BMW M4 GT3

BMW M4 GT3; markanın yeni yarış arabası.. BMW, 2021 için M4‘ünün yeni neslini piyasaya sürdü. Şimdi lüks spor coupe, müşteri yarış takımları için GT3 özellikli bir yarış arabası üretti. BMW’nin motor sporları bölümü, geçen yaz Almanya’nın Dingolfing kentinde M4 GT3’ün ilk piyasaya çıkış testini tamamladı. Ayrıca o zamandan beri mühendisler otomobili Avrupa’daki çeşitli yarış pistlerinde test ediyor.

BMW’nin “nihai sürüş makineleri” üretmeye devam etme arayışında marka, motor sporlarıyla iç içe geçmişe sahiptir. Ünlü alman markası şimdi ve gelecekte de motor sporlarındaki başarısını korumaya özen gösteriyor. Motor sporlarına katılan çoğu otomobil üreticisi gibi, yarış da sonunda yol arabalarına geçecekleri teknoloji için bir test ortamı olarak kullanılıyor.

Doğal olarak, yarışta başarılı olmak pazarlama çalışmaları için de harika bir yöntem. Eski motor sporları atasözünün dediği gibi; “Pazar günü kazan, Pazartesi sat”. Bu nedenle, motor sporlarında yenilik yapmaya devam etmek ve kazanmak için elinden gelenin en iyisini yapmak BMW’nin çıkarınadır. Bu yüzden marka yeni bir yarış arabası ürettiği zaman; bu, büyük bir iş ve kazanç sağlar.

BMW M4 GT3 Yarış Arabaları

BMW’nin 2015’ten beri kampanyasını yürüttüğü BMW M6 GT3 yarış otomobilinin yerine yepyeni bir M4 GT3 yarış otomobili geldi. BMW, CFD bilgisayar simülasyonlarından başlayarak 2019 yılında M4 GT3 yarış otomobilini geliştirmeye başladı. Temmuz 2020’de modeli tamamladı ve komple yarış arabası fabrikadan ilk kez ayrıldı.

BMW M6 GT3
BMW M6 GT3

Şubat 2020’de BMW M4 GT3’ün motoru test tezgahına alındı. Nihai ürün nihayet dünya çapında lansmanı için hazır olmadan önce, küçük adımlar büyük adımlara dönüştü. Kendinden önce gelen M6 GT3 gibi, M4 GT3 yarış arabası da yarış takımları için bir müşteri programının parçası olacak. M4 GT3 yarış arabasının Türkiye fiyatının oldukça yüksek olacağı tahmin edilebilir. Ayrıca Avrupa’da 415.000 € (veya 488.365 $)’dan satıldığını belirtelim. Bu oldukça büyük bir rakam olsa da, fiyat M6 GT3’ten 4.000 € daha ucuz. BMW’nin şirket içi simülatöründe ücretsiz bir gün geçirmekte fiyata dahildir.

Yeni kurallardan biri, homologasyon için araç platformları ile ilgilidir. En yeni 4-Serisi ailesinde bulunan platformda olduğu gibi, ikiden fazla kapısı olan otomobiller için orijinal olarak geliştirilmiş platformları kullanan araçlardan türetilen yarış arabalarına izin verir. Ancak eski kurallara göre, M4’ü temel alan bir yarış arabasına izin verilmiyordu. Bu nedenle BMW, GT3 müşteri yarış arabasının temeli olarak daha büyük M6’yı kullanma kararı aldı.

BMW M4 GT3
BMW M4 GT3

BMW M4 GT3 Hangi Motora Sahip?

Motor, herhangi bir yarış arabasının en önemli parçalarından biridir. Hatta Enzo Ferrari bir keresinde “aerodinamik, motor yapamayan insanlar içindir” demişti. Bu alıntı nesnel olarak yanlış olsa da, kaputun altındakilerin, dışındakiler kadar önemli olduğunu gösteren harika bir iş çıkarıyor. BMW M4 GT3’te kaputun altında yeni P58 motor bulunur. P58 motor, 590 hp’ye kadar ve 700 Nm tork üreten çift turbo, 3.0 litre, sıralı-6’dır.

Bir önceki model M6 GT3, daha büyük bir 4.4 litre, çift turbo V8 motorla donatılmıştır. BMW bunu net olarak doğrulamadı. Ancak fizik yasaları bize P58’in daha küçük olması nedeniyle M6 GT3’ün V8’inden daha hafif olduğunu söylüyor. Bu, M4 GT4’ü çalıştıran ekiplerin ağırlık dağılımını dengelemek için daha fazla alana izin vermeli.

Gerçek ve Sanal Arasındaki Boşluğu Dolduran Bir Direksiyon Simidi

BMW’ye göre M4 GT3, M6 GT3’e kıyasla bakım çabası, sürülebilirlik (özellikle ıslak zeminde) ve kullanım kolaylığı açısından halihazırda iyileştirmeler göstermiştir. Gerçek faydalardan biri, bir dizüstü bilgisayarı bağlamaya gerek kalmadan arabadaki elektronik ayarların çoğunu değiştirebilme yeteneğidir. Örneğin, direksiyon simidindeki kontroller kullanılarak pistte kontrol sistemlerinde veya sensörlerde değişiklikler yapılabilir.

BMW M4 GT3; Markanın Yeni Yarış Arabası
BMW M4 GT3 İç Mekan ve Direksiyon Simidi

M4 GT3’ün içinde, bu seviyedeki bir yarış otomobilinden beklenebilecek tüm teknoloji ve bileşenler bulunur. Ismarlama bir takla kafesi, birinci sınıf karbon fiber koltuklar, çeşitli düğmeler, anahtarlar ve göstergeler bulunur. Ancak, en ilginç kısım, sürücü koltuğunun hemen önünde olan kısımdır.

Direksiyon simidi, BMW motor sporları ve sim yarış çevre birimi üreticisi Fanatec arasındaki ortaklığın sonucudur. Fanatec, M4 GT3 yarış arabasında kullanılabilen ancak yarış oyunları ve üst düzey yarış simülatör programları için doğrudan uyumlu bir Fanatec simülatörü dingil mesafesine takılabilen özel bir tekerlek tasarladı. Belki de en pratik özellik değil, ama yine de çok havalı. M4 GT3 resmi olarak 2022’de devraldığında yeni motor ve teknolojinin BMW’ye yardımcı olup olmayacağını yakında öğreneceğiz.

İkinci El BMW İlanları

2021 BMW M4 Coupe İncelemesi; Performans, İç Mekan

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here