Formula 1 British GP Yarış Sonu

Formula 1 British GP Lewis Hamilton 3

Sezonun onuncu yarışı Formula 1 British GP tamamlandı. İngiltere’de ünlü Silverstone pistinde gerçekleşen yarış büyük heyecana sahne oldu. Lewis Hamilton, sezonun dördüncü yarışı olan İspanya GP’sinden bu yana ilk kez bir yarış kazandı. Kendi evinde kazandığı yarış İngiliz pilotun bu sezonki dördüncü zaferi oldu. Bu sezon toplamda yedinci kez podyuma çıkan Hamilton, kariyerinin 99. Yarış galibiyeti ve 172. podyumuna ulaştı. Hamilton ve Verstappen arasında yarışın ilk turunda yaşanan büyük kaza ise yarışa damga vuran olay oldu. Bu kaza sonrası oldukça şiddetli şekilde bariyerlere çarpan Verstappen, kaza sonrası kontrol için hastaneye götürüldü.

Hamilton’a podyumda eşlik eden isimler. Charles Leclerc ve Valtteri Bottas oldu. Leclerc yarışın 49 turunda lider gitmesine karşın podyumun ikinci basamağındaydı. Bottas ise Mercedes’e şampiyona için çok kritik puanlar getirerek üçüncü sırada yer aldı. Podyumdaki isimlerin ardından McLaren pilotları geldi. Norris dördüncü, Ricciardo beşinci olurken; 23 tur boyunca Ricciardo’yu kovalayan Sainz altıncı oldu.

Puan barajını yakalayan diğer isimler sırasıyla; oldukça başarılı bir yarış çıkaran Fernando Alonso, bu sezon dördüncü kez sekizinci olan Lance Stroll, 4 yarış sonra puana ulaşan Esteban Ocon, Formula 1 British GP ‘sinin son puanını alan Yuki Tsunoda oldu.

Şampiyonada Son Durum

Pilotlar Klasmanı

Lewis Hamilton

Formula 1 British GP sonuçları en çok Mercedes ve pilotlarının işine yaradı. Lewis Hamilton, şampiyonluk için çekiştiği rakibinin puan alamadığı haftayı 25 puanla kapayarak farkı 8’e indirdi. Ayrıca Valtteri Bottas da bir diğer Red Bull pilotu Perez’in puan alamadığı haftada hanesine 15 puan yazdırdı. Böylece Fin pilot, Perez’in 4 puan önüne geçmiş oldu. Tabii ki bu isimler arasındaki puan durumunu etkileyen bir sprint sıralama yarışı da Cumartesi günü olmuştu. O yarışın kazananı Verstappen 3, ikincisi Hamilton 2, üçüncüsü Bottas 1 puan almıştı. Günün sonunda Bottas, yarıştan 12 puan çıkaran Norris ile olan farkı da 5’e indirdi.

Formula 1 British GP Charles Leclerc

En kritik değişimlerden biri de Leclerc için oldu. Haftaya takım arkadaşının 2 puan önünde başlayan Monakolu pilot; aldığı 18 puan ile farkı 12’ye yükseltmiş oldu. Ricciardo’yu geçemeyen Sainz ise 8 puanla yetindi. Ricciardo ise üst üste ikinci kez puan alarak orta gruptan kopmamış oldu. Daha alt taraflara baktığımızda Gasly’nin puan alamadığı yarıştan eli boş ayrılan Vettel, hem farkı kapayamadı hem de 6 puan alan Alonso’nun farkı 4’e düşürmesine engel olamadı.

Takımlar Klasmanı

Takımlar bazında da çok ciddi bir Mercedes avantajı oluştu. Cumartesi günü dağıtılan 6 puan yarı yarıya paylaşılmıştı. Ancak bugünkü yarışta; rakibinin puan alamadığı haftayı çok iyi değerlendiren Mercedes, farkı 4’e indirdi. McLaren ve Ferrari arasındaki rekabette de ufak bir yaklaşma oldu. Leclerc’in podyumu iki takım arasındaki farkı 4 puan azalarak 15’e düşmesini sağladı. Beşincilik savaşında da rekabetin seviyesi yükseldi. Haftaya 4 puan farkla giren AlphaTauri ve Aston Martin arasındaki fark 1’e düştü. Ancak bu ikiliden bir adım uzakta bulunan Alpine, iki pilotuyla da puan alınca beşincilik savaşında ben de varım dedi. Alfa Romeo, Williams ve Haas içinse bu hafta da değişen bir durum olmadı.

