Hurda Yasası Resmi Olarak Yürürlükte!

14
28822

Hurda Yasası çıktı mı? Hurda Yasası ne zaman çıkacak? Kimler Hurda Yasasından faydalanabilir…gibi sorular akıllardayken yasa resmen yürürlüğe girdi. İşte detaylar…

Hurda Yasası Resmi Olarak Yürürlükte!

“Hurda Yasası çıktı çıkacak” derken beklenen haber, Resmi Gazete’de yayımlandı. 7103 sayılı kanun kapsamında 27.03.2018 tarihi itibariyle Hurda Yasası resmen devrede. Kanunla ilgili Resmi Gazete’deki tam metin şöyle:

Madde 5 (1) 7103 Sayılı Kanun geçici 1. maddesinin yürürlüğe girdiği 27.03.2018 tarihinden itibaren ilgili mevzuat gereğince kayıt ve tescil silinerek bu maddenin ikinci fıkrasında belirlenen yere teslim edilmek suretiyle bir daha kullanılmamak üzere hurdaya çıkartılan doğrudan veya bu maddenin 5. fıkrasında belirlenen nitelikteki ihtiyaçlar vasıtasıyla ihraç edilen mekzur madde kapsamındaki araçlar bakımından aynı cins yeni bir aracın ilk iktisabında özel tüketim vergisinin telkin edilecek kısmı için indirim söz konusu. 

Peki bu ne denmek;

16 yaşından büyük aracınızı bir daha kullanılmamak üzere devletin belirttiği yerlere teslim ediyor ve teslim ettiğinize dair bir belge alıyorsunuz. Sonra bu belge ile sıfır km araç alacağınız galeriye gidiyorsunuz. Almak istediğiniz aracın özel tüketim vergisi matrahı 46 bin TL’yi aşmıyorsa, 10 bin TL vergi indirimi ile yeni aracınızı alabileceksiniz.

Almak istediğiniz aracın özel tüketim vergisi matrahı 46 bin TL- 80 bin TL arasındaysa 8 bin TL vergi indirimi ile yeni aracınızı alabileceksiniz.

Almak istediğiniz aracın özel tüketim vergisi matrahı 80bin TL’yi aşıyorsa 3 bin TL vergi indirimi ile yeni aracınızı alabileceksiniz.

Yasa kapsamında sıfır araç ilanlarına bakmak isterseniz buraya tıklayın!

Hurda Baharı Başlıyor mu?

Ünlü test pilotu Süreyya İzgi, bu konuya değinen “Hurda Baharı” başlıklı çok keyifli bir yazı paylaşmıştı. Aslında onun da dediği gibi geçmişte yapılan Hurda Teşviki Yasası sonucunda bazı çok özel otomobiller de ortadan kaldırılmıştı. Dolayısıyla hurda araçları değerlendireceğim derken çok değerli araçları yok etmek gibi bir yanlışa ortak olmak da mümkün.

Süreyya İzgi’nin Hurda Baharı yazısını okumak için buraya tıklayın!

Geçtiğimiz ay, 16 yaş üstü aracını hurdaya ayıranlara sıfır araç indirimi uygulanacağına dair detaylı bir haber yapmıştık. Bu haberde de geçmiş yıllarda yapılan benzer teşviklerin nasıl sonuçlar doğurduğuna değinmiştik.

Haberin detayları için buraya tıklayın!

Kullanmadığım Arabaya MTV Ödüyorum!

Pek çok kullanıcı için MTV rakamları da bir engel. Yüksek MTV borcu ödememek üzere 16 yaşından büyük aracını hurdaya ayırmayı planlayanların sayısı da az değil. Peki 16 yaşından büyük araçlar için MTV nasıl hesaplanıyor?

16 Yaşından Büyük Araçlar İçin MTV Hesaplama için buraya tıklayın!

16 yaş üstü araçların hurdaya ayrılmasına ilişkin yasa, akıllara bit pazarına nur yağar mı sorusunu getiriyor. Zira, pek çok araç sahibi, sıfır aracı yaklaşık 11 bin TL indirimle almak ya da galerilerin hurda alımı kapsamında elinden çıkarmak isteyecektir. Bu konuya Mert Yılmaz, çok farklı bir açıdan bakmış, geçtiğimiz ay, Bit Pazarına Nur Yağar mı adlı bir içerik paylaşmıştı.

Bakalım 2018 Hurda Teşviki nasıl sonuçlar doğuracak? Gelişmeleri yine buradan arabam.com blog sayfasından takip edebilirsiniz…

Arabam Kaç Para >>

Trink Sat >>

14 YORUMLAR

  1. 1994 model aracım var kullanıyorum ama üstünde rehinvar vere biliyormuyum veya sıfır ala biliyormuyum purstur nasıl yardımcı olursanız sevinirim

    • Mustafa Bey merhaba,

      Bu konuda ilgili Devlet merciilerine ruhsatınızla başvurmanızı önerebiliriz. En doğru ve detaylı bilgiyi ilgili kurumdan alabilirsiniz.
      Saygılarımızla,

  2. Merhaba ,

    Resmi gazetede çıkmış olmasına karşın , bayilere gittiğimizde bu yasanın henüz yürürlükte olmadığını dile getiriyorlar, konu bilginiz dahilinde ise sizden de yorum alabilirmiyiz.

    teşekkürler,

  3. yaptiginiz yasainin, hazirlayan neye gore hazirladi, amac emission dusurmek degilmi, vatandas ta sebeblensin, hafif ticari arac hurda, acik kasa olsa ne olur, kapali kasa olsa ne olur,hangi akilla yaptiniz bu kanunu hic bir ise yaramiyor, hafif ticari arac almak istiyorum, benim ahurda aracim acik kasa, alacak oldugum istedigim kapali, dersinki sanki birinin m,otoru electrikli biri benzinli , maliye olmaz diyo, ne ise yariyo yaptigin yasa ozaman, boyle sacma bir yasa olmaz, kimbilir daha neler var.

  4. Bu yasayı yapan komisyonun bence Toros ve şahin fiyatlarından pek haberi yok. 20000 TL’ye Toros satılan bir ülkede 10000 TL için kimse arabasını vermez. Bir de galericiler in siz parayı verin Hürdayi biz buluruz ayağı var. Bu işin de kesin bir sahtekarlığı bulunmuştur. Zaten hurda olan aracı yine hurdaya ayırıyorlardir. Yoksa trafikte çalışan bir arabayı kimse 10000 TL için vermez. Bu fakir yasası olmamış yine zengine çıkmış gibi. Bence asıl hurda yasası yerli otomobil çıkınca yapılmalı. Yerli otoya büyük teşvik yapılmalı.

  5. Selam bende 2000 model Mazda 323 araç var bıktım sorunlarından bir yerini yaptırıyorum başka bir yeri bozuluyor onu yaptırıyorum başka sorunu çıkıyor ne yapacağımı şaşırdım satmaya çalışıyorum satamıyorum ne yapabilirim bu konuda yardımcı olursanız sevinirim

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here