MotoGP Almanya GP Yarış Sonu

Almanya GP Podyum

MotoGP Almanya GP ile sezonun sekizinci yarışı tamamlandı. Yarışa beşinci sıradan başlayan Repsol Honda pilotu, 6 kez MotoGP Dünya Şampiyonu, Marc Marquez damalı bayrağı ilk gören isim oldu. Bu galibiyet İspanyol pilotun 2019 Valensiya Grand Prix’inden beri kazandığı ilk yarış oldu. Ayrıca bu galibiyet Marquez’in Almanya’da Sachsenring pistindeki toplam 11.yarış zaferi oldu. Marquez; daha önce 2010 yılında 125cc, 2011 ve 2012 yıllarında Moto2, 2013-2019 döneminde ise toplam 7 kez bu pistte galip gelmişti. Yarışın podyuma çıkan diğer isimleri ise Miguel Oliveira ve Fabio Quartararo oldu.

Portekizli pilot Oliveira, geçtiğimiz hafta kazandığı Katalonya GP’sinin ardından bir kez daha podyuma çıkarak başarı grafiğini sürdürdü. Yarışlar Avrupa’ya döndüğünde yaptığı güncellemeler ile birlikte daha güçlü olmasını beklediğimiz KTM’de gerçekten geliştiğini ve artık güçlü bir motora sahip olduğunu ispatlamış oldu. Podyumun son basamağında ise yarışa ikinci sıradan başlayan şampiyona lideri Fabio Quartararo vardı. Fransız pilot zorlanarak başladığı yarışın orta kısmından sonra ritmini buldu ve kendisini podyuma atmış oldu. Sıralama turlarında Quartararo’nun üst üste 5 pole serisini 0.011 saniye farkla bitiren ve pole pozisyonunu kazanan Johann Zarco ise fazla etki gösteremediği yarışı sekizinci sırada tamamladı.Podyum

Bu sonuçlarla birlikte yarışa en yakın rakibi Zarco’nun 14 puan önünde başlayan Quartararo aradaki farkı 22’ye yükselterek ilk sıradaki yerini korudu. Son yarışların başarılı isimlerinden şampiyona üçüncüsü Jack Miller, altıncı olarak aldığı 10 puanla, ikinci sıra ile arasındaki farkı 9’a düşürdü. Son haftalarda zirve yarışına dahil olamayan Bagnia ise hanesine 11 puan yazdırarak, Miller’ın 1 puan arkasında takibi sürdürdü. Bu isimleri 85 puanla Joan Mir, 75 puanla Maverick Vinales ve 74 puanla Miguel Oliviera takip ediyor. Yarış galibi Marc Marquez ise bu sezon sadece üçüncü kez bir yarıştan puan alarak 41 puanda onuncu sırada bulunuyor.

MotoGP Almanya GP Yarış Sonucu:

Yarış Özeti ve Önemli Anlar

Start

Almanya’da yarış kapalı ve yağmur ihtimalinin olduğu hava şartlarında başladı. Pilotlar’ın Taka Nakagami hariç tamamı arka lastiklerinde orta hamurla piste çıktılar. Nakagami ise potansiyel yağmura güvenmiş olacak ki yumuşak hamur takmıştı. Ön lastiklerde ise 18 pilot sert hamuru tercih ederken; Nakagami, Jorge Martin, Francesco Bagnaia ve Maverick Vinales orta hamur taktı.

Yarışa ikinci sıradan başlayan Quartararo, en iyi hızlanan isimdi. Ancak ilk viraja girilirken Fransız sürücü, Johann Zarco’yu dışarıda tutmak isterken önce Aleix Espargaro’nun ardından Marc Marquez’in içeri dalmasına engel olamadı ve henüz ilk virajda dördüncü sıraya geriledi. Quartararo ile yaşadığı çekişme sonucu dışarıda kalan Zarco da üçüncü sıraya geriledi. Espargaro ikilinin kapışması ve Marquez’in de bu ikilinin yanına, virajın iç kısmına, kendini atabilmesiyle rahat şekilde liderliği aldı. Yarışa beşinci sıradan başlayan Marquez ise oldukça agresif bir start ve sınırlarda bir atakla ikinci sırayı aldı.

Startta kazanan ve kaybeden diğer isimler; 6 sıra kazanan Brad Binder, 4 sıra kazanan Joan Mir, 6 sıra kazanan Danilo Petrucci ve 5 sıra kazanan Iker Lecuona oldu. Kaybedenlerde ise en çok sıra gerileyenler 4 sıra ile Francesco Bagnaia, Alex Marquez ve Luca Marini oldu. Bunun dışında bir çok pilot ikişer sıra kaybetti.

