Genç sürücüler araba kullanmak konusunda aldıkları teorik ve uygulamalı eğitimden sonra kendilerini bu konu da yeterli hissederek trafiğe rahatlıkla çıkacak özgüvene sahip olabiliyor. Özgüvenli olmak iyidir ancak temkinli olmak her zaman özgüveninizin yanında tamamlayıcı bir faktör olarak ele alınmalıdır.

Ebeveynler bu konuda genç sürücüler ile birlikte hareket ederek kendi tecrübelerini karşı tarafa en iyi şekilde aktarmalı ve oluşabilecek sorunların önüne geçmelidir.

Sorunlar, genç sürücülerin yaş itibariyle daha aktif yaşam sürmeleri ile ortaya çıkabilecek ciddiyetsizlik ve temkinsizlik sonucunun kendilerinde yarattığı kural tanımaz bir kafa yapısına bürünmeleri ile ortaya çıkar.

Bugünkü yazımızda ebeveynlerin genç sürücüler için alabilecekleri güvenlik önlemleri ve uygulayacakları yöntemler hakkında birkaç tavsiyede bulunacağız.

Sadece Sürücü Kursu Eğitimine Güvenmeyin

genç sürücüler

Sürücü kursu bazı, teorik bilgiler ve daha önce çıkmış sorulara göz atmanız ile geçebileceğiniz bir yazılı sınava ve bu sınavı geçtiğiniz takdirde hak kazanacağınız ikinci bir sınav olan direksiyon sınavına tabidir ve oradan aldıklarımız bizi bir yere kadar götürür.

Sürücü kurslarının bu konuda büyük bir etkisi vardır ancak genç sürücülerin güvenli sürüş tekniklerini öğrenmesi için ayrıca uzun bir süreç içine girmesi gerekiyor. Bu süreç tek başına tehlikeli olacağından ebeveynlere büyük iş düşüyor. Ebeveynler öğretilenin yanında öğretilmesi ve sürücülerin güvenlikleri için yapılması gerekenleri iyi belirlemesi genç sürücülerin sürüş hayatında daha temkinli olmasını sağlamalı.

Gece Sürüşünü Kısıtlayın

Gece sürüşleri genç sürücüler için tehlikeli olabilir. Tecrübeli sürücüler için bile tehlikeli olan gece sürüşleri gündüz sürüşlerine göre çok daha dikkatli olunması gereken bir sürüştür. Bu dikkati gündüz sürüşlerinde toplamakta zorlanan genç sürücüler muhtemelen gece sürüşlerinde çok daha fazla zorlanacaklardır. Himayeniz altında olan çocuğunuza gece sürüş kısıtlaması getirerek henüz tecrübe kazanması gereken gündüz sürüşlerinin önünü açabilirsiniz.

Genç sürücüler için ölümcül kazalar genellikle 21:00 ve 00:00 arasında oluyor. Bu saatlerde eğlenmek için dışarıya çıkan gençlerin gidecekleri yer, yolun durumu, hangi hızda gittiği, nasıl sollama yaptığı gibi faktörlerin göz ardı edilmesi dışında her şeye odaklandığı bilinen bir gerçek.

İstisnalar muhakkak olacaktır ancak genele yayarsak genç sürücülerinin genelinin böyle olduğunu söyleyebiliriz. Güvenlik adına bir hamle yapmak için yapmaları gereken şey gece sürüşü gerçekleştirmemeleri ya da direksiyonu kendisinden daha tecrübeli birine devretmek olacaktır.

Arabadaki Yolcuların Kısıtlanması

Her şeyi yaptınız ancak oğlunuzun veya kızınızın gece arabayla dışarıya çıkmasını engelleyemediniz. Bu durumda dikkatinin dağılma ihtimallerini ortadan kaldırmak için belirli kurallar koyabilirsiniz. Bunlardan biri arabadaki yolculardır. Çünkü eğlenmek için arkadaşlarına ihtiyacı olması onların da arabaya binmesi gerektiğini gösterir. Bu durumda ne kadar çok insan olursa eğlenmek için o kadar çok muhabbet dönecektir. Dolayısıyla yola ve trafiğe odaklanmak çok daha zorlaşacaktır.

Çocuğunuzdan arabaya binecek kişi sayısının az olması gerektiğini anlatmalı ve kabul etmediği takdirde dışarıya çıkmasına izin vermeyeceğinizi söylemelisiniz. Bu sözü aldıktan sonra arkadaşlarının kim olduğunu bilmek süreci takip etmeniz adına iyi olacaktır.

Uygulamalı Sürüş Denetleme

Gece dışarı çıkmak için sizden ilk izni koparan genç sürücü adayınız dışarıda bir vukuat ile karşınıza gelmediği için muhtemelen izin isteme sayısını artıracaktır. Bu durumda yapmanız gereken şey uygulamalı sürüş denetleme yöntemini başlatmak olsun.

