Formula 1 Avusturya GP Sıralama Turları Sonuçları

Max Verstappen Pole 2

Formula 1 Avusturya GP sıralama turları tamamlandı. Gün saat 13:00’daki 3.antrenman seansı ile başladı. Ardından saat 16:00’da başlayan sıralama turlarıyla tamamlandı. Günün kazananı; kariyerinin 7, sezonun kendi adına 4.pole pozisyonunu 1:03.720’lik turu ile elde eden, Max Verstappen oldu. Hollandalı pilot kariyerinde ilk defa üst üste üçüncü kez pole pozisyonunu aldı. Red Bull da uzun süre sonra ilk defa bu başarıya ulaştı. İşte Formula 1 Fransa GP 3. Antrenmen ve Sıralama Turları sonuçları:

3.Antrenman

Gün, kuru zeminde ve sıcak bir havada, üçüncü antrenman turları ile başladı. Piste ilk çıkan isimler alışık olduğumuz gibi Haas ve Williams pilotlarından oldu. Sonrasında ise McLaren ve Ferrari pilotları piste çıktı. Pilotların çoğu önceki antrenmanlarda olduğu gibi test lastikleriyle pistte yer aldı. Bu lastiklere olumlu geri dönüşler yapılması; bir sonraki yarış hafta sonunda (Britanya GP), geliştirilen ve daha düşük basınçla da benzer performansı sağlayan yeni arka lastikleri görme ihtimalini arttırdı.

Seansın ilk zaman turu Lando Norris’ten geldi. Ardından Gasly, rakibini geçti. İlk turlar boyunca pilotlar 1:06’lı tur dereceleri elde etti. İlk 10 dakikanın ardından Tsunoda ilk sıraya yerleşti. Ancak pek çok pilotun seansın başında piste çıkmadığını gördük. Bu durumu değiştiren isim Lewis Hamilton oldu. 15.dakikada 7 kez dünya şampiyonu piste gelirken, onu takım arkadaşı Bottas takip etti. Aston Martin pilotları ve Perez bitime 40 dakika kala ilk kez piste çıktılar.

Hızlı Turlar Geliyor

Mercedes pilotlarının attıkları ilk turlar sonunda altı ve on ikinci sırayı aldığını gördük. Ardından turlar devam ederken, pist yavaş yavaş hızlanmaya başladı. Seansın 24.dakikasında Lando Norris, 1:05’li ilk turu atarak ilk sıraya oturdu. Bu sırada birçok pilotun geçtiğimiz iki antrenman ve geçen hafta yapılan Styrian GP’sinde olduğu gibi tur zamanları silindi.

Verstappen Piste Çıktı

Geçtiğimiz haftanın galibi seans bitimine 31 dakika kala piste çıktı. Verstappen henüz ilk turunda 1:04.941’lik derecesi ile ilk sırayı aldı. Verstappen’in ardından birçok pilot yumuşak hamura geçti. İkinci sırayı önce Leclerc aldı. Ardından Hamilton, Verstappen’in yarım saniye gerisinde kalmasına rağmen, ikinci sıraya yerleşti. Bottas ise takım arkadaşının 0.1 saniye gerisinde üçüncülüğü aldı. Ancak Leclerc, Bottas’ı geçen tur derecesiyle geldi. Yaklaşık 15 dakika boyunca pilotlar hızlı turlarına devam ederken, Russell’ın beşinci sırayı aldığı tur oldukça dikkat çekiciydi. Bu turlar atılırken, Tsunoda’nın 9.virajda attığı spin seansın önemli olaylarından biriydi.

