Opel Astra'nın Hikayesi : Opel Astra K

Türkiye’de Alman otomobil markaları çok önemli bir yere sahiptir. Bu markaların üretmiş olduğu bazı modeller unutulup gitmiştir. Fakat bazı modeller oldukça popüler hale gelmiştir. Neredeyse her markanın Türkiye ‘de en az bir popüler model bulunmaktadır. İşte bu modellerden bir tanesi Alman otomobil üreticisi Opel’in üretmiş olduğu Astra modelidir. Bu model ilk olarak 1991 yılında üretilmiş olup, günümüzde hala üretilmektedir. Opel Astra kasa değişim yılları ise sırasıyla 1998,2004,2009 ve 2016’dır. Peki Opel Astra’nın hikayesi nedir ? Hangi yıllarda hangi kasaları çıkarmıştır ? Sizler için inceledik.

Opel Astra'nın Hikayesi

Opel Astra F (1991-1998)

Opel Astra F kasa üretim yılları 1991 ve 1998 yılları arasındadır. Ancak ilk Opel Astra 1937 yılında üretilmiştir diyebiliriz. Çünkü 1937 ile 1991 yılları arasında üretilen Opel Kadett, Astra’nın atası olarak bilinmektedir. Bundan dolayı Astra F, aslında Kadett’in devamı niteliğindedir. Tasarım olarak benzerliğinden dolayı Astra F, Kadett’in devamı özelliği taşıdığını bariz bir şekilde belli ediyordu. Astra F, 3 veya 5 kapılı hatchback, sedan ve station wagon kasa seçenekleriyle piyasaya sürüldü. Kısa sürede Kadett’i unutturarak, kendinden söz ettirir seviyeye geldi. Avrupa’nın belirli kısmı ve Türkiye’de üretimi 2002 yılına kadar devam etti.

Modelin ayrıca Bertone tarafından dizayn edilen bir cabrio modeli bulunmaktadır. Bu cabrio model Doğu Avrupa ve Türkiye ‘de satışa çıkmıştır. Türkiye’ de Astra Classic olarak bilinmektedir.

Opel Astra'nın Hikayesi : Astra G

Opel Astra G (1998-2004)

Opel Astra’nın Hikayesi’nde üretilen 2. Astra modeli olarak karşımıza çıkan Astra G, tasarımında meydana gelen değişiklerle Kadett ‘den, farklı bir görünüm kazanmıştı. 3,4,5 kapı seçenekleriyle piyasaya sürüldü. Bunların dışında Bertone tarafından tasarlanan Coupe ve Cabrio modelleri bulunmaktaydı. Bu seride birçok teknolojik gelişme araca entegre edilmişti. Otomatik camlar, otomatik CD değiştiricisi gibi özellikle aracı daha teknolojik kılıyordu. Twinport ve Ecotech motorlarıyla piyasaya sürülen Astra G’nin üretimi 2009 yılına kadar devam etti.

2004 yılında, GM Rusya’ ya bir yatırım yapmıştır. Bu yatırım çerçevesinde Chevrolet Viva, Astra G ‘nin dört kapılı versiyonu olarak tanıtıldı. Başlangıçta yüksek fiyatlar nedeniyle piyasada tutunamasa da, daha sonradan satışlarını arttırmayı başardı.

Opel Astra'nın Hikayesi : Astra Vauxhall

Opel Astra H (2004-2009)

F ve G kasa tiplerinden sonra Opel Astra’nın hikayesi Astra H ile devam edecekti. Önceki modellere göre daha geniş bir görünüme sahiptir. Görünümünün dışında aracı teknolojik kılan donanımlara sahipti. Bu modelde dijital radyo, sürüşe duyarlı ön farlar gibi özelliklerin dışında xenon farlar ve yağmur sensörü gibi donanımlar da opsiyonel olarak bulunmaktaydı. Astra H Lotus’un ayarlanan süspansiyon desteğiyle üretilmiştir. Üstelik 3 kapılı hatchback modelinin bir değişik versiyonu olan Astra Vauxhall, çeşitli Alman ve İngiliz polis birimlerinde kullanılan popüler bir araçtır.

2008 yılında Opel Astra Saloon adıyla İrlanda’da satışa sunuldu. Bu önemli bir gelişmeydi. Çünkü İrlanda pazarıyla birlikte ilk defa sağ taraftan sürüş özelliğiyle piyasaya sunulmuş oldu. Dijital radyo donanımına Avrupa’da ilk sahip olan araç özelliğini taşımaktadır.

Opel Astra'nın Hikayesi : Astra J

Opel Astra J (2009-2016)

Opel Astra’nın hikayesi 2009 yılında üretilecek olan Astra J ile devam etti. Astra J, Chevrolet Cruze’nin üretilmiş olduğu Delta 2 platformu kullanılarak üretilmiştir. Tasarım olarak ilk defa Opel Insignia ‘da görmüş olduğumuz, Bıçak Konsepti ‘ne dayanmaktadır. Süspansiyon sistemindeki düzeltmelerle daha konforlu bir araç haline gelmiştir. Ayrıca yol tutuşu yüksek oranda artmıştır.

Türkiye’de ilk olarak Edition(Baz), Enjoy Active, Sport ve Cosmo donanım paketleriyle satışa sunulmuştur. Ancak 2012 yılında, tasarımı makyajlanarak değişime uğramıştır. Bununla birlikte bu modelde hidrolik fren yardımı, dinamik çekiş kontrolü gibi donanımlar standart olarak sunulmuştur.

Opel Astra'nın Hikayesi : Astra K

Opel Astra K (2016-…)

Opel Astra’nın Hikayesi ‘nde son sırada bulunan Astra K ilk olarak 2016 yılında üretilmiştir. Şu an hala bu kasa tipiyle üretim gerçekleşmektedir. Aracın tanıtımı ilk olarak Almanya’daki bir otomobil tanıtım fuarında gerçekleşmiştir. Sahip olduğu tasarım ve yanında sunulan teknolojik donanımlardan dolayı Avrupa’da 2016 yılında yılın otomobili seçilmiştir. Eski modellere göre daha kesin hatlara sahiptir. Üstelik bu keskin hatlar aracı daha dinamik göstermektedir.

Son olarak Astra K modelinde ısıtmalı ön cam ve direksiyon simidi, çift yönlü dijital klima ve ısıtmalı koltuk donanımları bulunmaktadır. Ne var ki bunların dışında aracı güvenilir kılacak bazı önemli donanımlara da sahiptir. Bunlar yokuş kalkış desteği, sürücü ve yolcu ön yan ve perde hava yastıkları, elektrikli sunroof, start-stop sistemi, yakıt tüketim bilgisi gibi önemli bileşenlerdir.

Sonuçta Opel markasının Astra modeli ilk piyasaya sürüldüğü 1991 yılından beri gün geçtikçe popülerliğini arttırmıştır. Çünkü F,G,H,J,K kasa tipleriyle piyasa sürülen Astra, her kasa tipinde çağın getirmiş olduğu özelliklere ayak uydurmaya çalışmıştır. Tasarımı, güvenliği ve donanımlarıyla her zaman bir adım öne çıkmış ve Türkiye’de oldukça popüler bir otomobil haline gelmiştir.

Arabam Kaç Para?

Trink Sat!

İkinci El Otomobil İlanları

 

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here