Haftalık olarak belirli rota çerçevesinde gerçekleştireceğiniz bir sürüş oturumu planlayın ve genç sürücü adayınızla gece sürüşlerine beraber çıkın. Yapması gerekenleri genç sürücüye aktarabilmenin en iyi yolu tehlike arz eden durumlarda yanında bulunmaktır ve o an ne yapması gerektiğini karşı tarafa anında aktarmaktır. Bu süreci ne kadar uzun tutarsanız genç sürücünün aklında bulundurması gereken dikkat kurallarının iyice yer edinmesini sağlayabilirsiniz.

Kazalardan Ders Almasını Sağlayın

Hiç kimse kaza yapmadan içinde bulunduğu arabanın ne kadar önemli bir şey olduğunu kavrayamaz. O kadar çok kaza haberi duyuyoruz ki artık hayatımızda çok fazla normalleşti bu durum. Ancak ölümlü kazalarda yaşanan dram bizi kendimize getirmeli ve içinde bulunduğumuz makinenin önemini kavratmalı.

Kazaların önemini iyi kavramak adına genç sürücüye, yapılan kazalar üzerinden örnekler verebilirsiniz. Kaza videolarını izlemek ve sürücülerin yaptığı hataları analiz etmek psikolojik olarak sizi yıpratsa da çoğunlukla yapılan hataların ne olduğu konusunda bilgi sahibi olmak genç sürücünün trafikte daha dikkatli olmasını  sağlar.

Bir Rol Model Olduğunuzu Unutmayın

Genç sürücüye yapması gerekenleri ve aksi takdirde olacakları anlattıktan sonra söylediklerinizi yapmıyorsanız ve üstüne üstlük “babanın söylediğini yap yaptığını yapma” gibi geçiştirici cümleler kullanıyorsanız bilmelisiniz ki söylediklerinizin hiçbiri tam anlamıyla uygulanmayacak. Çünkü genç sürücüler kendilerine en yakın buldukları kişilerin yaptıklarını kendi içlerinde doğru kabul ederek hal ve hareketlerinin bu yönde evrilmesini sağlıyorlar.

Trafikte araba kullanırken sollama yapmayı, devirli araba kullanmayı, takip mesafesi, manevra kabiliyeti, diğer sürücülerle, yazılı olmayan ama anlaşma sağlayacak kuralları ve diğer her şeyi uygulamalı olarak genç sürücü adayına aktarmalısınız.

Rol model olduğunuzu unutmayarak ve sürüş esnasında  söylediklerinizi tutarlı bir şekilde uygulayarak çocuklarınıza doğru olanın bu olduğunu her defasında göstermelisiniz.

Emniyet Kemeri Kullanımını Konusunda Israrcı Olun

Emniyet kemeri orta yaş ve yaşlı kesime kıyasla gençler tarafından takılması aksatılan bir araba aksesuarı olarak karşımıza çıkıyor. Önce önemini sonra takılmazsa olacakları anlatan bir konuşma ve görsel süslemelerle destekleyici mataryeller ekleyerek genç sürücüye bu konuda akılda kalıcı bir öğrenme metodu geliştirebilirsiniz.

Gençler tarafından istatistiksel olarak az takılan emniyet kemerinin her arabaya binildiğinde takılmasını sağlamak için ebeveynler olarak asli görev bu konuda bilgilendirici anlatımlar yapmak olacaktır.

Göz ardı edilmeniz durumunda emniyet kemeri takmamış sürücülerin kaza esnasında yaşadığı durumları anlatan bir plastik manken videoları izletebilirsiniz. Gerçek video psikolojik olarak rahatsız edici görüntüler barındırabilir. Onun için izletmenizi tavsiye etmiyoruz.

İçki İçtikten Sonra Araba Kullanmalarını Yasaklayın

İçki içmek başlı başına trafikte hep sorun haline gelmiştir. İyi sürücülerin içki içtikten sonra kontrol mekanizmalarının devre dışı kalmasıyla araba sürmek için gerekli bilinci bulamamaları sonucu kaza kaçınılmaz oluyor.

Deneyimli sürücülerde bile alkolün etkisi belirgin bir şekilde kendisini ele verirken genç sürücülerin bu topa girmesini kesinlikle önermiyoruz. Küçük yaşta zayıf olan bünye çocuğunuzda hem daha kötü etki edecek hem de trafikte normalden daha fazla tehlikeli sonuçlar doğuracaktır. Bu konuda genç sürücü adayını başı boş bırakmamalı ve sürekli gözetmelisiniz.

Bir Arabada Görüntü Değil Güvenlik Ön Planda Olsun

Gençler araba alırken genelde tasarımı ve motoruna daha çok dikkat ediyorlar. Bir ebeveyn olarak ön planda tutulması gereken şeyin güvenlik donanımı yüksek bir araba olduğunu ona anlatmalı ve bu yönde bir araba seçmelisiniz. Hızlı bir araba almanız güvenlik donanımı yüksek olsa bile tehlikeli olabilir. En azından genç sürücü adayınızın tecrübe kazanması için bir süre hızlı araba almayı erteleyebilirsiniz.

 

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here