Airmatic Arızası | Mercedes Sahiplerinin Korkusu

1
5569

Airmatic, 1988 yılında Mercedes-Benz tarafından geliştirilen ve ilk defa Mercedes-Benz’in S Class modeli ile beraber kullanılmış bir süspansiyon teknolojisidir. Bu sistem ile süspansiyon ayarının sürücü tarafından özel olarak yapılması sağlanır. Airmatic teknolojisine sahip araçlar, sürücü komutuyla veya sensörler yardımıyla 25 milimetreye kadar yükselip alçalabilirler. Sistemi tanımlamada kullanılan bir diğer terim ise havalı süspansiyon sistemidir. Airmatic sisteminde zaman zaman bazı arızalarla karşılaşmak pek de şaşırtıcı değil. En azından eski model araçlar için. Bu yazımda sizler için Airmatic Arızası konusunu derledim.

Airmatic arızası

Airmatic Arızası Sebepleri

Role Problemi

Havalı süspansiyonların elektronik olarak bağlı olduğu roleler vardır. Araçtaki bazı elektriksel problemler yüzünden bu roleler arıza yapabilir. Role arıza yaptığı takdirde; süspansiyon sistemi stabil olarak çalışmayacaktır. İyi bir elektrikçi aracınızın arızasını çözebilir.

Kompresör Arızası

Airmatic sisteminin kendine ait bir hava kompresörü bulunur. Kompresör zamanla arıza yapabilir. Araç sıkıntısız bir şekilde iniyor ve hiç kalkmıyorsa; sorun büyük ihtimalle kompresördedir.

Hava Valfi Arızası

Sistem içerisinde havanın korunmasını sağlayan bu valf, zamanla arıza yapabilir. Yavaş yavaş kaçırma yapmaya başlar. Bu arıza ise aracın sabit yükseklikte kalmamasından anlaşılır. Genelde W220 kasa kodlu araçlarda karşılaşılan bu sorunun çözümü valfin tamiri veya değişimidir.

Airmatic arızası

Rahatsız Edici Gıcırtı Sesi

Havalı süspansiyon sistemi içerisinde bulunan bir parçanın arıza yapması sonucu kabin içine rahatsız edici bir gıcırtı sesi gelir. Bu sesin çözümü ise arızalı parçayı tespit edip değişimini sağlamaktır.

Körük Arızası

Özellikle eski model araçlarda en çok görülen arızalardan biridir. Havalı süspansiyonların körükleri zamanla aşınır ve havayı tutamaz hale gelir. Böyle bir durumda araç yükselemez. Lastiklere sürterek ilerler. Aracı bu şekilde kullanmak davlumbazlara ve lastiğe zarar verebilir. Bu sebeple böyle bir sorunla karşılaşıldığında çekici çağırmak en doğru yöntemdir. Havalı süspansiyon körüklerinin değişimi yapılabiliyor. Bu sayede maliyet minimuma indirilebiliyor. Komple amortisör almaya kalkıldığında modelden modele değişmekle birlikte 8.000₺ civarında para harcamanız gerekirken; körük değişimini 1.000₺ gibi bir rakama halledebiliyorsunuz.

Airmatic arızası

Bahsi geçen arızaların büyük bir çoğunluğu nadir olarak görülen arızalardır. En sık görüleni körük arızasıdır. Körüklerin ortalama ömrü 10 yıl kadardır. 10 yılda 4 bin₺ gibi bir para sadece süspansiyon sistemine harcamak gereklidir. Körüklerin arıza yapmasının en büyük sebebi hava değişimleridir.

Airmatic Nedir?

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here