Otomotiv Sektöründe Robotların Faydaları

Dünya nüfusu hızla artıyor. Artan bu nüfusla beraber, insanların ihtiyaç duyduğu otomobil sayısı da artıyor. Fabrikalar ihtiyaç duyulan bu otomobilleri, en hızlı şekilde üretmek için elinden geleni yapıyor. Ancak üretimin hızlı olması için insan tek başına yeterli değil. Bunun yanında çoğu iş için robotlara gereksinim duyuluyor. Fabrikalarda robot kullanımı ise oldukça tartışmalı bir konu. Pek çok insan robotların, işsizliğe yol açacağını düşünüyor. Ancak durum böyle değil. Robotlar hayatımızın her yerinde olduğu gibi otomotiv sektöründe de oldukça önemli bir yere sahip. Otomotiv sektöründe robotların faydaları yazımızda robotların ne gibi faydalar sağladığını sizler için inceledik.

Emniyet

Otomotiv sektöründeki birçok operasyon, insanlar tarafından yapılamayacak kadar tehlikeli. Böyle durumlarda robotlar yerine insanların çalışması, tehlikeli durumlara yol açabiliyor. Örneğin ağır makineler yada çok yüksek sıcaklıkta çalışan makineler, insanların çalışamayacağı kadar tehlikelidir. Bunun dışında keskin ve sivri uçlu aletlerin kullanımında yaralanmalar meydana gelebiliyor. Böyle insan yaşamını tehlikeye atan durumlarla karşılaşmamak için, otomotiv sektöründe robotların kullanılması gerekmektedir. Bu da otomotiv sektöründe robotların faydaları konusuna ne kadar önem vermemiz gerektiğini gösteriyor.

Tehlikeli faaliyetleri robotlara devretmek, çalışan güvenliğini garantiye aldığından oldukça önemsenmesi gereken bir konudur. Ayrıca yaralanmalarda hastane masraflarının dışında çalışan tazminatlarını da ortadan kaldırdığı için işveren için oldukça güzel bir yatırımdır.

Otomotiv Sektöründe Robotların Faydaları

Hız

Robotların çalışma hızları insanlarla kıyaslanamaz. Bununla birlikte robotlar, insanların yaptığı gibi ara vermeye, izne yada tatile çıkmaya ihtiyaç duymazlar. Robotlar, tüm gün her saat yapmaya programlandıkları işleri yapabilirler. Bir robotun işe ara vereceği tek zaman, arızalandığı veya bakıma ihtiyaç duyduğu zamandır.

Robotlar, belirlenen işleri yapmaya programlandıklarından dolayı, insanların iş yükünü hafifletir. Çünkü robotlar, yüksek hızları sayesinde, belirlenen görevi zamanında yapmak için durmaksızın çalışır. Bu hız sayesinde üretim de hızlanır. Bu sayede otomotiv firmaları, rekor sürede üretimleri gerçekleştirerek daha çok sipariş alabilir. Böylece kârlarını da arttırmış olurlar.

Tutarlılık

Otomotiv sektöründe robotların faydaları listemizde sırada robotların tutarlı olması yer alıyor. Robotlar programlanarak çalıştıkları için %100’e yakın tutarlılıkla çalışırlar. Robotların dikkatleri insanlar gibi dağılmaz. Örneğin kafası çok dağınık olan bir insan üretim aşamasında hata yapabilir. Bu hata da birçok probleme yol açabilir. Ancak robotların dikkatleri dağılmaz. Göreve her zaman aynı tutarlılıkla devam ederler. Bundan dolayı robotlar verilen görevleri arızalanmadığı sürece tam zamanında bitirir.

Otomotiv Sektöründe Robotların Faydaları

Mükemmellik

Herhangi bir parçanın üretimi yada montajı sırasında, insanlar doğal olarak hata yapabilir. Ancak robotlar kodlamaları gereği üst kalitede ve hatasız üretim yaparlar. Elbette robotların da hataları olabilir. Ancak bu gibi durumlar önemsenmeyecek kadar azdır. Arıza durumlarında onarımların gerçekleşmesi ve bakımlarının düzenli yapılması bir robotun kusursuza yakın çalışmasını sağlar.

Ayrıca robotlar tarafından yapılan kaliteli üretim, israfı da önler. Çünkü insandan kaynaklanan hatalar yüzünden, hatalı parçalar yeniden kullanılamaz hale gelebilir. Bu yüzden otomotiv sektöründe robotların faydaları oldukça fazladır.

Yeni İş Olanakları

Günümüzde azımsanmayacak bir çoğunluk, robotların insanların elinden işlerini aldığını düşünme eğilimindedir. Lakin, robotların otomotiv sektöründe sıklıkla kullanılmaya başlaması yeni iş olanaklarının doğmasına sebep olmuştur. Çünkü robotlar görevlerini yerine getirebilmek için denetime ve programlanmaya ihtiyaç duyar. Bu nedenle denetimcilere ve programcılara olan ihtiyaç artar.

İkincisi, robotlar işleri kolaylaştırır ve görevlerini hızla tamamlar. Bu nedenle pek çok fabrika, robotları daha fazla kullanmak ister. Bu, robot talebinde bir artışa neden olur. Üretilmesi gereken robot sayısı arttıkça, robot üretiminde çalışması gereken insan sayısı da artar. Böylece istihdam sağlanmış olur.

Robotlar Çalışanların Daha Mutlu Olmasını Sağlar

İnsanlar tehlikeli, tekrarlayan veya önemsiz işleri yapmaktan zevk almazlar. Bunun gibi görevleri insanlar yerine robotların yapması çalışanların daha mutlu olmasını sağlar. Üstelik, robotların böyle işlerde çalışması insanların enerjilerini daha az harcamasına neden olur.

Otomotiv sektöründe robotların faydaları listemizdeki bütün maddeleri göz önünde bulundurduğumuz zaman robotların oldukça yararlı olduğunu görebiliriz. Özellikle tehlikeli ve insan eliyle yapılması mümkün olmayan işleri robotlar çok kolay bir şekilde gerçekleştirebilir. Ayrıca robotların hiç durmadan ve yorulmadan çalışması fabrikalar için çok önemlidir. Bundan dolayı robotların işsizliğe neden olacağını düşünmemek gerekir. Bunun yerine onlardan daha fazla ve etkili nasıl yararlanabiliriz gibi soruların cevabını bulmamız, insanoğlu için daha yararlıdır.

Arabam Kaç Para?

Trink Sat!

İkinci El Otomobil İlanları

 

 

 

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here