Formula 1 Dünya Şampiyonası Sürücüler Klasmanı:
Formula 1 Dünya Şampiyonası Takımlar Klasmanı:

Formula 1 British GP Yarış Özeti ve Önemli Anlar

Start

Yarış, İngiltere şartlarında 29 derecelik sıcak bir havada başladı. Pist sıcaklığı ise 50 dereceydi. Lastik seçiminin serbest olması, bizlere tahmin edileni gösterdi. Yarışa pitten başlayacak Perez’in sert hamur tercihi dışında, tüm pilotlar orta hamur lastiklerle piste çıktı.

Oldukça büyük heyecana sahne olan startta en iyi kalkışa sahip isim 4.6 saniyede 200km/sa sürate ulaşan Leclerc oldu. Bottas’tan 0.3 saniye daha iyi olan bu hızlanma süresi Leclerc’e üçüncü sırayı henüz ilk viraja girmeden getirdi.Formula 1 British GP Start

Hamilton da Verstappen’den 0.2 saniye daha çabuk hızlandı. Ancak ilk virajda içeride kalan Hamilton için bu yeterli olmadı. Verstappen yerini korudu. İkilinin çekişmesi devam etti. 5.viraj sonrası kısa düzlükte Hamilton DRS yokken, sadece hava koridoru etkisi ile bir atak denedi. Ancak Verstappen içeride kalarak yerini korudu. Sonraki iki virajı peş peşe dönen ikili eski start düzlüğünde tekrar yan yana geldi. Hamilton düzlükte, dün dışarıdan geçmeyi denediği yerde, bu kez kendini içeriye attı. Copse virajına (9.viraj) Hamilton içeriden girdi ancak Verstappen kendi yarış çizgisini korumak isteyerek içeriye kapanınca ikili temas etti. Hamilton’un sol ön tekerleğinin, Verstappen’in sağ arka tekerleğine teması sonrası Verstappen, aracın kontrolünü kaybederek, oldukça yüksek süratle bariyerlere çarptı. Bariyerlere çarptığında 51G’lik bir kuvvete maruz kalan Hollandalı, sarsılmış şekilde araçtan çıktı. Bu kaza sonrası yarış kırmızı bayrakla durduruldu ve Verstappen kontrol için sağlık aracına bindirildi. Ardından hastaneye götürüldü. Kaza sırasında Hamilton’un ivme kaybetmesiyle Leclerc, rakibini geçerek ilk sırayı aldı.

Verstappen ve Hamilton’un Yaşadığı Temas:

Verstappen’in yarış dışı kalması sonrası tüm pilotlar birer sıra yukarı çıktı. Ancak start anında Alonso’yu geçen Vettel ve 3 sıra yükselen Raikkonen startın kazananları oldu. Start anında 2 sıra yukarı çıkan Lance Stroll de başarılı isimlerden biriydi. Her yarış puan barajının sınırında dolaşan Russell ise bir kez daha startın kaybedeni oldu. İngiliz pilot kendi evinde Verstappen’in yarış dışı kalmasına rağmen 2 sıra geriledi.

Kırmızı Bayrak Sonrası Durarak Start

Hamilton ve Verstappen arasındaki olaydan sonra yarış kırmızı bayrakla durdurulmuştu. Ardından olayla alakalı inceleme yapıldığı bilgisi ekranlara yansımıştı. Verilen yaklaşık 40 dakikalık ara sonrası durarak startla başlama kararı geldi. Yeni startta Leclerc, iyi bir çekiş yakalayarak yerini korudu. Üçüncü sıradan başlayan Bottas ise bir kez daha yerini koruyamadı ve Norris’e geçildi.Durarak Start

Start sonrası 7.viraja kadar Alonso ve Vettel arasında büyük bir kapışma vardı. Startta Vettel’i geçen Alonso yerini korudu. 7.virajda Vettel’in çok basit bir spin sonrası son sıraya düşmesi de Alman pilot adına bir anlamda yarışın sonu demek oldu. Vettel’den kurtulan Alonso, Copse virajında Ricciardo’ya bir atak yaparak geçti. Ancak Ricciardo oldukça cesur bir karşı atakla Maggotts’da (10.viraj) yerini geri aldı.

