Gordon Murray Automotive, Ağustos 2020’de tanıttığı üç koltuklu, V12 motorlu T50 Fan Car amiral gemisinin ardından, T33 adlı “Daha pratik ve günlük kullanıma uygun” 1,4 milyon Sterlin değerindeki ikinci süper otomobilini tanıttı.

Tamamen yeni bir karbon-alüminyum monokok şasi üzerine inşa edilen T33, T50’den biraz daha uzun ve iki kişilik bir kabine sahip. Otomobil, GMA’nın Cosworth tasarımı 3,9 litrelik V12 motorunun özel olarak uyarlanmış bir versiyonunu kullanıyor. T50’deki 12.000rpm ile karşılaştırıldığında 11.100rpm’lik biraz daha düşük devir sınırına sahip.

T50’nin GMA’nın amiral gemisi statüsünü daha da koruyan T33, T50’nin her hızda çalışan yenilikçi fan sistemi yerine hız arttıkça aerodinamik yere basma kuvveti sağlamak için yeni geliştirilen pasif gövde altı aerodinamik sistemlerini kullanıyor.

T33, üst modeli T50’den yaklaşık 100 kg daha ağır ve fiyatı, kıdemli kardeşinin fiyatından 1 milyon Sterlin daha ucuz.

Tasarım

GMA’nın kurucusu ve patronu Gordon Murray, “Eğer tek bir süper arabanız varsa, T33 sahip olmanız gereken model olacak şekilde tasarlandı.”

İki GMA modeli benzerlikler taşıyor. Her ikisi de Porsche 718 Boxster ile yaklaşık aynı uzunlukta ancak 200 kg’dan daha hafif. Bunun yanında gövde oranları fark edilir derecede farklı (T50’nin ekranı, merkezi olarak oturan sürücüsüne uyum sağlamak için yaklaşık 10 inç ileride konumlandırılmış), ancak aynı tasarım dilini paylaşıyorlar. Gordon Murray ve tasarım asistanı Kevin Richards, şirket içinde oluşturulan küçük bir CAD modelleyici ekibiyle beraber her ikisinin tasarım stili ile özel olarak ilgilenmiş.

Murray, T33’ü 1960’ların egzotiklerine (özellikle Alfa Romeo 33 Stradale, Ferrari Dino 206 SP ve Lamborghini Miura) olan sevgisini yansıtmak ve çağdaş süper arabalardan daha zarif, daha minimal bir tasarım yaratmak için kullandı.

Gordon Murray, favorilerini kopyalamak yerine, gelecek on yıllarda GMA arabalarının güzelliğini ve alaka düzeyini korumaya yönelik uzun vadeli hedefini besleyecek zamansız ayrıntılar ve formlar olduğuna inandığı detayları kullandı.

“Yaklaşık 25 yıldır kafamda T33 vardı” dedi, “Ancak şimdiye kadar bunu yapacak imkanlara sahip değildik.” Tasarımlarımın hepsi ‘T’ numaralarını taşıyor. Örneğin, T25 ve T27 şehir arabalarıydı, T34 bizim Ox düz paket kamyonumuzdu ve T37, TVR (Griffith) projesiydi.

“Uzun zamandır zamansız bir süper otomobil planlıyorum ve erken planlamada bunun için de 3.3 litrelik bir motor düşündüm, bu yüzden 33 numarayı ayırdım. Ve sonunda (daha büyük bir hacimle) üretiyoruz.”

GMA, daha önce duyurulan “Asla 100 adetten fazla değil” ilkesine uygun olarak, bu yaz ilk prototiplerini çalıştırarak ve 2024’ten itibaren otomobilleri teslim ederek T33 coupé’den sadece 100 adet üretecek.

İki T33 versiyonu planlanıyor. Murray, muhtemelen T50S Niki Lauda’nın anısına bir roadster ve “bir tür piste özgü model” olacaklarını söyledi.

Kabin

Oranları farklı olmasına ve üç değil iki yolcu için yapılmış olmasına rağmen T33, T50 ve ondan önce, çığır açan McLaren F1 ‘in izinden gidiyor. Akıllıca paketlenmiş ve geniş bir kabine sahip otomobil, yolcularını karbon fiber bir güvenlik hücresi ile çevreliyor. Karbon fiber panellerin çoğu petek yapılı bir çekirdeğe ve büyük yükleri taşımak için hafif alaşımlı bir çerçeveye sahip. T33, üç bagaj bölmesi ile (Bir tanesi burunda ve her bir arka tekerleğin önünde olmak üzere iki tane daha) Murray, toplam bagaj hacminin 280 litre olduğunu söyledi – “küçük bir hatchback ile hemen hemen aynı”.

Tamamen bağımsız coilover süspansiyon bileşenleri T50’lerden farklı çünkü T33’ün ağırlık dağılımı farklı ve yeni patentli pasif aero mimarisi (“T50’den bazı önemli dersler aldık”) gövdenin altında tamamen farklı bir paketleme alanını şart kılıyor.

Öndeki çift salıncaklar alaşımlı bir alt şasiyi taşırken, arkadakiler doğrudan şanzımana monte edilmiş ve motor, iyileştirme sorunlarını bastırmak için yeterli uyumu sağlayabilen ancak motorla birlikte süspansiyon montajı için sağlamlığı sağlayan “yarı yapısal” bir şasi bileşenine sahip.

Direksiyon hidrolik güç desteğine sahip ve tekerlek ve lastik boyutları T50’lerle aynı: Önde 19 inç ve arkada 20 inç.

T33’ün 3.9 litrelik V12’si 10.500rpm’de 615hp üretiyor ve 9000rpm’de 456Nm maksimum torku sağlıyor. 2500rpm gibi düşük bir devirde ise en yüksek torkunun %75’ini verebiliyor.

Detaylar

GMA’nın detaylara gösterdiği özeni yansıtan T33’ün motoru, farklı piston kafalarına, eksantrik millerine ve biraz farklı konumlandırmasına uygun olarak yeniden yapılandırılmış bir değişken valf zamanlama sistemine ve altı vitesli bir manuel bir şanzımana sahip. Murray, T33’ün GMA’nın hibrit olmayan son arabası olacağını söyledi ve halihazırda oldukça gelişmiş hibrit ve EV projelerine işaret etti.

Aynı zamanda, GMA’nın Windlesham, Surrey’deki M3’ün hemen dışındaki geniş yeni merkezinde inşa edilecek ilk otomobil olacak. T50 ve T50S modellerinin tamamı, GMA’nın yaklaşık 20 mil güneyinde, Guildford yakınlarındaki Dunsfold Aerodrome’un kenarındaki tesisinde inşa ediliyor.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here