Start Anı:

https://twitter.com/MotoGP/status/1406582986997473281

Marquez’in Beklemeye Tahammülü Yok

Yarışa müthiş bir startla başlayan ‘’Sachsenring Kralı’’, liderliği almak için hiç beklemedi. İlk turun son virajında Aleix Espargaro’ya atak yapan İspanyol pilot rakibini geçti. Espargaro direnmeye devam etti ve karşı atak yaptı. Ancak Espargaro’nun geçişi onu zirvede ancak 2 viraj tutabildi ve Marquez kalıcı olarak liderliği aldı. Devam eden birkaç tur Espargaro’nun cılız ataklarını Marquez iyi savundu. Sonrasında ise aradaki farkı yavaş yavaş arttırmaya başladı.

Marquez’in Geçişi:

https://twitter.com/MotoGP/status/1406583432218619904

Bu dönem içerisinde 3.turda Jack Miller, ilk virajda yaptığı atakla  dördüncü sırayı aldı. Bir sonraki tur ise Miguel Oliveira beşinci sıraya yükseldi.

Kazalar Peş Peşe Geldi

Henüz 5.turda ilk virajda iki pilotun karıştığı bir kaza yaşandı. Danilo Petrucci ve Alex Marquez’in ilk virajda birbirlerine takılarak, neredeyse üst üste çakıllara çıkması sonucu iki pilot da yarış dışı kaldı. İki isim de yerden kalktığında birbirini suçlayan hareketler yaptılar.

Bu olayın ardından, bir sonraki tur bu kez Lorenzo Savadori kaza yaparak yarış dışı kalan isim oldu. İtalyan pilot 10.virajda yerde kalarak yarıştan puan alma şansını kaybetti ve yarışa veda etti.

Yağmur Başladı

8.tur yağmur Sachsenring’de atıştırmaya başladı. Bu sırada Jack Miller, ilk virajda üçüncü sıraya yükseldi. 9.tura gelindiğinde ise beyaz bayraklar sallanmaya başladı. Bu yağmurun şiddetini arttırdığı ve pilotların motor değişmek için pite gelebileceği anlamı taşıyordu. Yağmurun gelişiyle birlikte Marquez’in bir anda farkı arttırmaya başladığını gördük. Aynı zamanda Oliveira da tempoyu yükseltti.

Oliveira Tepmoyu Yükseltti

10.turda Miller ve Oliveira, Aleix Espargaro’yu geçerek birer basamak yükseldiler. Bu sırada ikilinin Marquez’le olan mesafesi yaklaşık 2 saniyeydi. Yağmurlu hava koşullarında iyi bir sürüşü olan Portekizli 11.turun son virajında bu kez Jack Miller’ı geçerek ikinci sıraya yükseldi. Ardından Marquez’le aradaki farkı kapamak için uğraştı ve 13.turda en hızlı zaman turuna da ulaştı. Ancak 3.sektörde rakibinden çok ciddi zaman çalabiliyor olmasına rağmen farkı ciddi anlamda eritmeyi başaramadı.

Oliveira’nın Geçişi:

https://twitter.com/MotoGP/status/1406586834633826305

Quartararo Yükseliyor

Fransız pilot genellikle yarışın ortalarında açılıyor. Almanya’da da işler böyle oldu. İkinci sıradan başladığı yarışta beşinciliğe kadar gerileyen Quartararo; 18.turda dördüncülüğü, 19.turun son virajında ise Jack Miller’ı geçerek üçüncülüğü aldı.

Quartararo’nun Podyum Hamlesi:

https://twitter.com/MotoGP/status/1406589685087014913

Devam eden turlarda ise Zarco’nun Francesco Bagnaia ve Brad Binder’a geçilmesi önemli olaylardan biriydi. Bunun dışında Binder’ın Espargaro ve Miller’ı geçerek dördüncü sırayı alması da önemliydi. 23.turlar civarında Oliveira ilk sıra ile aradaki farkı 1 saniyeye kadar indirmiş olsa da rakibini yakalayamadı. Bu gelişmeler dışında kayda değer bir gelişme olmadı ve Marquez, kariyerinin 11. Sachsenring galibiyeti elde etti. Oliveira üst üste 3.hafta sonunda da podyumda yer almayı başarırken, Quartararo podyumun son basamağında kendisine yer buldu.

