Gordon Murray T.50 Süper Otomobil

4
2161
Gordon Murray T50

Gordon Murray Automotive T.50 nedir? 

Gordon Murray T.50, yaratıcısının – efsanevi otomobil tasarımcısı ve mühendisi Gordon Murray’in “şimdiye kadar yapılmış en saf, en hafif, en sürücü odaklı süper otomobil” olarak adlandırdığı, ultra hafif, orta motorlu yeni bir V12 süper otomobildir. Karbon fiber malzemeden olan araç 3 kişilik. T.50 olarak adlandırılmasının sebebi ise yarım yüzyılı geçen bir kariyerde Murray’in 50. otomobil tasarımı olması.

Tasarımcısının ilk kez 1978 Formula 1 sezonu için Brabham BT46B ile grand prix yarışlarına sunduğu zemin etkili ‘fan car’ teknolojisinin rafine bir versiyonunu kullanıyor. T.50, yeni 663 hp doğal emişli 4.0 litrelik Cosworth V12 ile 12.100 devire sahip olacak. Ve manuel bir şanzımanı olacak.

T.50 süper otomobil neye benziyor? 

T.50, küçük tasarım ekibinin lideri Gordon Murray ile tamamen şirket içinde tasarlandı.

T.50’nin zarif ön ucu ile büyük egzozları, motor bölmesi soğutması için iş benzeri ağ, dev bir gövde altı difüzörü ve 400 mm’lik bir fan içeren arka ucunun aşırı işlevselliği arasında büyük bir kontrast var. Fan, 48V’luk bir elektrik sistemi tarafından çalıştırılırken görevi, arabanın altındaki hava akışını hızlandırarak bastırma kuvveti geliştirmektir.

Vantilatör, difüzör ve gövdenin üst arka kenarındaki bir çift dinamik kanat, herhangi bir doğal sistemin yapabileceğinden çok daha fazla bastırma kuvveti geliştirmek için bir araya geliyor ve bu nedenle süper otomobillerde şimdiye kadar ulaşılmamış olan viraj kavrama seviyelerine ulaşıyor.

Gordon Murray T50

T.50 süper otomobil ne kadar pratik?

Etkileyici iç mekan, T.50’nin başka bir temasıdır. Kabini F1’den bile daha geniştir ve orta koltuğa erişim daha kolay çünkü düz bir zemine sahip. Jet avcı uçağı tarzında tasarlanmış olan analog şalt ve enstrümantasyon nispeten basit yapılı bir üretim.

Gordon Murray T.50: Derinin altında ne var?

T.50’nin sadece 986 kg ağırlığında olduğu söyleniyor – Murray’in “ortalama bir süper otomobil” olarak adlandırmakta ısrar ettiği ağırlığın yaklaşık üçte ikisi. Ağırlığı kontrol altına almak sadece egzotik malzemeler kullanmaktan ibaret değil açıklaması yapan Murray ”bu bir ruh hali” dedi. Tasarım ekibi bununla ilgili haftalık toplantılar yaptı. T.50’nin karbon fiber küvet kasası, tüm panellerle birlikte 150 kg’dan daha hafif. Her bir somun, cıvata, braket ve bağlantı elemanı – yaklaşık 900 tanesi – ağırlık tasarrufu açısından ayrı ayrı değerlendirildi.

Xtrac tarafından tedarik edilen ve yeni bir ince duvarlı döküm tekniği ile tasarlanan enine monte edilmiş altı vitesli manuel şanzıman, F1 tarafından kullanılan tüy kadar hafif olan kutudan 10 kg daha hafiftir. Bu arada Cosworth V12, F1’in BMW’den türetilmiş motoruna göre 60 kg daha tasarruf sağlıyor. Karbon fiber sürücü koltuğu bile yalnızca 7 kg ağırlığında ve her yolcu koltuğunun ağırlığı ise 3 kg’dır.

Gordon Murray T50

T.50 süper otomobil ne kadar özel?

Yerel vergiler hariç, her biri 2,36 milyon £ (vergiler ve harçlardan önce 22 milyon 600 bin TL) maliyetle yola çıkacak ve sadece 100 T50 üretilecek. Bunların çoğu, özellikle ABD ve Japonya’da 600.000 £ (yaklaşık 5 milyon 750 bin TL) depozito ödeyen küresel otomobil uzmanları tarafından çoktan kapıldı.

T.50’yi kim ve nerede üretecek?

T.50 tamamen Gordon Murray Automotive tarafından üretilecek. T.50, imalatın yapılacağı Birleşik Krallık’taki Surrey fabrikasında üretilecek. Teslimatlar 2022’nin başlarında başlayacak.

4 YORUMLAR

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here