Ferrari’nin vahşi 120 derece Çift Turbo V-6 motoru hakkında bilmeniz gereken her şeyi anlatıyoruz. Ferrari‘nin en yeni arabası 296 GTB, bir elektrik motoruna bağlı çift turbo V-6 kullanıyor. Her biri bir öncekinden daha ilginç olan birkaç devrim niteliğinde değişiklik barındırıyor.

Ferrari’nin Vahşi 120 Derece Çift Turbo V-6 Motoru

Ferrari, en yeni ortadan motorlu süper otomobili 296 GTB’yi tanıttı. Stil kesinlikle bahsetmeye değer olsa da, bizi en çok ilgilendiren güç aktarma organıdır. Kabinin arkasında sıfırdan geliştirilen tamamen yeni bir içten yanmalı V-6 oturuyor ve detaylar çılgınca.

F163 olarak adlandırılan bu motor, litre başına 218 hp’lik özel bir çıkışla, şimdiye kadar bir üretim arabasına konan en yoğun güç motorudur. AMG’nin çılgın sıralı dörtlü ve Bugatti’nin hakim W-16’sını bile aşıyor. Motor ayrıca duyulmamış bir çıkış olan 2992 cc’lik deplasmandan toplam 654 beygir gücü üretiyor. Ferrari bunu nasıl başardı? Eh, sadece büyük bir şey değildi. Bu, eklenen küçük iyileştirmelerin bir koleksiyonudur.

En büyük haber ise motorun 120 derecelik açısıdır. Bu ayrıca Mclaren’in yeni Artura’sında bulunan motor gibi, Ferrari de bu kurulumun güç, ağırlık ve paketleme açısından en iyi uzlaşma olduğunu buldu. Ferrari mühendisleri, turboları akıştan ödün vermeden egzoz çıkışlarına mümkün olduğunca yakın yerleştirmek için orada bolca alan sağladı. Ferrari’nin en yeni arabası 296 GTB motorun neredeyse düz yerleşimi sayesinde ağırlık merkezi de daha düşük.

120 Derece Çift Turbo V-6

V-6 Motorun Temel Yapısı

Alüminyum blok ve kafalar, ağırlık veya güvenilirlikten ödün vermeden mümkün olduğunca fazla oda basıncına dayanacak şekilde sıfırdan yeni alaşımlarla geliştirildi. Odaların kendileri, akışı optimize etmek için yeniden tasarlanmış emme ve egzoz kanallarına sahiptir. Ayrıca motor bu teknolojiyi SF90 Stradale’den alıyor.

Hava-yakıt karışımlarının nasıl çalıştığına aşinaysanız bu motoru daha iyi kavrayabilirsiniz. Yüksek düzeyde türbülansa sahip olmanın ve yakıtın eşit bir şekilde yayılmasının büyük güç ve verimlilik kazanımları anlamına gelebileceğini bilirsiniz. Ancak Ferrari de bunu biliyor ve bilmekle kalmayıp kullanıyor. Bu yüzden yakıtı 340 Atmosfer basıncı (5000 psi) güçle hazneye atan ultra yüksek basınçlı doğrudan enjeksiyon sistemi uyguluyor. Yeniden tasarlanan kanallarla birleştiğinde, ateşleme oluşmadan önce hava ve yakıtın mümkün olduğunca iyice karışmasını sağlar.

Mono-scroll IHI turboşarjları sadece F8 Tributo veya SF90’dan alınan bir kalkış seti değildir. Daha fazla devire (maksimum 180.000 dev/dak) dayanacak şekilde daha güçlü metallerle tamamen yeniden tasarlandı. V-8 çiftli modellere kıyasla kompresör çarkı çapında yüzde beş ve turbo rotor çapında yüzde 11 azalmayla sonuçlanan değişiklikler vardır. Ve bunlar verimliliği inanılmaz bir yüzde 24 oranında artırdı. Ayrıca dönen kütleyi ise yüzde 11 oranında azalttı. Tabi bu kesin değerleri Ferrari kendi hesaplarına göre cevapladı.

Ferrari'nin Vahşi 120 Derece Çift Turbo V-6 Motoru

Turboların motorun v’inin içine bu yeni yerleşimi, emmenin artık silindir kafalarının dışına oturduğu anlamına gelir. Bu ayrıca diğer yeni Ferrari’lerde bulacağınız uzun, ağır emme plenumu bileşenlerine olan ihtiyacı ortadan kaldırır. Giriş “hafif termoplastik malzemeden” yapılmıştır, bu kulağa ucuz gelebilir. Ancak aslında bu, ağırlıktan tasarruf etmek içindir.

Turboların motorun tam üzerinde olması, egzoz yönlendirmesini de son derece basit hale getirir. Borular boyunca çok az bükülme olduğundan egzoz gazları daha serbest bir şekilde akabilir. Bu da daha fazla verimlilik ve daha fazla güç anlamına gelir. Ek olarak, manifold ve katalitik konvertör muhafazaları, ağırlığı daha da azaltacak şekilde tamamen Inconel’den yapılmıştır.

Basit egzoz boruları, Ferrari’nin motorun hala tatmin edici bir ses yaratacağını vaat etmesinin nedenlerinden biri. İşte şirketin gürültüyü nasıl açıkladığı:

Aracın dışındakiler bile motorun tiz sesi anında tanınabilir. F163 motor ailesinde ilk olan bu V-6, geliştirme aşamasında kendisine “piccolo V-12” (küçük V-12) takma adını kazandı. 120 derecelik V mimarisi simetrik bir ateşleme düzenini garanti ediyor. Ayrıca sıcak-V’nin dışındaki tek egzoz hattıyla birleştirilen eşit uzunlukta, ayarlanmış egzoz manifoldları basınç dalgalarını güçlendirir. Bu özellikler, etkileyici bir 8500 rpm’ye ulaşan bir sınırlayıcı tarafından daha fazla yardım edilen harmonik düzenlerine böyle bir saflık kazandıran şeydir. Patentli “sıcak boru”, 296 GTB için tamamen yeniden tasarlandı. Egzoz gazı arıtma sistemlerinden önce konumlandırıldı. Bu sayede saf sesi kabine ileterek sürücünün katılımını ve heyecanını daha da artırdı.

İkinci El Ferrari İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here