Marquez’in Almanya GP’deki 11 Galibiyet Anı:

https://twitter.com/MotoGP/status/1406990667306373123

MotoGP Almanya GP Kazananlar ve Kaybedenler

Pilotlar

Marc Marquez

Yarışın en büyük kazananı tartışmasız Marc Marquez’di. İspanyol pilot 2020 İspanya GP’sinde yaptığı kaza ile kolunu kırmasının ardından bir sonraki yarışta piste çıkıp bir kaza daha yapmıştı. Bu kaza sonrası geri dönmekte çok zorlanmış hatta kemiğindeki enfeksiyon sebebi ile kariyeri bile risk altına girmişti. Uzun süre pistlerden uzak kalan Marquez; belki de en sevdiği pistte, sakat olan sağ kolunu çok da zorlamayan bir pist bile olsa, yarış galibiyetine uzanarak henüz MotoGP ile işinin bitmediğini herkese göstermiş oldu. Bu sebeple Marquez adına kazanılan sadece hanesine yazdırdığı 25 puan değil, aslında çok daha önemli fiziksel ve psikolojik savaştı.

Bir diğer kazanan ise ilk 5 yarıştan sadece 9 puan alabilen Miguel Oliveira oldu. Gridin tek Portekizli ismi son 3 yarışta ise 2 ikincilik, 1 birincilik kazanarak 65 puan topladı. Yükselen grafiği ile yarışlarda zirvenin önemli adayları arasına adına yazdıran Oliviera; birkaç yarış daha bu performansını sürdürebilirse, şampiyonadaki yarışa da ortak olabilecek pozisyona geldi. Oliveira’nın takım arkadaşı Brad Binder da 13.başladığı yarışı dördüncü sırada bitirerek güçlü bir performans ortaya koydu. Bu isimlere göre daha küçük bir kazanan olmakla birlikte; onuncu başladığı yarışı beşinci bitiren Francesco Bagnaia ve en büyük rakibinin pole’den başladığı yarışta şampiyonadaki farkı açan Fabio Quartararo’yu da kazananlar arasına yazabiliriz.

05-johann-zarco_gp_9368.gallery_full_top_fullscreen

Yarışı en büyük kaybedenleri ise genellikle Ducati motoru kullanan isimler oldu. Yarışa pole pozisyonundan başlayan Johann Zarco, şampiyonadaki şansını arttırabilme şansını kullanamadı. Fransız pilot deyim yerindeyse hiç varlık gösteremedi ve sürekli sıra kaybettiği yarışı sekizinci tamamladı. Jack Miller da kaybedenlerden biriydi. Ducati sürücüsü sönük bir yarış geçirdiği yarışı altıncı sırada tamamladı ve şampiyonada yara alan isimlerden biri oldu. Ayrıca Franco Morbidelli ve Maverick Vinales de tüm hafta sonu boyunca beklenileni neredeyse hiç veremedi. Morbidelli yarışı 18., Vinales ise 19.sırada tamamladı.

Takımlar

93-marc-marquez_dsc1164.gallery_full_top_fullscreen

Takımlar bazında kazanan bir takım belirtmek gerekirse bu kesinlikle KTM olmalı. Çünkü Avusturyalı marka son 3 yarıştaki yüksek performansını sürdürdü ve bu yarıştan 33 puanla en çok puan çıkarak ekip oldu. Hatta son 3 yarışta toplam 97 puan kazanarak, bu yarışlarda şampiyona lideri Yamaha Fabrika Takımı’ndan 27 puan fazla kazanmış oldu. Bir diğer kazanan takım ise tabii ki Marquez’in yarış galibiyeti ile doğrudan bağlantılı olarak Repsol Honda oldu. Japon marka bundan önceki yedi yarışta en çok 13 puan toplayabilmişti. Ayrıca Vinales’in varlık gösteremediği yarışta, Ducati pilotları; zirve için yarışamasalar da Quartararo’nun Yamaha’ya getirdiğinden daha fazlasını takımın hanesine yazdırdı.

Takımların kaybedeni ise Pramac oldu. İtalyan takımı pole pozisyonu ve yedinci sıradan başlayan pilotlarının 8 ve 12.olması sebebiyle sadece 12 puan toplayabildi ve başarısız bir hafta sonunu geride bıraktı. Ayrıca Yamaha’da, Vinales sebebiyle şampiyonada önemli puan kaybı yaşadı.

MotoGP Dünya Şampiyonası Sürücüler Klasmanı:
MotoGP Dünya Şampiyonası Takımlar Klasmanı:

İkinci El Motosiklet İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here