İkinci el otomobil alırken yapılan yanlışlar, alıcının daha sonra derin bir pişmanlık yaşamasına neden olabiliyor. Maddi kayıplar, beklentiyi karşılamayan bir araba almış olmak, aracın kısa süre sonra masraf çıkarması bazen de kaporanızın yanması ya da dolandırılmak gibi son derece can sıkıcı sonuçlar yaşanabiliyor. Online araç ilan platformu olarak yılların verdiği tecrübeyle sizin için ülkemizde ikinci el araba alırken sıklıkla yapılan hataları listeledik.

İkinci El Araba Alırken Bu Hataları Yapmayın!

İlanı İncelemeden Satıcıyı Aramayın!

İkinci el araç ilanlarında online platformun ilan veren için hazırladığı bir şablon bulunur. Bu şablonda aracın markası, modeli, km bilgisi, yaşı, hangi şehirden ilan verildiği gibi detaylar belirtilecek şekilde satıcıya sunulur. Satıcı, ancak bu bilgileri doldurduktan sonra ilan yayına alınabilir. İlanın genellikle alt kısmında satıcının belirtmek istediği ek detaylar da yazar. Örneğin ‘aracın ikinci sahibiyim, ihtiyaçtan satıyorum. Sol arka çamurlukta boya var…’ Bu detayları iyice okuyup araç hakkında araştırma yapmadan ilan sahibini boşuna aramayın. Hem onun zamanını hem de kendi vaktinizi boşa harcamayın.

Bütçenizi Aşan İlanlara Boşuna Bakmayın!

İkinci el araba ilanlarına bakarken yapılan hatalardan biri de bütçeyi aşan ilanlarla vakit kaybetmek ve hedefe odaklanamamaktır. ‘ne olmuş canım bakmanın ne zararı var‘ demeyin. Onbinlerce ilan arasında boğulup, üstelik de her gün yenilenen ilanlardan seçim yapamamak zamanla hedeften sapmanıza ve ne alacağınızı unutup en yanlış seçimi kapıda bulmanıza neden olabilir. Araba almaya karar verirken bütçe belirleyin ve o bütçe çerçevesindeki ilanları inceleyin. İlanları bu şekilde sınırlayarak sizin için en avantajlı olacak çözüme odaklanın.

İkinci El Araba Alırken Bu Hataları Yapmayın!

Bulunduğunuz Bölgeden Çok Uzaktaki Araçlar Ne Kadar Avantajlı?

Bazen tam da almaya karar verdiğiniz bir marka-model netliği vardır. Ancak bu marka-model araçlar içinde bir tanesi neredeyse 3-4 bin tl daha uygundur. Tek sorun örneğin siz İstanbul’da yaşıyorken bu araç Diyarbakır’dan satılıktır. 3-4 bin TL ucuza araba almak çok cazip değil mi? Peki, bu arabayı almak için Diyarbakır’a yapacağınız yolculuğun maliyetini, dönerken aracın km değerine eklenecek rakamı, aracı beğenmezseniz ya da araç başında bir şeyler canınızı sıkar sizi araçtan soğutursa tüm bu yol zahmetinin boşa gideceğini hiç hesaba kattınız mı? Böyle durumlarda ancak söz konusu uzak ilde çok güvendiğiniz bir yakınınız varsa ve arabalardan anlıyorsa harekete geçmeniz faydalı olabilir.

Alacağı Arabayı Nerede Saklayacağını Hesaba Katmamak!

Düşünün ki, şehir merkezinde yaşıyorsunuz ve evinizin oto parkı yok. Arabanızı her gün son derece sıkışık bir trafiğin aktığı yol kenarlarına güç bela park etmek durumundasınız. Bu yol kenarlarından çevredeki arabalara sürte süret geçen kağıt ve atık toplama araçları, sürekli devam eden inşaatlar, araçların tepesinde uyuyan sokak hayvanları da cabası. Aldığınız sıfır km, siyah renkteki pırıl pırıl arabaya öyle pırıl pırıl olması için ödediğiniz ekstra para yaklaşık bir ay içinde gözlerinizin önünde erimez mi…Öyleyse siz, aracın motor ve yürüyen alsamına odaklanmalı, kaportadaki ufak tefek sıyrıkları önemsemeden ve bunların neden olacağı fiyat düşüklüğüne de sevinerek mümkünse de metalik gri / füme tonlarda bir araba almalısınız.

İlan Sahibine Güvenmek Zorunda Değilsiniz!

Biz, tam bir doğu toplumuyuz. Sosyolojik açıdan yapılan bir araştırmada İsviçre, Norveç gibi Avrupa ülkelerinde en yakınlarına bile imtiyaz tanımamak toplumun alkışladığı bir davranışken biz de yakınına güvenmemek, yardımcı olmamak, biraz torpil geçmemek çok ayıp. Bu yaklaşım, daha sıcak ve sevecen bir toplum yaratsa da bazen süistimal edilebiliyor. İkinci el araba alırken de yakınımız, komşumuz, iş yerinden tanıdığımız söz konusu olunca fazla sorgulamak ayıp olacakmış gibi düşünüyoruz. İşte tam da burada kötü sonuçlar can yakabiliyor. Unutmayın dostluk başka, iş başka. Kimden satılık olursa olsun araç hakkında soru sorun, gerekli sorgulamaları yapın, ekspertiz yaptırın ya da ekspertiz raporu var mı diye sorun.