Vettel Spin
Vettel’in spini

Hamilton’a Ceza Geldi

Yeni startın ardından 5.turda ilk turda yaşanan kaza ile alakalı karar çıktı. Komiserler kurulu Hamilton’a kazaya sebebiyet vermek nedeniyle 10 saniye ceza verdi. Bu arada Carlos Sainz 6.virajda Alonso’yu avladı ve altıncı sıraya yükseldi. 1 tur içinde pozisyon kazanan diğer isim on dördüncü sıraya yükselen Perez oldu. Atılan yaklaşık bir buçuk tur sonunda Leclerc, Hamilton ile olan farkı 1.6 saniyeye kadar çıkardı. Yükselmeye devam eden Perez; 8.turda on üçüncü sıraya, 9.turda on ikinci sıraya yükseldi.Hamilton Ceza

Leclerc Motor Sorunu Yaşıyor

Yarışın 15. turuna kadar oldukça başarılı bir şekilde yarışı götüren Leclerc için bir sorun ortaya çıktı. Hamilton ile startta açtığı farkı koruyan Monakolu’nun motoru arıza verdi. Leclerc motordaki gücün kesildiğini telsizden iletti. Kısa süre sonra bir ayar değişikliği istendi ve sorun çözülmüş gibi gözüktü. Ancak bir sonraki tur Leclerc sorunun devam ettiğini çok endişeli bir ses tonu ile pit duvarına iletti. Yaklaşık 1 saniyeye kadar inen fark Leclerc’in motorundaki sorunun düzelmesi ve attığı en hızlı turla birlikte tekrar eski seviyesine döndü. Monakolu pilot 21.turda da benzer bir sorun yaşadı ancak sorun bir kez daha çözüldü.

Pit Stoplar Başladı

Yarışın 18.turunun sonunda Raikkonen’in başını çektiği 4 isim pite gelerek, sert hamura geçiş yaptı. Bir sonraki tur Ocon ve Latifi pite gelen isimler oldu. Üst grup için ilk piti yapan ise Ricciardo oldu. Avustralyalı’nın 20.turda pite gelmesinin ardından, takım arkadaşı da 21.turda pite geldi.

Norris Pitte Kaybetti

Bottas’la benzer tempoda ilerleyen Norris, rakibinden önce pite gelerek avantajını korumak istedi. Ancak sağ ön lastikte yaşanan problem nedeni ile pitte yaklaşık 4 saniye kaybeden genç pilot; bir sonraki tur pite gelen ve sorunsuz şekilde işini halleden Bottas’ın ardında kaldı. Taze lastiklerle attığı tek turda yaşadığı kaybı ciddi oranda kapasa da pit çıkışında araya Alonso’nun girmesi, Norris için potansiyel bir podyuma mal oldu.

Zirvedeki İkili Pitte: Hamilton Cezasını Çekti

Yarışın 27.turunda orta sıradaki isimlerin pite girmesi sonrası Hamilton da pite geldi. 10 saniyelik ceza ve biraz yavaş bir servis sonrası toplam 14.2 saniye duraksayan Hamilton için pit toplam 40.2 saniye sürdü. 28.turda Carlos Sainz pite geldi. O an yarışın ikinci sırasında yer alan İspanyol pilot için yarışa Norris’in hemen arkasında dönerek bir podyum savaşı verme ihtimali vardı. Ancak Ferrari’nin yaptığı yavaş pit Sainz’ın yaklaşık 10 saniye kaybetmesine neden oldu. İspanyol pilot böylece yarış boyunca DRS mesafesinde kovalayıp geçemeyeceği Ricciardo’nun ardında piste geri döndü. Yarış lideri Leclerc ise 29.turda pite gelip, sert lastikleri taktı. Monakolu pilot piste ikinci sıradaki Bottas’ın 7, üçüncü sıradaki Norris’in 11 ve dördüncü sıradaki Hamilton’un 13 saniye önünde döndü.