Tsunoda’nın 9.virajdaki Spin’i:

Verstappen’e Ulaşabilen Yok

Turlamaya ve aracının zorlamaya devam eden Hamilton, derecesini geliştirdi ancak yine de Verstappen’e ciddi anlamda yaklaşamadı. Sainz ise bitime 15 dakika kala iyi bir turla üçüncü sırayı aldı. Bu sırada Mazepin, alışkın olduğumuz şekilde bir hata yaparak, 4.virajda çakıllara uçarken; Norris de 10.virajda, az da olsa, çimenleri biçti. Seansın devamında Verstappen kendi derecesini 0.350 saniye geliştirdi ve farkı arttırdı. Perez ise son turuyla yedinci sıraya yerleşti. Bu bölümde, Verstappen ayrı bir seviyede gibi görünürken; ikinci sıra ile on sekizinci sıra arasında sadece 1 saniye fark vardı.

Perez’in turu sonrası seans biterken, Verstappen son antrenmanların en hızlısı oldu. Hollandalıyı; Mercedes’ler, Gasly ve Giovinazzi takip etti. Giovinazzi’nin bu sırayı elde etmesi seansın şaşırtıcı sonucu oldu.

3.Antrenman Sonuçları:Formula 1 Avusturya GP Üçüncü Antrenman

3.Antrenman Özeti:

Avusturya GP Sıralama Turları

Q1

Üçüncü antrenmandan 2 saat sonra, benzer hava şartlarında başlayan seansın açılışını yapan isimler Haas pilotları oldu. Bu ikiliyi Lance Stroll takip etti. Bazı isimlerin henüz ilk seansta orta hamur tercih etmesi şaşırtıcıydı. 18 dakikalık seansın ilk 6 dakikası geride kaldığında, zaman turu atan isimler sadece Nikita Mazepin ve Mick Schumacher oldu.

İlk Turlar

Sonrasında ise turlar gelmeye başladı. Sırasıyla; Stroll, Gasly, Vettel, Giovinazzi ve Raikkonen ilk sırayı aldı. Bu isimlerden Gasly’nin zaman turu pist sınırları sebebiyle silindi. Ardından gelen Lando Norris 1:04.7’lik derece ile ciddi farkla ilk sırayı aldı. Verstappen ise Norris’i yarım saniye geçerek yine zirveye yerleşti. Bu ikilinin arkasına Leclerc, Sainz ve Perez yerleşti. Sonrasında turlayan Hamilton ikinci, Bottas ise üçüncü oldu.

Son Turlar

Bitime 6 dakika kala önce mükemmel bir turla Alonso, ardından Norris ikinci sırayı aldı. Sonrasında bu iki isim piste girdi ve son turlar başlamadan önce ilk 5 sıradaki isimler tekrar piste dönmedi. Alt tarafta ise turu silinen Gasly ve Ocon tehlike bölgesinde bulunan önemli isimlerdi. Ocon attığı turla kendini son beş sıradan kurtarsa da bu durum Fransız pilotun kötü gidişatı değiştirmesini sağlayamadı. Ocon sonrası turlayan Stroll 9, Gasly 10.sırayı aldı. Ardından Tsunoda 12, Leclerc 11 ve Russell 12.sıraya yükseldi.

Bu dereceler sonrası seansın lideri Verstappen oldu. Onu Norris ve Alonso takip etti. Elenen isimler ise Raikkonen, Ocon, Latifi, Schumacher ve Mazepin oldu.

Q1 Sonuçları:Formula 1 Avusturya GP Sıralama Sonuçları Q1

Q2

Q2 seansının açılışını Sergio Perez yaptı. Perez tek başına attığı turla 1:04.554 gibi güzel bir derece elde etti. Özellikle orta hamurla gelen bu derece Red Bull’u sevindirdi. Bitime 10 dakika kala pilotlar hep birlikte ilk kez piste çıktılar. Beklenildiği gibi pek çok isim orta hamur tercihi yaptı.Q2

Turlar Geliyor

Hamilton orta hamurla Perez’i 0.05 saniye geçerken, Verstappen 0.3 saniyelik farkla yine ilk sıraya yerleşti. Ardından sırasıyla; Sainz 4, Bottas 4, Leclerc 6, Gasly 4, Russell 7.sırayı alacak turlar attılar. Seansın ilk bölümünün en etkileyici tur zamanları ise Vettel ve Norris’ten geldi. İkinci sırayı önce Vettel aldı. Sonrasında Norris, Verstappen’in 0.275 saniye gerisinde, Vettel’i 0.01 saniye geçerek ikinci sıraya oturdu. Ardından gelen Perez ise Norris’le birebir aynı dereceyi elde etti. Norris bu turu daha önce attığı için Perez üçüncü sıraya yükselmiş oldu.

