Otomotiv Sektöründe İlham Veren Kadınlar: Chika Kako

2
1597
lexus chika kako
lexus chika kako

 İlham veren kadınlar serimizde ilk konuğumuz Chika Kako oluyor. İsmini eğer tam bir otomotiv sektörü takipçisi değilseniz duymanız biraz zor. Japon Lexus şirketinin başkan yardımcısı olan Chika Kako, otomotiv dünyasındaki yıkılmaz denilen duvarları yıktı. Fikirleri için acele etmekten çekinmeyen bir iş kadınını, Elle dergisinde yayınlanan röportajıyla yakından tanıyalım.

ilham veren kadınlar otomotiv sektörü
ilham veren kadınlar otomotiv sektörü

İlham Veren Kadınlar ve Dikkat Çeken Yolculukları

Annesi ev hanımı,  babası doktor olan Chika Kako, bu kadar başarılı bir kariyere sahip olmayı hayal etmiyordu. Küçükken kendisi için tıp alanında hayal kuran genç Japon kadın, son olarak kimya mühendisliği çalışmalarına yönelir. “Her türlü şeyi deneyimlememi sağlayan yer burası” diyor. Akabinde eski bir arkadaşı Lexus’da çalışmaya başlar, Chika Kako’da onu takip eder. Bugün, bir otomotiv markasının baş mühendisi olan tek Japon kadın.

Sıra Dışı Tasarım

ilham-veren kadınlar chika kako
ilham veren kadınlar chika kako

İcra Kurulu Başkan Yardımcısı ve ekibi, dördüncü nesil kendinden geçmeli hibrit güç aktarım mekanizması ile donatılmış yeni Lexus UX modelinden sorumlu. Güçlü bir elektrik motoru ve sürüş sırasında kendini yeniden şarj eden bir batarya ile donatılan bu hibrit model, duyarlı, çevik ve eğlenceli bir sürüş deneyimi yaşatıyor. Aslında  Lexus UX için “sporu ve çekiciliği birleştiriyor” diyebiliriz.

Chika Kako “Fikir,” diye devam ediyor sözlerine…  Görünüme daha fazla dinamizm katmak için hem sağlam hem de seçkin kompakt bir model yaratarak devasa geçişlerin zıt görüşünü yansıtıyor. “Hiçbir ayrıntının atlanılmadığı modelde, araç dışarıya mükemmel bir görünüş sağlıyor. Böylece etrafımızdaki dünyayla bağlantılı hissediyoruz. İçeride, yolculara estetik ve rahatlık sunan özellik ise dövüş sanatlarında kullanılan bir nakış tekniği olan sashiko sanatı. “Taviz yok ama uyum var” – bu, ilk bakışta uyumsuz unsurları birleştirerek yaratıcılığın sınırlarını zorlayan Lexus’un felsefesi olarak dikkat çekiyor.

Bu dürtü, kendisi adına günlerin birbirine benzemediği Chika Kako’nun çalışmalarında hayat buluyor. Başarılı iş insanı “Benim rolüm bir orkestra şefi olmak” diye ekliyor. Aynı yönde ilerlediğimizden emin olmak için her departmanın başkanlarıyla iletişim kurmam gerekiyor. Bu bağlamda yaptığım şey, kalite kontrolden, lansman partilerinin düzenlenmesine kadar üretimin tüm aşamalarını kapsıyor. ” diye devam ediyor.

İlham Veren Kadından Lexus Çalışma Yöntemi

 

Lexus’ta çalışma yönteminin diğer üreticilerden farklı olduğunu belirten Kako “Kendimizi dört temel noktaya göre farklılaştırıyoruz: tasarım, performans, Takumi sanatı ve teknoloji. Ayrıca, karşılığında hiçbir şey beklemeden, çok yüksek kalitede hizmet içeren Japon misafirperverlik geleneği Omotenashi’den ilham alarak müşterilerimize benzersiz bir deneyim sunmak istiyoruz şeklinde konuyu açıklık getiriyor.

2 YORUMLAR

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here