Elektrikli Otomobil Bataryası için Türkiye’nin Bor Madeni Kullanılacak!

0
8253
Bor Madenleri

Elektrikli araçların bataryaları için bor madeni kullanımı gündemde. Elektrikli araba üreticileri bu konuda bir kaynak arayışındayken Türkiye’nin bor madenleri gündeme geldi. Haberin detayları şöyle…

Elektrikli Arabalara Bor, Türkiye’den!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez bor madeninin otomobillerde kullanılacağı yönünde bir açıklama yaptı. Elektrikli ve otonom otomobiller ya da elektrikli küçük uçaklar üretilmesi için çalışmalar tüm dünyada devam ediyor.

Bor Madenleri

Dünya genelinde pek çok ülke hükümeti ve özel firma bu konuda araştırmalar, denemeler yapıyor. Bu araştırmacıların karşılaştıkları en büyük sorun ise sürüş süresini uzatan uygun bir batarya bulmak. Bununla ilgili ülkemizde de çalışmalar devam ediyor. Dönmez’in açıklamasına göre de pil sorunu ülkemizdeki bor kaynakları sayesinde çözülebilir.

Uluslararası Bor Sempozyumu açılışında konuşan Dönmez bor madeninin önemi ve kullanımı ile ilgili bilgi verdi. Bu açıklamaya göre Türkiye, Dünya rezervinin yüzde 73’üne sahip ve bor 250’den fazla alanda kullanılmakta.

Bor madeninin kullanılabileceği alanlardan biri de elektrikli otomobil. Uzun zamandır akıllara yerli otomobile bor mu kullanılacak sorusu geliyordu. Buna açıklık getiren Dönmez “yüksek teknoloji açısından hayati önem taşıyan elektrikli araçlar için menzil artırmaya yönelik bor temelli yerli yakıt pili sistemlerini de üretme noktasında belli bir noktaya geldik” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da yerli otomobil hakkında konuşmuştu!

Cumhurbaşkanı sürecin uzamasından şikayet etmişti. Devletin tüm desteğine karşın işin yavaşlatılmasına vurgu yapmıştı. Erdoğan “Her türlü desteği vermemize rağmen işi hafiften alıyorlar. İstediğim şey belli. Bizi oyalamasınlar. Yoksa başka arayışlar içine girmek zorunda kalacağız. Biz bir an önce adımı atacağız. Gerekirse yurtdışından yatırımcılar bulacağız. Türkiye’den de ortak yatırımcılar vereceğiz. Burada hayata geçirmenin adımlarını atacağız. Onların ilmini alacağız, mesaimize de son sürat vereceğiz. Bizde altyapı var. Türkiye’de üretilenlerin birçoğu yüzde 80’i, yüzde 90’ı yerli. Tüm mesele bu ülkenin evlatlarının millilik yerlilik meselesidir. Ciddi manada inanmak meselesidir. Biraz gevşeme var. Şu seçimlerin ardından bunları masaya yatıracağız. 5 önemli firma imzayı attı. İmzayı attınız. Başlayacaksınız. Ya başlayacaksınız ya başlayacaksınız. Başlamazsanız hesaplaşacağız.” Demişti.

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here