Alonso/Vettel Olayı

Bitime 2 dakika kala pilotlar yine hep birlikte piste döndüler. İlk tura başlayan isim Alonso oldu. İspanyol pilot, ilk 5’e göz kırpan bir zaman turu ile gelirken, sık rastlanmayan bir durum oluştu. 9.viraj çıkışında tam gaz ilerlerken 10.viraj girişinde Alonso, karşısında yavaş giden bir Vettel buldu. Bu durum Alonso’nun çok ciddi zaman kaybetmesine ve derecesini geliştirememesine sebep oldu. Olay sonrası çılgına dönen Alonso, Vettel’e tepki gösterdi. Vettel ise rakibinden özür diledi ve pit ekibine, Alonso’nun geldiğini söylemedikleri için sitem etti. Pit ekibiyle iletişim kopukluğu yaşayan Vettel son zaman turuna da süre bittiği için başlayamadı. Bu olay sonrası inceleme başlatıldı. Konuyla alakalı orada bir konvoy oluşmasına sebep olan Bottas ve Sainz da yarış sonrası hakemler komisyonuna ifade vermek için çağırılırken; Vettel başta olmak üzere bu 3 ismin, 3 ya da 5 sıra cezası alması olası gözüküyor.

Alonso’nun Vettel’e Takıldığı An:

Son Turlar

Bu olay sonrası atılan son turlarda Leclerc dokuzuncu sırayı aldı. Ancak ardından gelen Sainz ve Russell’ın dokuzuncu sıra için yeterli dereceler elde etmesi Leclerc’in elenmesine sebep oldu. Ardından gelen Bottas’ın da üçüncü sırayı elde etmesiyle iki Ferrari de Q2’de elenmiş oldu. Bu sırada Verstappen kendi derecesini geliştirdi.

Böylece Q2 seansında elenen isimler; Sainz, Leclerc, Ricciardo, Alonso ve Giovinazzi oldu. Williams pilotu George Russell ise kariyerinde ilk kez Williams aracı ile Q3 seansına kaldı. İngiliz pilotun bu başarıya orta hamur lastik kullanarak ulaşması da oldukça etkileyiciydi.

George Russell’ın Sevinci:

Q2 Sonuçları:Formula 1 Avusturya GP Sıralama Sonuçları Q2

Q3

Seansın açılışını Vettel yaptı. Birçok pilot yine piste geç çıkarken, 8 dakika kala herkes pistteydi. İlk tur Vettel’den geldi. Alman ismi, Gasly ve Norris geçti. Hamilton ikinci, Bottas üçüncü sırayı aldı. İlk turunu atan Verstappen, ilk sırayı alarak Norris’i yerinden etti. Perez ise beşinci sırayı alarak Mercedes’lerin arkasına yerleşti.Q3

Bu turların ardından Verstappen yaklaşık çeyrek saniye farkla ilk sırayı alırken; Norris’ten sekizinci sıradaki Tsunoda’ya kadar olan bölüm 0.7 saniyenin içerisinde yer aldı.

Pole İçin Son 2 Dakika

Pilotlar son 2 dakikada tekrar piste çıkarken, atılan turlar sonucu bir çok isim derecesini geliştiremedi. Son turuna çok iyi başlayan ve sadece ilk sektörde Verstappen’den 0.1 saniye alan Norris; devamında temposunu bu seviyede tutamadı. McLaren sürücüsü yine de çok iyi bir turla kendi derecesini geliştirse de Verstappen’in 0.048 saniye arkasında kaldı. Norris sonrası turunu tamamlayan Perez üçüncü sıraya yerleşti ve Mercedes’leri geride bıraktı. İki Mercedes de son turlarında derecelerini geliştiremediler. Son turlarda derecesini geliştirebilen diğer iki isim Tsunoda ve Russell oldu. Tsunoda, Vettel’i geçerek yedinci sırayı; Russell, Stroll’ü geçerek dokuzuncu sırayı aldı.

