Birleşik Krallık ve Türkiye Serbest Ticaret Anlaşması

0
1066

Birleşik Krallık ve Türkiye Serbest Ticaret Anlaşması İmzaladı!

Yalnızca birkaç saat önce Birleşik Krallık ve Türkiye arasında bir serbest ticaret anlaşması imzalandığı duyuruldu. Peki bunun imzalanan anlaşma otomotiv endüstrisinde nasıl karşılandı? Ayrıntılar haberimizin devamında.

Birleşik Krallık ve Türkiye Serbest Ticaret Anlaşması

Birleşik Krallık ve Türkiye Arasında İmzalanan Serbest Ticaret Anlaşması Otomotiv Sektörünü Nasıl Etkileyecek?

Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Başkanı Haydar Yenigün; Birleşik Krallık ve Türkiye arasında bugün imzalanan bu serbest ticaret anlaşmasının otomotiv sektörüne adeta bir yeni yıl hediyesi gibi geldiği söyledi. Her iki ülkenin otomotiv sektör yetkilileri anlaşmadan karşılıklı olarak mutlu olduklarını her fırsatta dile getirdi.

https://twitter.com/haydaryenigun/status/1342368108691017728?s=20

Türkiye ve Birleşik Krallık Arasındaki Ticaret Rakamları

Ticaret Bakanlığımızca açıklanmış 2019 yılı verilerine göre; Birleşik Krallık, Türkiye’nin en çok ihracat yaptığı 2. ülke konumunda bulunuyor. Ayrıca ithalat verilerine göre de Birleşik Krallık, Türkiye’nin en çok ithalat yaptığı 9. ülke konumundadır. Ayrıca iki ülke arasındaki toplam ticaret hacmi 16,3 milyar dolardır. Peki bu ticaret hangi ürünler üzerinden gerçekleşiyor?

Türkiye’nin, Birleşik Krallık’a En Çok İhraç Ettiği Ürünler:

    • Altın → %10,3
    • Otomobil Sanayi Ürünleri → %9
    • Eşya Taşımaya Mahsus Motorlu Taşıtlar → %7,1

Birleşik Krallık’ın, Türkiye’ye En Çok İhraç Ettiği Ürünler:

    • Kara Taşıtları İçin Motorlar → %22,3
    • Diğer Döküntü ve Hurdalar → %12,2
    • Altın → % 10,1

(Kaynak: euronews)

Eğer Bu Anlaşma İmzalanmasa Otomotiv Sektörü İçin Senaryo Nasıl Olurdu?

Bilindiği üzere Birleşik Krallık, Avrupa Birliğinden ayrılmak için Brexit sürecinde. Bu süreç hem Avrupa Birliği ülkelerindeki ticari anlaşmaları hem de Birleşik Krallık’ın diğer ülkelerle olan ticari anlaşmalarını ciddi bir şekilde etkiliyor. Türkiye ve Birleşik Krallık arasındaki ticaret hacminin yaklaşık 3 milyar dolarının otomotiv endüstrisinden geldiğini düşündüğümüzde bu anlaşmamanın imzalanmamış olması sektörü kötü etkileyecekti.

Otomotiv gazetecisi olan Emre Özpeynirci’ye göre; anlaşma imzalanmasaydı otomotiv ihracatımızda yıllık yaklaşık 50 bin adet azalma, tedarik sanayi ihracatımızda ise 150 milyon dolarlık bir kayıp oluşabilirdi. Bu durumsa sektörde yaklaşık 4.000 kişinin işlerini kaybetmesine dahi yol açabilirdi.

Söz konusu olan Birleşik Krallık ve Türkiye arasında imzalanan bu anlaşma yeni yılın ilk gününden itibaren yani 1 Ocak 2021’den itibaren geçerli olacak.

İkinci El Otomobil Fiyatları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here