Artan nüfusla birlikte trafikteki araç sayısı da artmaktadır. Öyle ki trafiğe kayıtlı kara taşıtlarının sayısı 2011 yılında 16 milyondu. 2020’nin sonunda bu sayı 24 milyonu geçmiş durumda. Araç sayısının bu kadar artması, elbette kaza sayısının da artmasına yol açıyor. Bireysel önlemlerin yanında alabileceğimiz 2 önlem daha var. Bunlar sigorta ve kasko. Bilindiği üzere Türkiye’de trafik sigortası zaten zorunlu. Ancak kasko sürücülerin tercihine bırakılmış durumda. Peki araç kasko değeri nedir? Araç kasko değeri sorgulama nasıl yapılır? Bu yazımızda sizin için kaskoya dair merak ettiğiniz soruları inceledik.

Araç Kasko Değeri

ARAÇ KASKO DEĞERİ VE ARAÇ KASKO DEĞER LİSTESİ NEDİR ?

Öncelikle sigorta ve kasko terimlerinin farkını bilmekte fayda var. Kısaca bir kaza anında sigorta karşı aracı maddi olarak korurken, kasko kendi aracınızı korumanızı sağlar. Burada kaskonun önemi ortaya çıkıyor. Araç kasko değeri de, bir taşıtın kasko değerini belirlemeyi sağlayan araç bedelidir. Yani kasko yaptırmak istediğinizde, ödemeniz gereken fiyatı doğrudan kasko değeri belirler. Araç kasko değer listesi ise düzenli olarak Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği tarafından yayınlanan bir listedir. Buradan baz alınarak kasko değerleri belirlenebilir.

 

Kasko Değer Sorgulaması Nasıl Yapılır ?

Kasko değerini öğrenmek için birçok internet sitesi mevcut. Ancak sigortam.net bu işi çok kolaylaştırmış durumda. Bu linke tıklayarak, yalnızca araç markanızı, araç model yılını, ve araç modelini seçerek kasko değerini hesaplayabilirsiniz. Burada karşınıza çıkacak olan fiyatlar, Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği tarafından yayınlanan liste baz alınarak hesaplanır ve fiyatlar ortalama fiyatlardır. Yazının devamında belirteceğimiz model, üretim yılı ve markasından bağımsız bazı etkenler de kasko değerinizi arttırabilir ya da azaltabilir.

Kasko Değeri Neye Göre Belirlenir ?

Kasko değerini belirleyen 3 önemli unsur bulunmaktadır. Bunlar aracın markası, modeli ve yılıdır. Bu bilgilerle birlikte sigortam.net üzerinden çok kolay bir şekilde kasko değerinizi belirleyebilirsiniz. Önceden belirttiğimiz gibi kasko değeri, araç kasko değer listesine göre belirlenir. Bunun dışında sürücünün ehliyet süresi, kaza geçmişi, cinsiyeti ve mesleği de kasko değerini etkiler. Yani bir senelik ehliyeti bulunan ve ilk defa kasko yaptıracak sürücü ile 5-10 senelik ehliyeti bulunan, daha önce kasko yaptırmış ve kazaya karışmamış sürücünün kasko değeri aynı değildir. Araçlar aynı olsa bile kaskoyu yaptıran kişinin özellikleri, kasko fiyatını belirleyebilir. Şunu da söylemekte fayda var. Motorlu Taşıtlar Vergisi hesaplamada da araç kasko değer listesi baz alınır.

Volkswagen Kasko Değeri

Kasko Değeri Yüksek Araçlar Nelerdir ?

Kasko değeri önemli bir faktör olunca sürücüler, bir araç almadan önce ortalama kasko değerlerini merak etmekteler. 2021 yılında en fazla satılan araçların ortalama değerleri ise şöyle :

1- Fiat: 246.776 TL

2- Renault: 411.398 TL

3- Ford : 382.468

4- Volkswagen: 454.199 TL

5- Peugeot:  336.105 TL

Sonuç olarak 2021 yılında en fazla satılan 5 araca baktığımızda 454.199 TL ile Volkswagen markası, kasko değeri en yüksek markadır. Merak edenler için, ilk 10’da da Volkswagen, ilk sırada yer alıyor.

Hangi Araçlara Kasko Yapılmaz ?

Bir araca kasko yapılıp yapılamamasını sağlayan bazı faktörler bulunmaktadır. Bunlardan en önemlisi aracın yaşıdır. Sigorta şirketlerinin farklı politikaları olmasına rağmen, genellikle 15 yaş üstü araçlara kasko yapılmaz. Bunun istisnai durumları olabilir ama aracınıza kasko yaptırmak istiyorsanız, ortalama 15 yaşını geçmemiş bir araca sahip olmanız gerekmekte. 15 yaşını aşan araçlara, farklı politikalar izleyen bazı sigorta şirketleri tarafından kasko yapılsa da bunlar istisnai durumlardır.

Rayiç Bedeli Nedir ve Nasıl Öğrenilir ?

Araçları fiyatları her yıl, hatta her ay değişebilmektedir. Araç rayiç bedeli o günün şartlarında aracın modeli, motor gücü, üretim yılı gibi bilgiler referans alınarak hesaplanan, aracın ne kadar değeri olduğunu gösteren fiyattır. Rayiç bedelinin kullanıldığı en önemli durum pert ya da hasar durumlarıdır. Bir araç perte çıkmış ya da hasar görmüşse kasko rayiç bedeline bakılarak, sigorta şirketleri tarafından hasar karşılanır.

Sonuç olarak Türkiye’de kasko sürücüler için zorunlu tutulmasa da önemli bir ihtiyaçtır. Kasko değerini belirleyen etkenler de göz önünde bulundurarak, sigortam.net üzerinden ortalama kasko fiyatı sorgulanabilir. Araç kasko değeri aynı zamanda ödemeniz gereken Motorlu Taşıtlar Vergisiyle de doğru orantılıdır. Tüm bu etkenler göz önünde bulundurularak, sürücüler araçlarına kasko yaptırıp, yaptırmamaya karar verebilir.

Arabam Kaç Para?

Trink Sat!

İkinci El Otomobil İlanları

 

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here