Havayı kirleten araçlar şehre girmek için para öder mi?

0
5953
Havayı kirleten araçlar şehre girmek için para öder mi?

Havayı kirleten araçlar şehre girmek için para öder mi? Bize çok absürt gelse de bu yaptırım, İngiltere’de epeydir uygulanıyor. Emisyon kriterlerine uyamayan araçlar, şehre giriş için ekstra ödeme yapıyor. Bir nevi ceza ödüyor. Detaylar şöyle…

Havayı kirleten araçlar şehre girmek için para öder mi?

Londra Belediyesi ultra düşük emisyon alanı çalışmalarının başladığı bölgelerde havayı kirleten araçların şehir merkezine girmesini kısıtlamak için bir uygulama başlattı. Bu uygulamada havayı kirleten araçlar şehir merkezine girmek için para ödeyecek. Belediyenin bu uygulama sayesinde daha sakin, daha temiz bir şehir yaratma fikrinde olduğu düşünülüyor. Böylece kentte yaşayan insanların yaşam kalitelerini olduğundan ileri götürmeyi hedefliyorlar.

Kent sakinleri de memnun

Uygulama emisyon standartlarının dışında kalan araçlar için geçerli olacak. Bu araçlar, şehir merkezine girmek isterse günlük 12,5 Sterlin yani yaklaşık 90 TL para ödemek zorunda kalacak. Belediye bu şekilde bu araçların kent merkezine keyfi girişlerini engelleyecek caydırıcı bir uygulama başlatmış olacak.

İlgili yaptırım haberini duyan kent sakinleri de bu uygulamadan memnun. Çünkü şehir merkezinde oluşan hava kirliliği ve trafik yoğunluğu rahatsız edici boyutlarda olabiliyor. İnsanların günlük yaşamını kötü etkileyebiliyor.

Bu arada söz konusu uygulama yerel halk için çok da yabancı değil. Çünkü Londra’da hafta içi 07.00-18.00 arasında özel araçlar kent merkezine girmek için zaten para ödüyor. Bu uygulama başka Avrupa ülkelerine de örnek olmuştu. Artan nüfus yoğunluğu, günlük hayatın hızlanması gibi gerekçelerden daha da yaygınlaşması bekleniyor.

ULEZ adı verilen uygulama kapsamına giren araçlar yıllarına ve özelliklerine göre değişiklik gösteriyor. Buna göre 2007 öncesine ait motosikletler, 2006 öncesi benzinli araçlar ve 2015 öncesine ait dizel araçlar bu uygulamanın kapsamına giriyor. Uygulama, havayı daha fazla kirleten araçlara farklı ücret uygulanmasını içeriyor. Böylece bu araçların kullanımını dolaylı olarak azaltıyor. Örneğin Euro 6 standardını karşılamayan otobüsler, kamyonlar günlük 100 Sterlin ödemek zorunda.

ULEZ nedir?

ULEZ, ultra düşük emisyon bölgesi anlamına gelen İngilizce sözcüklerin kısaltmasıdır. Hava kalitesini ve dolaylı olarak yaşam kalitesini artırmak için Londra’nın merkezinde başlatılan uygulamadır. 25 Ekim 2021’de ULEZ bölgesinin iç Londra bölgesini kapsayacak şekilde genişletilmesi planlanmaktadır.

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here