F1 Kırmızı Bayrak Kuralı İncelenecek

Geçtiğimiz günlerde Monako GP’sinde yaşananlardan sonra, Charles Leclerc’in kazayı bilerek yaptığı yönünde iddialar ortaya atılmıştı. Monakolu sürücü bu iddiaları ‘’bilerek yapsam daha akıllıca çarpardım.’’ diyerek yalanlamıştı. Keza sonrasında kazanın sebebiyet verdiği bir şaft arızası nedeniyle yarışa da katılamadı. Bu sırada tüm pilotlar da Leclerc’e destek olup bilerek yapmayacağını belirtmişti. Ancak sıralama turlarında ilk sıra için yarışan tüm pilotlar, son turu tamamlayamadıkları için üzgün olduklarını ve kendi turlarını geliştirecek bir zamanla geldiklerini söylemişlerdi. Tüm bu yaşananların ardından, kırmızı bayrak konusu Formula 1 yönetiminin gündemine geldi. Peki F1 kırmızı bayrak kuralı değişiyor mu?

Kırmızı Bayrak Kuralı Nedir?

Kırmızı bayrak, birçok motor sporunda olduğu gibi Formula 1’de de o an ki seansı durdurmak için kullanılır ve iletişimi sağlar. Bu bayrakların sallandığı bir pistte pilotların en kısa sürede araçlarını pite döndürmesi gereklidir. Bu bayraklar pist üzerinde çok ciddi bir kaza olması (sürüşü engelleyecek kadar tehlikeli) ya da pist koşullarının sürüşe uygun olmaması durumunda sallanır. Kırmızı bayrak yarış esnasında sallanırsa, yarış o tur itibariyle durdurulur ve şartlar uygun olduğunda kaldığı yerden tekrar başlar. Ancak antrenman ve sıralama turları için farklı bir uygulama söz konusu. Eğer belirli süreleri olan antrenman ve sıralama turlarında kırmızı bayrak sallanırsa; seans durdurulmuştur ve pilotlar pite dönmek zorundadır fakat süre işlemeye devam eder. Örneğin seans bitimine 13 dakika varken 5 dakikalık kırmızı bayrak sonrası, pilotlar için pistte kalabilecekleri 8 dakika kalmıştır. Süre bitene kadar kırmızı bayrağa sebebiyet veren durum düzelmediyse seans bitmiş kabul edilir.

Neler Olmuştu?

Cumartesi günü yapılan Monako GP sıralama turlarında Charles Leclerc, Q3 seansının sonunda büyük bir kaza yaptı. Pistin yüzme havuzu bölümünde şikanın (15 ve 16.virajlar) ilk apexinde sağ ön tarafında bariyerlere vurdu. Ardından aracın kontrolünü kaybederek sosis kerbü biçen Leclerc, şikan çıkışında aracını sağ tarafından sert şekilde bariyerlere vurdu. Monako’daki pistin darlığı ve kazanın büyüklüğü sebebiyle kırmızı bayraklar devreye girdi. Seans bitimine 30 saniye varken kırmızı bayrakların sallanması, Q3’ün bitişi anlamına geliyordu. Bu sebeple güncel en hızlı tura sahip olan Leclerc pole pozisyonunu elde ederken; kendi derecelerinden iyi zamanlarla gelen Verstappen, Bottas ve Sainz turlarını tamamlayamadı. Böylece önceki turlarında attıkları tur zamanları ile yetinmek durumunda kaldılar.F1 Kırmızı Bayrak Kuralı

Sonrasında yapılan açıklamalarda üç pilot da pole pozisyonunu alabilecek şekilde geldiklerini söyledi. Ancak kaza sebebiyle Leclerc’e karşı bir tutumları olmadı. Hatta Verstappen, aynı noktada kendisinin de kaza yaptığını ve bunun normal olduğunu dile getirdi. Ayrıca, F1 kırmızı bayrak kuralıyla alakalı bir değişim gereksinimi olmadığını da dile getirdiler.

Peki Kural Değişim Fikri Nasıl Ortaya Çıktı?

Fikri ortaya atan kişi Mercedes Takım Patronu Toto Wolff oldu. Wolff açıklamasında, kafa karışıklığını engellemek için bu kuralın değiştirilmesinin mantıklı olacağını belirtti.

Toto Wolff’ün Bahsettiği Kural

IndyCar ve IMSA’da dahil olmak üzere birçok seride kural şu şekilde işliyor; eğer sıralama turlarında bir pilot kırmızı bayrağa neden olursa sahip olduğu en hızlı tur derecesi siliniyor.

Şampiyona Direktörü Michael Masi Ne Dedi?

Motorsport.com’a verdiği ropörtajda bu kural değişimine ilişkin konuşan Masi; ‘’Herhangi bir şey gündeme geldiğinde; FIA, F1 ve takımlar her şeye bakarak durumu kendi içinde değerlendiriyor. IndyCar kuralını biliyorum, bu kural birçok FIA uluslararası serisinde ve yerel şampiyonlarda da uygulanıyor. Gerekli kişilerle bu kurala bakacağız ve uygun olup olmadığına karar vereceğiz.‘’Michael Masi

Masi ayrıca Leclerc’in kazasında herhangi bir art niyet olmadığını, tüm kayıtları ve dataları incelediklerini ve ters bir şeye rastlamadıklarını dile getirdi. Ayrıca sürücülerin herhangi bir durumda araçlarına bu derecede zarar verebilecek bir kaza riskini göze almayacaklarını düşündüğünü de sözlerine ekledi.

Önümüzdeki günlerde F1 kırmızı bayrak kuralı ile alakalı gelişmeleri göreceğiz. Ancak görünen o ki Mercedes’in de isteği olan bu değişim fikri ciddi şekilde değerlendirilecek.

Formula 1 Bayrakları ve Anlamları

İkinci El Otomobil İlanları

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here