Porsche 963 - LMDh
Porsche 963 - LMDh

Le Mans’ın en başarılı markası olan Porsche, 2023’te Le Mans 24h yarışının LMDh sınıfında yarışacağı aracı Porsche 963 yarışçısını tanıttı. Tanıtımdan 3 gün sonra da Goodwood Festival of Speed’de (Goodwood hız festivali) sürüş yapan otomobil, Le Mans 24h tutkunlarının gözünü boyadı.

Le Mans 24h yarışının en başarılı markası olan Porsche, gözünü 20. zaferine dikti. Yeni tanıtılan Porsche 963, bu zafer için tasarlandı. Porsche Penske Motorsport ile WEC (Dünya Dayanıklılık Şampiyonası) ve IMSA (WeatherTech SportsCar Şampiyonası olarak da bilinir) serilerinde mücadele edecek. Le Mans 24h yarışının yapıldığı Circuit de la Sarthe’nin yanı sıra Sebring ve Daytona gibi efsanevi yarışlarda da yer alması bekleniyor.

Porsche yaptığı açıklama ile müşteri takımlarında da açık olduğunu belirttiğinden önümüzdeki sene 6-7 adet Porsche 963’ü galibiyet için çekişirken görebiliriz.

Gelişim ve Özellikler

Porsche 963 – LMDh

Gelişiminde Porsche Penske Racing’in 7889 km yol testi yaptığı LMDh sınıfı otomobil, çift turbolu V8’den güç alıyor. 4.6 litrelik “Hacimli” güç ünitesi, kurallar gereği 680hp güç üretiyor. Rakibi olacak ve bu sene Le Mans 24h yarışını kazanırken izlediğimiz Toyota GR010 Hybrid, 3.5 litre hacminde bir V6 üniteden güç alıyor.

Otomobil çok uzun testlere tabi tutulmuş olsa da Porsche 963 için gerçek bir test istendiği ve bu sebeple otomobilin ilk yarışına bu sezonun sonunda yapılacak Bahreyn 6 saat yarışında çıkacağı ve sınırları zorlayacağı söyleniyor.

Porsche 963 – LMDh

Le Mans 24h ve WEC’nin zirve klasmanı artık Hypercar olarak anılıyor. Bu sene yapılan yarışta “LMP1” yerine “Hypercar” klasmanını görmüştük. Bu kategori seneye daha detaylı hale gelecek. Üreticiler LMDh (Le Mans Daytona Hybrid) veya LMH (Le Mans Hypercar) olmak üzere iki seçenek sunulacak. Alman üretici, yeni aracı olan Porsche 963 LMDh kategorisine göre tasarladı. Bu da aracın hem WEC hem de IMSA’da yarışacağı anlamına geliyor. 

Yeni aracın Porsche’ye Le Mans 24h zaferlerini getiren efsane araçlar 917, 935, 936, 956, 962 ve 919 Hybrid gibi zaferler getirmesi umuluyor. Ancak seneye en üst klasman olan Hypercar’ın kalabalıklaşacağını da hatırlatalım. Bu başarıları elde etmesi için Ferrari, Toyota, Cadillac, Peugeot, BMW, Alpine gibi üreticileri mağlup etmesi gerekecek. Kesin olan bir şey var ki seneye Le Mans 24h çok heyecanlı olacak.

Porsche 963 – LMDh

Porsche 963 direksiyonunda kimlerin olacağından da bahsedelim. Alman üretici yeni yarışçısının direksiyonunu GT kategorilerinde yarışan pilotlara bırakacak. Matthieu Jaminet, Matt Campbell, Michael Christensen, Kevin Estre ve Laurens Vanthoor’u direksiyon başında izleyeceğiz. Ayrıca 2012 ve 2014 olmak üzere iki kez Le Mans 24h yarışını kazanmış Andre Lotterer de kadroya dahil edildi. Güncel olarak Porsche’nin Formula E takımında yarışan pilotun gelecek sezon Formula E takımını bırakıp WEC takımına katılması bekleniyor. 

Porsche 963 – LMDh

Peugeot 9×8

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here