Genç Erkek Sürücüler En Agresif Araç Kullananlar

0
958

Amerikan Merkezle AAA Trafik Güvenliği Vakfı birtakım araştırmaların sonuçlarını paylaştı. Yapılan araştırmalara göre genç erkek sürücüler araç kullananlar arasında en agresif ve en çok risk alan grup. Bazı küçük istisnalar haricinde bu şekilde bir genelleme yapmak çok da yanlış olmayacak gibi. İşte o araştırmanın detayları.

Genç Erkek Sürücüler Agresif Bir Tarza Sahip

AAA Trafik Güvenliği Vakfı tarafından yapılan son ankette, sürücülere çeşitli agresif, dikkati dağılmış ve engelli sürüş davranışları hakkında bir dizi soru soruldu. Katılımcılardan bunlardan herhangi birine girip girmediklerini ve onları ne kadar tehlikeli olarak algıladıklarını bildirmeleri istendi. Ayrıca, herhangi bir ilgili ihlalin sonuçlara yol açacağına ne kadar inandıkları ve bu davranışların olumlu veya olumsuz sosyal damgalar taşıdığına inanıp inanmadıkları soruldu.

Hız yapma veya diğer riskli geçiş, arka arkaya geçme ve yol öfkesi dahil olmak üzere agresif sürüşün özelliği olarak kabul edilen davranışlar söz konusu olduğunda, erkeklerin bunlara dahil olma oranı daha yüksek çıkmış. Bunun tek istisnası kırmızı ışıkta geçmek ve diğer sürücülerin yolunu kesmek olmuş. Erkeklerin bu riskli hareketlerden daha uzak durmaya çalıştığı görülmüş.

genç erkek sürücüler

Her üç kategoride de riskli davranışlarda bulunma olasılığı en yüksek olanlar tüm dünyada yaşça daha gençler olmuş. Hız haricinde, sürücüler büyük ölçüde 40 yaşına geldiklerinde ve daha olgunlaştıklarında bu alışkanlıklardan vazgeçiyor gibi görünmektedirler. Hatta daha önce hız tutkunu olan sürücüler bile emeklilik yaşına geldiklerinde sakinleşme eğiliminde olduğu ortaya çıkmış.

Kadınlar ?

Ankette kadınların genel manada daha sakin ve agresiflikten uzak bir sürüş sürdüğü gözükmektedir. Genel manada dikkati dağılmış bir sürüşün agresif bir sürüşle doğru orantılı olduğu düşünülmektedir. Mesela katılımcılara sorulan sorulardan birisi eller serbest özelliği olmadan sürüş halindeyken herhangi bir metne, mesaja ya da e-postaya cevap verip vermediği sorusuydu. Katılımcıların yüzde 30’u son 1 ay içerisinde en az 1 kere bunu yaptığını belirttiler. Ancak bu yüzde 30’un sadece yüzde 1’ni kadınlar oluşturmaktadır. Bu da kadınların dikkat dağıtıcı unsurlardan daha uzak durduğunu göstermektedir.

genç erkek sürücüler

Sürücülerin tehlikeleri ve sonuçların riskini değerlendirmesi istendiğinde dikkat dağınıklığı listenin başında gelmektedir. Daha genç sürücüler arasında bile herhangi bir biçimde dikkat dağıtacak etmen ve elde taşınan cihazların dikkatini dağıtması, hemen hemen herkesçe olarak hızdan çok daha tehlikeli olarak algılanıyor. Bu noktada da kadınların daha başarılı bir konumda olduğunu belirtmek gerekiyor. Ve son olarak araç kullanırken en önemli şeyin dikkat olduğu tüm araştırmalarca kanıtlanmış bir gerçek. Lütfen hem kendinizin hem de başkalarının sağlığı için seyir halinde dikkat dağıtacak – bilhassa telefon – şeylerden uzak duralım.

genç erkek sürücüler

İkinci El Araba İlanları

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here