Avrupa Birliği’nden Batarya Üretimine Destek

0
948

Avrupa Birliği’nden batarya üretimini artırmak ve desteklemek için yaklaşık 3 milyar euroluk bir destek paketi hamlesi geldi.

Avrupa Birliği’nden Batarya Hamlesi

Avrupa Birliği, Tesla, BMW ve diğerlerine elektrikli araç pillerinin üretimini desteklemek, bloğun ithalatı azaltmasına ve endüstri lideri Çin ile rekabet etmesine yardımcı olmak için devlet yardımı yapmayı içeren bir planı onayladı. Avrupa Komisyonu’nun 2,9 milyar euro’luk (3,5 milyar dolar) Avrupa Pil İnovasyonu projesini onaylaması büyük bir hamle. Fosil yakıtlardan uzaklaşma sırasında endüstriyi desteklemeyi amaçlayan Avrupa Pil İttifakı’nın 2017’deki lansmanı hedeflerini takip eden bir gelişme. Bir Alman ekonomi bakanlığı sözcüsü, 2028 yılına kadar devam etmesi planlanan proje hakkında, “AB Komisyonu tüm projeyi onayladı. Şirket başına bireysel fon bildirimleri ve fon miktarları bundan böyle bir sonraki adımda takip edilecek.” Dedi. Böylelikle Avrupa Birliği’nden Batarya üretimi konusunda yerli firmalara destek gelecek.

Katılımcı Ülkeler ve Firmalar

Tesla ve BMW’nin yanı sıra, üye olan ve devlet yardımı alabilecek 42 firma arasında Stellantis, Arkema, Borealis, Solvay, Sunlight Systems ve Enel X yer alıyor. Çin şu anda dünyadaki lityum iyon hücre üretiminin yaklaşık% 80’ine sahip. Ancak AB 2025 yılına kadar kendi kendine yeterli olabilmeyi hedefliyor. Proje finansmanı Fransa, Almanya, Avusturya, Belçika, Hırvatistan, Finlandiya, Yunanistan, Polonya, Slovakya, İspanya ve İsveç’ten gelecek fonlar olacak. Avrupa Komisyonu, özel yatırımcılardan 9 milyar euro yatırım da hedeflediğini söyledi.

Alman sözcüsü, Alman Hükümetinin ilk pil hücresi ittifakı için neredeyse 1 milyar euro ayırdığını ve bu projeyi yaklaşık 1,6 milyar euro ile desteklemeyi planladığını söyledi. Avrupa Rekabetten Sorumlu Komisyon Üyesi Margrethe Vestager düzenlediği basın toplantısında, “Avrupa ekonomisi için büyük yenilik zorlukları söz konusu olduğunda, riskler tek bir üye devletin veya bir şirketin tek başına alamayacağı kadar büyük olabilir. Bu nedenle, Avrupa hükümetlerinin daha yenilikçi ve sürdürülebilir piller geliştirmede endüstriyi desteklemek için bir araya gelmesi mantıklı, dedi.

Çin’in neredeyse tekelinde bulunan pil-batarya üretimi konusunda tek bir yere bağlı kalmak istemeyen Avrupa Birliği ülkeleri için bu çok önemli bir adım. Zira yaşanan bazı tedarik krizleri ile beraber Avrupa’daki üretim faaliyetlerini ciddi olarak etkilendi. Bu gibi olası etkilerden korumak için Avrupa Birliği’nden Batarya projesi gelmesi çok mantıklı.

İkinci El Araba İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here