Ağır Ticari Araç Üretimi Çip Krizine Takıldı

0
1004
Ford Trucks Ağır Ticari Araçlar

Ağır ticari araç üretimi çip, hammadde ve lojistikte meydana gelen sorunlar nedeniyle sekteye uğradı. Yıl sonu satış hedefi 28 bin adet civarında öngörülüyor.

TAİD’in (Ağır Ticari Araçlar Derneği) açıklamasına göre 2022 yılında Ocak ile Mayıs ayı arası dönemde Türkiye ağır ticari araç pazarı geçen yıla göre %6 azalarak 11.2 bin oldu. Çekici araç satışları %3 azalarak 6.7 bin adet oldu. Diğer yandan ise 16 ton ve üstü kamyon satışları da %16 azalarak 2.8 bin adet gerçekleşti. Ancak mayıs ayı ağır ticari araç satışları geçtiğimiz yılın mayıs ayına göre yüzde 4 arttı. Çekici, 16 ton ve üstü kamyon satışlarında değişim görülmedi. Fakat 16 ton altı kamyon satışları % 25 arttı. 2021’de 25.9 bin olan ağır ticari satışlarının bu yıl sonunda 28 bin civarında olması bekleniyor.

Tedarik Sorunları ve Çip Krizi Ağır Ticari Araç Üretiminin Yükselişini Durduruyor

Ford Trucks Genel Müdür Yardımcısı Serhan Turfan yeni açıklamalar yaptı. Turfan’a göre tedarikteki sıkıntılar ve çip krizinin devam etmesi pazarın 30 bini aşmasına engel oluyor. Turfan ağır ticari satışlarının son 10 yıllık Mayıs ayı ortalama satışlarına göre %4, çekici satışlarının ise %24 arttığını ifade etti. Ağır ticari ve hafif ticari araç gruplarında  ilk 5 ayda üretim yüzde 22 arttı.

Ağır Ticari Araç Üretimi

Hafif Ticari Araç Satışlarında Yıl Sonu Beklentisi 150 Bin

Hafif ticari araç satışı 2021 yılını 175 bin adet civarında tamamladı. Fakat 2022 yılı için yıl sonu satış tahminleri düşüş gösterdi. Buna göre yıl sonunda hafif ticari araç satışının 150 bin civarında olması bekleniyor. Sektör yetkilileri artan faizler, vade kısıtlamaları, yükselen fiyatlar nedeniyle talebin değişebildiğini vurguluyorlar. Ayrıca bayram sonrası dönemde pazarda yavaşlama yaşanabileceğini de öngörüyorlar.

Tüm Satılık Ağır Ticari Modellerini İnceleyin⇒

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here