Hamilton Tempoyu Arttırdı

Çektiği ceza sonrası dördüncü sırada piste dönen Hamilton, 30.turda 1:30.762’lik derece ile en hızlı turu Leclerc’den aldı. Ardından 31.turda, Verstappen ile temas yaşadığı virajda Norris’e aynı atağı yaparak geçti ve Bottas’ın arkasına takıldı. Bottas’la arasındaki 4 saniyelik farkı da 7 tur içerisinde kapatan İngiliz pilot, takım emri ile rahat bir şekilde Bottas’ı geride bıraktı. Yarışın bitimine 13 tur kala 8 saniye ilerideki Leclerc ile olan farkı da kapamaya başladı. Bu dönemde Hamilton en hızlı turları da atıyordu. 39.turda yaşanan gelişmelerden biri de dokuzuncu sıradaki Perez’in pite gelişi oldu. Meksikalı yarışa 17.sırada geri döndü. Yarışın 41.turunda on yedinci sıradaki Sebastian Vettel de aracındaki arıza sebebiyle yarışı bıraktı.

Hamilton Norris Geçiş
Hamilton’un Norris’i geçtiği an

Perez Tırmanıyor Ama Yeterli Değil

Meksikalı pilot yaptığı pit sonrası tekrar tırmanışa geçti. Bir nevi aynı insanlara çalım atan bir futbolcu gibi aynı araçları defalarca geçti. 48.tura gelindiğinde Perez onuncu sıraya kadar yükselmişti. Bu andan 1 tur önce Raikkonen ile yaşadığı temas, Alfa pilotunun 7.virajda spin atmasına ve on altıncı sıraya düşmesine neden oldu. Meksikalı onuncu sıradayken pite gelmeyi tercih etti. Bunun sebebi başta anlaşılmasa da sonradan amacın en hızlı turu atmak olduğu anlaşıldı. O an Hamilton’da olan en hızlı tur derecesi, şampiyonada Verstappen ve Hamilton arasındaki farkın 1 puan daha kapanacağı anlamına geliyordu. Bunu engellemek isteyen Red Bull, Perez’i pite aldı ve Meksikalı da kendi 50.turdaki 1:28.617’lik derecesi ile bunun karşılığını verdi. Ancak Perez, yarışı ilk 10’da bitiremediği için hanesine 1 puan yazdıramadı. Böylece British GP’de hiçbir pilot en hızlı tur puanını kazanamamış oldu.Perez Fastest

Hamilton Önce Yakaladı, Sonra Geçti

39.turda Bottas’ı geçen Hamilton, o andan itibaren Leclerc ile olan 8 saniyelik farkı kapamaya başladı. Tur başına bazen 1.2 saniye fark eriten İngiliz pilot için 9 turda yakalayacağı tahmini yapıldı. Kovalamaca Perez’in en hızlı tur derecesine kadar en hızlı turları yakalayarak devam etti. Leclerc’in de tempoyu arttırdığını gördük ancak bu durum farkın kapanmasına çok da fazla engel olamadı. Leclerc tur bindirecek araçları yakalayacak tempoya da sahip olmayınca farkın kapanması kaçınılmaz oldu. Hamilton tahminlerde olduğu gibi 9 turda Leclerc’i yakaladı. 50.turda Hamilton bir kez daha Copse virajında (9.viraj) içeriye daldı. Leclerc başlangıçta yarış çizgisine sahip şekilde virajı dışarıdan dönüyordu ancak aracının dışarı taşmasına engel olamayan Monakolu için galibiyet umutları hayal oldu. Leclerc çok ciddi bir zaman kaybetmese de bu ufak hata Hamilton için yeterliydi.

Hamilton’un Leclerc’e Yaptığı Atak:

Yarışın kalan kısmında da farkı açarak ilerleyen Lewis Hamilton, Silverstone pistinde yapılan son 9 yarışın 7’sini kazanmış oldu. British GP adı ile düzenlenen yarışlarda ise Lewis’in toplam sekizinci yarış zaferi bu galiyetle geldi. Yarışın büyük bölümünü lider götüren Leclerc ikinci sıra ile sezonun kendi adına ilk podyumunu alırken; Bottas üçüncü olarak podyumun son basamağında yer aldı.

