Formula 1 İspanya GP Pist Özellikleri ve Tarihi

Hafta sonu gerçekleştirilecek olan İspanya GP yaklaşmışken, biz de İspanya GP pist özellikleri yazısı hazırlayalım dedik. Formula 1 takviminin önemli pistlerinden biri olan eski adıyla Circuit de Catalunya pistini yakından tanıyalım. Circuit de Barcelona-Catalunya, 1991 yılında inşa edilmiş ve aynı yıl İspanya Grand Prix’sine ev sahipliği yapmaya başlamıştır. Uzun düzlükleri ve çeşitli virajları ile Circuit de Barcelona-Catalunya çok yönlü bir pist olarak görülüyor. Aerodinamik anlamda araçları en çok zorlayan pistlerden biri olması, sezon öncesi testlerinin genellikle Barcelona’da yapılmasına neden oluyor.

Pist 140.700 kişilik kapasiteye ve FIA 1. Seviye lisansına sahiptir. Pistin en hızlı tur rekoru 1:18.183 ‘lük derecesi ile Valtteri Bottas’a ait. Fin pilot bu turu, 2020’de gerçekleştirilen yarışta Mercedes-AMG F1 W11 ile atmıştı.

İspanya GP Pist Özellikleri

Pist, araçları özellikle aerodinamik anlamda test ediyor. Ancak, pist geçiş yapabilmek için de hayli zor özelliklere sahip. Genellikle geçişler 1 ve 2. Virajda yaşanıyor. Pilotlar bu iki virajı birlikte dönerek izleyenlere keyif verebiliyor. Fakat, bu iki virajda bir geçiş olmaması durumunda genellikle geçiş görmediğimiz bir pist diyebiliriz. Alternatif geçişler ise kısa DRS bölgesinden sonra pilotların agresifliğine bağlı olarak 10. Virajda yaşanıyor.

Pistte Bir Tur Atalım

Pist, 1km’nin üzerinde, oldukça uzun bir start düzlüğüne sahip. Aynı zamanda DRS bölgesi de olan düzlük geçildikten sonra pilotlar önce sağ ardından sola doğru araçları zorlayan hızlı iki virajla tırmanışa geçiyor. Özellikle startta sorunsuz geçilmesi zor olan ilk iki virajdan sonra uzun bir sağ dönüş, ve Repsol virajı geliyor. Ardından 5 ve 6. Virajları geçen pilotlar, 7 ve 8. Virajla birlikte aracın arka tarafına dikkat etmeleri gereken bir bölüme giriyorlar. 9. Virajın geçilmesiyle birlikte kısa bir DRS bölgesine giriliyor ve bu sene değiştirilen 10. Virajla yavaş bir sol dönüş geliyor. Pilotlar, 11 ve 12. Virajda kısa bir yokuş çıktan sonra 13. Viraja giriyorlar. Ardından geçilen şikan ve 16. Virajla birlikte start düzlüğüne çıkılıyor.İspanya GP Pist Özellikleri

Pist Tarihi

Circuit de Barcelona-Catalunya, geçtiğimiz 30 yılda, 5 kez değiştirilmiş. Orijinal versiyon 1991-1994 yılları arasında kullanılmış. Dönemin 9 ve 10. Virajında yapılan çalışmanın ardından kısa düzlük şu an ki halini almış. Sonrasında bu versiyon ile 2003 yılına kadar yarışlar düzenlenmiş. 2004 yılına gelindiğinde 10. Virajdaki dönüş keskinleştirilerek 3 yıl boyunca kullanılacak yeni bir versiyona geçilmiş. 2007 yılında ise aerodinamik etkenler geliştikçe, bu uzun düzlüklerde araçların birbirini takip etmesi ve geçmesi zorlaştığı için 13.viraj değiştirilmiş ve bir şikan eklenerek 2020 yılına kadar kullanılmış. Geçtiğimiz yıl 10. Viraj tekrar 1995-2003 versiyonuna getirildi. Bu değişikliğin sebebi ise güvenlik faktörleri olarak belirtildi.

Geçmiş Şampiyonlar

Pist, inşa edildiği 1991 yılında beri aynı zamanda İspanya GP’sine de ev sahipliği yapıyor. 30 yıl önce inşa edilen pistte en çok galibiyete ulaşan pilot, 6 kez bu başarıyı gösteren efsane pilot Michael Schumacher. Alman sürücüyü son 4 yılın galibi Lewis Hamilton 5 kez ile takip ediyor. Catalunya pistinde yarış kazanabilen tek İspanyol pilot, bunu 2006 ve 2013 yılları olmak üzere 2 kez başaran Fernando Alonso.İspanya GP Michael Schumacher

Yıllara Göre Yarış Galipleri

Formula 1 İspanya GP Saat Kaçta?

İkinci El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here