Hurda Teşvikinde Güncelleme Yapıldı!

0
12850
Hurda Yasası

Hurda teşviki nedir? Hurda teşviki ile araba almak nasıl oluyor? Araba alırken hurda indirimi nedir…Bu sorular, bir yıldır sıfır araba almayı düşünenlerin araştırdığı konu başlıkları. Ancak Hurda Teşviki Yasasında değişiklik yapıldı. Peki, Hurda yasasında son durum ne oldu?

Daha önce 2018 Hurda Teşviki Yasası konusunda bir haber yapmıştık. O yasada, bu ay bir değişiklik yapıldı. Detaylar şöyle…

Hurda Teşvikinde Güncelleme Yapıldı!

Belirli bir yaşın üzerindeki (16 yaş sınırı var) aracını hurdaya ayırıp sıfır km araba almak isteyenler on bin TL’ye kadar indirim söz konusu oluyor. Hurda teşviki: aracını hurdaya ayıranlara sıfır araç alırken devlet eliyle verilen bir teşvik indirimi. Geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete’de bu konuda bir güncelleme yayımlandı. Buna göre Hurda Teşviki konusunda işler değişiyor.

Yeni Hurda Teşviki Yasası / Güncellemesi Ne Diyor?

Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararnamesi ile aracını hurdaya çıkartıp yeni araç alanlara uygulanan 10 bin liraya kadar ÖTV indiriminde kriterler yeniden belirlendi. Matrahı 46 bin lirayı aşmayan araçlar için uygulanan 10 bin liralık ÖTV indirimi, yeni düzenleme ile matrahı 70 bin lirayı aşmayan araçlara uygulanacak.

Hurda Yasası Nedir?

Konuyu madde madde ele alalım:

  • Daha önce Hurda Teşviki kapsamında aracını hurdaya ayırıp sıfır km araç almak isteyen biri, matrahı 46 bin ile 80 bin arasında değişen araçlar arasından tercih yapabiliyordu. Yeni Hurda Teşviki güncellemesi ile matrahı 70 bin ile 120 bin lira arasındaki araçları alanlar bu indirimden yararlanabilecek.
  • Daha önce yine bu kapsamda matrahı 80 bin TL’yi aşan araçlara 3 bin Tl ÖTV indirimi uygulanıyordu. Şimdi, matrahı 120 bin TL ve üzeri olan araçlar için 3 bin TL ÖTV indirimi olacak.

Hurda Teşviki ile Araba Alma Konusuna Dair Önemli Bilgiler

Hurda Teşviki/ Hurda yasası olarak bilinen ÖTV indirimi, ülkemizde daha önce bir kaç kez uygulanmıştı. 2018 yılında da belirli bir çerçevede sıfır araç alımını teşvik etmek ve çevreye zarar veren trafiği tehlikeye atan araçları yoldan çekmek üzere hurda yasası hazırlandı. Peki, hurda yasası ne demek ve hurda teşvikiyle nasıl araba alınıyor? Biraz bu konuları detaylandıralım.

Hurda teşviki nedir?

Hurda teşviki nedir? Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığının düzenlediği bir yasa tasarısıdır. Bu kapsamda belirli bir yaşın üstündeki yarı römorkler için çekiciler, sürücü dahil 10 veya daha fazla kişi taşımaya mahsus minibüs, midibüs ve otobüsler, binek otomobil, panelvan, pikap, arazi taşıtı, ATV, steyşın vagon vb. araçlar, eşya taşımaya mahsus van, panelvan, pikap, kamyonet, kamyon gibi motorlu araçlar trafikten çekilmek isteniyor. Çünkü yaşı ilerlemiş olan motorlu araçlar, hem trafik için daha fazla risk demek hem de çevre kirliliği demek. Diğer yandan işin ekonomi boyutu da var. Böylece sıfır araç alımının artması ve ekonominin özellikle de otomotiv sektörünün kademeli olarak bağlı sektörlerin canlanması hedefleniyor.

Hurda teşvikiyle nasıl araba alınıyor?

Hurda teşvikiyle araba alırken ne kadar indirim oluyor konusu, en fazla merak edilenler arasında. Yeni Hurda yasası güncellemesine göre 16 yaşından büyük bir motorlu aracınız varsa önce bunu ruhsatı ile birlikte yetkili noktalara götürerek trafikten çekmeniz gerekiyor. Daha sonra alacağınız belge ile bir otomobil galerisinden sıfır km araç bakabilirsiniz. Burada ÖTV indirimi ile birlikte 10 bin TL2ye kadar indirim almanız mümkün.

Sıfır km araç fiyat listesi burada!

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here