Anlamsız Takıntılar

İkinci el araba ilanlarına bakan herkeste ‘çok bilen’ bir hava vardır. Hepsi boya var mı, çizik var mı, ilk sahibi mi gibi soruların ekseninden ya ezberinden dışarı çıkamaz. Oysa bir aracın boyasının olup olmamasından daha önemli konular var. İlk sahibinden araç almak da her zaman sanıldığı kadar avantajlı olacak diye bir şey yok. Siz, araç sizin ihtiyaçlarınızı karşılayacak mı, sizin bütçenize uygun mu ona bakın.

En Ucuz İlk Üç İlanı Aramak!

En çok yapılan hatalardan biri de bakılan araba modeli için en ucuz ilk üç ilanı aramak. Çok kesin bir yargıya varmanın yanlış olacağının altını çizerek söylemek gerekir ki, bir marka-model kombinasyonu için verilen ilanlarda en ucuz ilk üç ilan genellikle hasar kaydı, ağır hasar ya da başka bir probleme yeşil ışık yakar. Bu nedenle iyice sorgulamak ve mutlaka ekspertiz raporu almak gerekir. Yani ‘en ucuz olanı buldum, iş bitti ‘ demek epeyce yanlış.

Satıcının Mesleğinden Size Ne?

Satıcının Mesleğinden Size Ne?

Ülkemizde doktor, öğretmen, hakim, savcı gibi meslek grupları yılların verdiği bir güvenle insanlarda güven telkin eder. İşte tam da bu duygudan yola çıkan ikinci el araç dolandırıcıları, ilanlarını ‘doktordan temiz’, öğretmenden hasarsız ikinci el’, ‘doktor bayandan temiz’ gibi başlıklarla sunarlar. Elbette böyle başlıklarla verilen gerçek ilanlar da var ama sonuç itibariyle satıcının mesleğinin, bayan ya da bay olmasının aracın durumuyla bir ilgisi yok. Siz, aracın durumunu inceleyin, ekspertiz raporu yaptırın, kimseye doktor diye, hakim diye, savcı diye güvenmek zorunda değilsiniz.

Kapora Vermeyin!

Çok temiz bir araba buldunuz, çok beğendiniz ve almak istiyorsunuz. Satıcı, aracı isteyen çok, sözünüze güvenmem için kapora verin diyor. Vermeyin. Daha önce ikinci el araç dolandırıcılığı hakkında yaptığımız bir haberimizde de belirttiğimiz üzere kapora tekliflerini geri çevirin. Böyle çetrefelli işlere girmeyin.

Aynı Marka- Model Araçların Hepsinde Aksesuarlar Aynı Olmayabilir!

Sık yapılan hatalardan biri de bir marka-modelin içerdiği araç aksesuarların o marka-modele ait tüm araçlarda olduğunu var saymak. Bu hata biraz da araçların yeni çıkan modelleri hakkında bilgi sahibi olmamaktan kaynaklanıyor. Makyajlı modelleri takip etmek, sıfır araçlarda sunulan standart paketleri bilmek bu konuda yanılmanın önüne geçebilir.

İlan Sahibini Sınamak Zor Değil!

Bir ikinci el ilanı için ‘sahibinden satılık araba’ ‘ilk sahibinden Opel Corsa’ gibi ibareler verildiyse bu kişinin doğru söyleyip söylemediğini anlamak çok da zor değil. İlanda verilen numarayı arayın. Telefonda ‘Opel Corsa ilanı için aradım’ yerine ‘satılık araç ilanınız için aradım, bilgi verebilir misiniz’ deyin. Böylece ilan sahibi gerçekten sahibinden satıcı ya da ilk sahibinden satıcı ise size hemen detayları anlatmaya başlayacaktır. Ancak durum böyle değilse size ‘hangi araç’ sorusunu sorar. Siz de bu kişinin, bu konuda ticaret yaptığını ve çok da güvenilir olmadığını anlayabilirsiniz. Eeee bir kere yalan söyleyen hep söyler…

İkinci El Araba Alırken Bu Hataları Yapmayın

İhtiyacınızı Belirlemeden Araba Aramayın!

Eğer ikinci el araba almayı düşünüyorsanız önce size ne lazım, ona karar verin. Örneğin iki çocuklu aileniz için bagajı geniş bir sedan gerekliyse gidip de iki kapılı, minicik bagajı olan bir coupe almanız işinizi görmeyecektir. Sizin için trafiğe yüksekten bakmak önemliyse SUV ikinci el ilanlarına bakın. Yere yapışan bir sedan alıp da sonra trafikte SUV arabaları gördükçe iç çekmeyin. Arabayı sadece kendiniz için ve işe gidip gelmek için istiyorsanız az yakan, küçük bagajlı, kolay park edilen bir modele odaklanın. Geniş bagaja ve iç hacme boşu boşuna ekstra ödeme yapmayın. Bu örnekler çoğaltılabilir…

2.El Otomobil İlanları

2 YORUMLAR

  1. Kesinlikle emin olana kadar bütün testleri ve denemeleri yapmak gerekiyor araştırabildiğim kadar araştırırım bir araba alacağım zaman bunun ayıbı yoktur.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here