Airmatic teknolojisi nedir?

Airmatic, 1988 yılında Mercedes-Benz tarafından geliştirilen ve ilk defa Mercedes-Benz’in S Class modeli ile beraber kullanılmış bir süspansiyon teknolojisidir. Bu sistem ile süspansiyon ayarının sürücü tarafından özel olarak yapılması sağlanır. Airmatic teknolojisine sahip araçlar, sürücü komutuyla veya sensörler yardımıyla 25 milimetreye kadar yükselip alçalabilirler. Sistemi tanımlamada kullanılan bir diğer terim ise havalı süspansiyon sistemidir.

airmatic sclass

Airmatic ne işe yarar? 

Airmatic teknolojisi sayesinde alçalma ve yükselme yapabilen araçlar, engebeli yol koşullarında konforlu sürüşe olanak sağlarlar. Yükselen araç, bozuk yol ile beraber gelen sarsıntının kabine minimum düzeyde iletilmesini sağlar. Alçalabilme özelliği ise düz ve hız yapmaya müsait zeminlerde sportif bir sürüş yapmayı mümkün kılar.

airmatic sistemi

Airmatic nasıl çalışıyor?

Havalı süspansiyon sisteminin kumandalı ve otomatik olmak üzere 2 farklı şekilde çalıştığını söyleyebiliriz;

Kumanda ile manuel

Sürücünün araç içerisinden seçebileceği sürüş modları ile süspansiyon sistemini yönlendirmesi mümkün hale geliyor. Genellikle markalar tarafından sport, comfort vb. şekilde isimlendirilen süspansiyon opsiyonları ile yükseltme ve alçaltma işlemi bizzat sürücü tarafından yapılabiliyor. Sert ve virajlı yollarda alçaltılan araç, iyi bir viraj dönme kabiliyetini kolaylıkla yakalayabiliyor. Yine bozuk zeminlerde yükseltilen araç, altını zemine sürtmeden rahatlıkla yolu tamamlayabiliyor.

Sensörler ile otomatik

Airmatic özelliğine sahip olan bazı araçlar sürücünün süspansiyon sistemini kumanda etmesine gerek kalmadan da işlevini yerine getirebiliyorlar. Sürüş yapılan zeminin durumunu sensörler vasıtasıyla algılayan teknoloji, otomatik olarak süspansiyon seviyesini konfor veya spor odaklı ayarlayabiliyor. Böylelikle aracınızla daha güvenli bir sürüş yapmak mümkün oluyor.

airmatic süspansiyon

Hangi araçlarda Airmatic sistemi kullanılıyor?

Maliyetli ve kullanışlı bir sistem olması Airmatic’in lüks sınıf diyebileceğimiz premium araçlarda yer almasına sebep oluyor. Güncel olarak Mercedes-Benz, BMW ve Audi gibi premium marka araçların bazı modellerinde standart, çoğu modelinde ise opsiyonel olarak havalı süspansiyon sistemi sunuluyor. Premium segment araçlar haricinde de havalı süspansiyon sistemini opsiyonel olarak sunan markalar mevcut.

airmaticHavalı süspansiyonlar güvenli midir?

Havalı süspansiyon sistemleri bir hava pompası veya kompresör ile çalışan sistemlerdir. Bu kompresör, havayı kauçuktan yapılmış bir esnek bir körüğün içine pompalar. Bu da havalı süspansiyonları, çelik süspansiyonlara göre dayanıklılık açısından daha güvenli kılar.

Yumuşak Süspansiyona Sahip Otomobiller!

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here