Yarış Sonrası Leclerc’in Üzüntüsü:

Yarış Sonrası Hamilton’un Sevinci:

Formula 1 British GP 2021 Yarış Sonucu:Formula 1 British GP Yarış Sonucu

British GP Kazananlar ve Kaybedenler

Pilotlar

Driver of the Day Charles Leclerc
Kazananlar

Yarışın şüphesin en büyük kazananı Lewis Hamilton. İngiliz pilot şampiyonluk yarışı verdiği Max Verstappen’in puansız tamamladığı yarıştan 25 puanla ayrıldı. Mercedes’in oldukça kuvvetli olduğu Macaristan pisti öncesi farkın 8’e kadar düşmüş olması şüphesiz Hamilton’u yarışın içinde daha kuvvetli tuttu. Ayrıca aldığı 10 saniye ceza ve dördüncü sıraya düşmesinin ardından; 13 saniyelik bir fark kapatarak 3 aracı geçen İngiliz pilot kendi evinde bir nevi güç gösterisi yaptı. Günün diğer kazanan ismi de tabii ki günün pilotu (Driver of the Day) seçilen Charles Leclerc oldu. Ferrari pilotu için sezonun ilk podyumu, kaçan bir galibiyetle gelmiş olsa da alınan çok önemli puanlar vardı. Hatta muhtemelen bu kadar güçlü olacağı ve galibiyet mücadelesi vereceği bir yarışı Leclerc de beklemiyordu. Kazananlara baktığımızda son dönemde performansı artan Ricciardo’yu da saymak gerekir. Yarış galibi bir pilot için oldukça başarısız geçen günlerin ardından Bal Porsuğu lakaplı Avustralyalı, beşinci olarak iyi bir yarışı geride bıraktı.

Kazananlarda iki Alpine pilotunu da saymak gerekir. Alonso’nun yükselen performansı ile aldığı yedincilik ve Ocon’un 4 yarış sonra ben de varım demesi oldukça önemliydi. Ayrıca bu sezon takım arkadaşının genelde gerisinde kalan Tsunoda için de yarış oldukça iyiydi denebilir.

Kaybedenler

Günün kaybedeni ise Max Verstappen. Hollandalı pilot belki de yerini koruma isteği ile yaptığı fazla agresif savunma ile günün en büyük kaybedeni oldu. Hamilton’un almış olduğu 10 saniyelik ceza da Verstappen’in olmadığı bir yarışta rakibinin ilk sırayı almasına engel olmadı. Böylece 3 yarıştır galip gelen Verstappen, için verdiği tüm emekler tek yarışta boşa gitmiş oldu. Günün bir diğer kaybeden ismi de yine Red Bull pilotuydu. Perez yarışın en hızlı turuna sahip olsa da, belli bir yerden sonra rakiplerini geçmekte oldukça zorlandığı için bu yarışı puansız kapattı. Bu durum sene sonunda kontratı bitecek Meksikalı için çok da olumlu oldu diyemeyiz.

Ayrıca Sebastian Vettel de yaptığı çok basit hata sonrası potansiyel puanları kaçırarak, bir yarışı daha puansız kapattı. Bu listeye bir Russell ismi de eklemek gerekir. Genç pilot ne yaparsa yapsın bir türlü puan alamıyor. Bazen kendi hataları, bazen takımın hatası, bazen de şanssızlıklar nedeniyle puan barajından uzak kalan Russell; bu kez startta kaybettiği pozisyonların kurbanı oldu.

Takımlar

Takımların net kazananı Mercedes’ti. İki rakip aracın da puan alamadığı yarışta 44 puanlık farkı 4’e indiren Alman takım için bundan daha iyi çok daha az şey olabilirdi. Bu durumun tam tersi de Red Bull için geçerli. Dün sprint sıralama yarışında Perez’in yaptığı hata ile, iki Mercedes’e karşı yalnız kalacak bir Verstappen durumu oluşmuştu. Ancak yarışın başında Hollandalının yarış dışı kalması Red Bull’u çaresiz bıraktı. Sonuç olarak Avusturyalı marka, bu sezon ilk kez bir yarışı puansız tamamladı. Günün kazananlarından biri de puansal anlamda çok ciddi bir değişim olmasa da Ferrari oldu. İtalyan marka bu sezon ikinci kez podyumda yer aldı. Rakiplerinin sadece 1 puan alabildi yarışı 8 puanla tamamlayan Alpine’de günü başarılı bitiren takımlardan oldu.

Formula 1 ERS Teknolojisi Nedir?

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here