Lando Norris

Bu sonuçların ardından Verstappen beklenildiği gibi Avusturya GP sıralama turları sonucunda pole pozisyonuna ulaştı. Seansın sürpriz ismi ise Norris oldu. Verstappen’in de derecesini geliştiremediği son turlarda, Norris kariyerinin ilk pole pozisyonunu parmaklarının ucundan kaçırdı. Perez’in iki Mercedes’i de geride bırakması, yarışın kaderi açısından çok önemli bir sonuç oldu. Ayrıca Russell, Williams aracı ile ilk defa katıldığı Q3’te dokuzuncu sırayla önemli bir işe imza attı. Ayrıca AlphaTauri’lerin; Red Bull’lar, Mercedes’ler ve Norris’in arkasında olması, İtalyan takım açısından önemli bir başarıydı.

Q3 Sonuçları:Formula 1 Avusturya GP Sıralama Turları Sonuçları

Sıralama Turları Özeti:

İlk 3 Sıradaki Pilotun Açıklamaları

Max Verstappen Açıklama

Max Verstappen: Bence son turum çok kötüydü. Tabii ki birinci olmaktan mutluyum ancak bu sonucu bu şekilde elde etmekten mutlu değilim. Bu yüzden, incelememiz gereken şeyler var. Yine de burada iki kez pole pozisyonu kazanmak güzel. Umarım bunu yarın iyi bir şekilde sonuçlandırırız.

Bence sıralamaların ilk ve ikinci bölümü iyi geçti, her şey sorunsuz ilerliyordu ve turlar yeterince iyiydi. Üçüncü bölümün ilk turunda ise 3. virajda lastiklerim kilitlendi. Bu iyi olmadı, sonra ikinci turumda piste ilk çıkan bendim, bu yüzden düzlüklerde zaman kaybettim ve 3. virajda daha iyi olmama rağmen turumu geliştiremedim. Bu yüzden evet, birincilik için yeterli olsa da daha iyi bir üçüncü bölüm geçirmek isterdim.

Geçen haftaya kıyasla daha yumuşak lastiklerle yarışacağız. Yarışta lastik yönetimi zor olacak. Ama bunun dışında sadece kendi yarışıma odaklanacağım ve kazanmaya çalışacağım.

Lando Norris Açıklama

Lando Norris: Bu çok iyiydi. Geçtiğimiz sezondan sonra bir adım daha atmak istemiştim. Daha da iyisi iki adım attım. Yarın iyi bir pozisyonda olacak olmamız harika. Bu çok iyi bir his. Yarınki yarışın zor olacağını biliyorum. Ancak bugün elimizden gelenin en iyisini yaptık. Pole pozisyonunda olmak iyi olurdu. Yine de ikinci sırada olmaktan dolayı mutluyum.

Sergio Perez Açıklama

Sergio Perez: Bu hafta sonunda, şu ana kadar dengeyi bulmaya ve aracı keşfetmeye çalıştık, yani çok kolay değildi. Çok çalıştık, tahmin edebileceğinizden daha çok. Ancak evet, sonunda iyi bir tur çıkarabildik ve yarın güzel bir pozisyondan başlayacağız. Yarın yarışta, araçlarımızın sıralamaya kıyasla daha iyi olacağını düşünüyorum.

Formula 1’de sezonun sekizinci yarışı öncesi Avusturya GP sıralama turları bu şekilde sonuçlandı. Yarın yapılacak yarışta yaşananlar ve ilerleyen dönemdeki yarışlarla alakalı bilgi sahibi olmak için bizi takip etmeye devam edin 🙂

Formula 1 Avusturya GP Saat Kaçta?

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here