 2025 yılına kadar 87 milyar dolar harcanacağını duyuruyor. Hyundai’nin 2025’e kadar gelecekteki teknolojilere 52 milyar dolar yatırım yapma planı dahil, Kia ise eko-elektrifikasyon ve gelecekteki mobilite teknolojilerine 25 milyar dolar yatırım yapacak. dost araçların 2025 yılına kadar toplam satışlarının yüzde 25’ini oluşturması bekleniyor.

Şu anda, firmalar Hyundai Ioniq ve Next ile Kia Niro’nun temelini oluşturan ortak bir Eco-Car platformuna sahipken, Hyundai Kona ve Kia Soul Electric küçük otomobil platformunu kullanıyor. Bununla birlikte, firmalar bu yılın sonlarında Hyundai 45 ile başlayarak E-GMP’ye  geçerken, yeni nesil Ioniq Prophecy konseptiyle 2021’de çıkacak. Imagine konseptinin ön gördüğü bir Kia sedan da 2021’de çıkacak. Bazı rakiplerin aksine E-GMP, Porsche Taycan-esque 800V teknolojisini kullanıyor.

Hyundai ve Kia, tek başına gitmenin yanı sıra, elektrikli araç bilgilerini hızla artırmak için yatırımlarını yayıyor. Firmalar, bir dizi küçük otomobil için ısmarlama, esnek bir EV platformu geliştirmek için ABD’deki yeni kurulan Canoo’ya açıklanmayan bir miktar yatırım yaparken, ticari EV’ler için İngiltere merkezli Arrival ile ortaklaşa 110 milyon dolar daha harcandı.

İkinci El Elektrikli Araba İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here