16 Yaş Üstü Araçları Hurdaya Ayıranlara Sıfır Araç İndirimi!

0
26932

Arabanı hurdaya verince vergi borcu siliniyor mu, 16 yaş üstü araçlar için hurda yasası nedir, ne zamana kadar geçerli ve ne avantajı var…

16 Yaş Üstü Araçları Hurdaya Ayıranlara Sıfır Araç İndirimi

2018 itibariyle yürürlüğe giren yeni yasaya göre 16 yaşından büyük aracını hurdaya ayıracağını belirten araç sahipleri sıfır km araç alırken 10 bin liraya kadar vergi indirimi alacak.

16 yaşından büyük ikinci el araçların trafikten çekilmesi için yapılan kanuna göre aracını hurdaya ayırıp trafikten men eden araç sahipleri sıfır km araç alırken 10 bin TL’ye kadar (en fazla 10 bin TL) indirim alabilecek. Gelelim Hurda yasasının detaylarına…

Hurda Yasası Ne Zamana Kadar Geçerli

Yasa, 31.12.2019 tarihine kadar geçerli olacak.

Hurda Teşviki Hangi Motorlu Taşıtları Kapsıyor?

Otomobil, panelvan, minibüs, otobüs, kamyonet ve kamyonları kapsıyor.

Aracını Hurdaya Ayırmak İçin Yapılması Gereken İşlem Ne?

Araçlar hurda merkezine teslim edilecek, trafikten kaydı silinecek.

Neden Avantajlı?

Elinde ikinci el satış değeri 10 bin Tl olan bir araç sahibi, zaten satmakta çok zorlanacağı bu aracı hurdaya ayrılması için trafikten men edilecek şekilde teslim ettikten sonra sıfır km bir araç almak için galeriye gittiğinde 10 bin TL’ye kadar indirim alabilecek. Bu açıdan bakıldığında oldukça avantajlı bir sonuç çıkıyor ortaya. Elbette değeri 5 bin TL olan hatta satılması neredeyse imkansız olan ikinci el otomobiller de var.

Türkiye’deki 16 Yaşından Büyük Araçlar

Kayıtlı verilere göre ülkemizde halen trafikte olan 16 yaşınından büyük yaklaşık 6 milyon motorlu araç var.

Hurda Araç Teşvikinin Amacı Ne?

Öncelikle trafiği daha temiz hale getirmek hedefleniyor. Bilindiği üzere araçların motoru eskidikçe karbon salınımı oranı artıyor. Ayrıca yaşı büyük araçlar, trafikte de tehlike nedeni olabiliyor zira gelişmiş güvenlik donanımlarından uzaklar. Diğer yandan hurda teşviki, sıfır araç piyasasını canlandıracak bir adım olarak da görülebilir.

Hurda Yasası Eski Araçlara Talebi Arttırır mı?

Yeni yasaya bağlı olarak 16 yaşından büyük araç alıp hurda teşvikinden faydalanarak sıfır araç almayı düşünenlerin sayısının gözle görünür düzeyde arttığı söyleniyor. Dolayısıyla ikinci elde 16 yaşından büyük araçlara talep arttı ve bunların fiyatı da bir parça yükseldi diyebiliriz. Başka bir deyişle 2001 model araçların ve daha büyük olanların artan ilgiye bağlı olarak piyasası yükseldi.

Yasa Galerilere mi Yarar?

Yasa çıktığından beri piyasadan 2001 model ve daha büyük araçları toplayan galeriler, konunun avantajlarını değerlendirmeye başladı.

Hurda Otoya Vergi Affı

Hurda yasası nedir sorusunun yanıtı aslında hurdasını verene yeni aracı alırken vergi affı ve vergi indirimi şeklinde özetlenebilir. Evet, işin bir de vergi affı tarafı var.

Yeni yasa ile hurda otomobili olanlar uzun süredir ödemedikleri vergi borcundan da muaf olacak. Başka bir deyişle 2001 model ve öncesi araç sahiplerinin vergi borcu da araçlarını trafikten men etmek üzere bıraktıklarında silinecek.

Türkiye’de Yaşlı Araç Parkı Yeterli mi?

ODD verilerine göre Türkiye’de trafiğe kayıtlı olan ve 16 yaşından büyük yaklaşık 6 milyon araç var. Ancak yaşlı araç parkı kapasitesi bunun üçte biri kadar. Bu durumda yeni hurda parkları yapılması gerekecek.

Satılık Ruhsat Hikayeleri!

16 yaş üstü araçlar için 2019’a kadar ÖTV indiriminden türeyen satılık ruhsat hikayeleri de var. İkinci el araç ilan sitelerine satılık ruhsat ilanı verip, aracın mevcut olmadığını ancak ruhsatın kendisinde kaldığını belirterek 5 bin TL gibi rakamlara ruhsatı satmak isteyenler türedi. Bu kişilerden 5 Bin Tl gibi rakamlara ruhsatı alıp, hurda araç indiriminden yararlanarak 10 bin Tl uygun fiyata sıfır araç almayı düşünenler için bir seçenek gibi görülse de dikkatli olmakta fayda var.

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here