Elektrikli Modeli Olmayan Marka Kaldı mı?

0
8593
Lexus Elektrikli

Elektrikli araç pazarı, öngörüldüğü üzere büyüyor. Her yıl daha fazla araç elektrikli pazarına katılıyor. Yakında menzil, şarj istasyonu gibi sorunlar da geride kalacak gibi. Hala pek çok engel var tabi de çözülemeyecek gibi değil. Bunu göre otomobil üreticileri de elektrikli modellerin sayısını artırmaya devam ediyor. Peki, hala pazara bir elektrikli araba sunmayan marka var mı? İşin bu kısmını merak ettik ve sonuçlar şöyle…

Elektrikli Modeli Olmayan Marka Kaldı mı?

Önce elektrikli araç pazarının durumuna biraz bakalım:

  • 2018 yılında 3,1 milyon adet elektrikli araç pazara sunuldu.
  • 2019 yılında 4 milyondan fazla elektrikli araç pazara sunuldu.
  • 2030 yılında 125 milyon elektrikli aracın pazara sunulacağı tahmine diliyor.

2018 ve 2019 elektrikli araç pazarında en fazla aracı alan ülke Çin. Bunun nedeni elektrikli araçlara yüksek oranda devlet teşviki uygulanamsı. Diğer bir nedeni de nüfus. Bakınız, bugün sadece Çin’de yaşayan insanların kullanımına sunacağınız her hangi bir ürünle istenen satış rakamına ulaşmak mümkün. Eeee otomotiv endüstrisi de bu işin farkında pek tabi.

Çin’den sonra en fazla elektrikli araç modelinin pazara girdiği ülke ABD. Sonra da Avrupa ülkeleri.

Elektrikli Modeli Olmayanlar…

Elektrikli motora sırtını dönen markalar var. Ama onlar da gelecek yıl bu pazara bir-iki modelle dahil olacaklar. Örneğin Mazda ve Lexus henüz bir elektrikli otomobil üretmedi. Bu arada Mazda, geleceği elektriklide değil dizelde görüyor. Gelişen dizel motorların önemine inanıyor.

Toyota’nın Elektrikli Modelleri

toyota elektrikliMazda ve Lexus gibi tamamen elektrikli araç üretmeyen bir marka da Toyota. Biz, onu hibrit’in yaygınlaşmasını sağlayan marka olarak tanıyoruz. Ama Toyota, batarya maliyeti ve menzil yetersizliği nedeniyle tamamen elektrikli modellere çok sıcak bakmıyordu. Bu sorunlara yeni mühendislik yaklaşımları üretilince ve devlet teşvikleri de pek çok ülkede artınca Toyota hibritte yarattığı güveni elektriklide de hedeflemeye başladı. Bu, tüketici için iyi haber.

Çevreci ve ekonomik hibrit Toyota da %100 elektrikli modeller için kollar sıvadı. Hatta Toyota elektrikli modeli geçtiğimiz Tokyo Otomotiv Fuarında tanıtılmıştı. Toyota cephesinden yapılan açıklamaya göre marka 2025’te 10 elektrikli model daha tanıtacak. Bu amaçla da 2 milyar dolarlık bir elektrikli otomobil yatarımı planı söz konusu.

Lexus’un Elektrikli Modelleri

Lexus ElektrikliLexus dedik; evet Lexus da bu yıl elektrikli model sunacak. Bu arada Lexus markası, biliyorsunuz ki Toyota’nın alt markası. Toyota’nın lüks alt markası Lexus 2020’de elektrikli bir modeli satışa sunacak. İşin ilginç yanı Lexus marka otomobillerin hepsinin birer elektrikli modeli olacak. Orada da hedef: 2025 yılı.

Mazda’nın Elektrikli Modelleri

Mazda MX-30Mazda, hep elektrikli işine mesafeli durdu. Hatta, “gelecek bizce içten yanmalı motorda” şeklinde açıklamalarda bulundu. Ama Geçtiğimiz aylarda düzenlenen Tokyo Otomobil Fuarında %100 elektrikli Mazda MX-30 modeli ile tanıştık.

 

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here