Daimler araba ve kamyon tarafı olmak üzere iki ayrı şirkete bölünüyor. Tek bir şirketten bağımsız saf iki şirket ortaya çıkıyor. Bunun nedenlerini ve bu durumun otomotiv piyasasını nasıl etkileyeceğini açıklayacağız. Ayrıca istenen bölünmenin doğru bir karar mı yoksa yanlış bir adım mı olduğunu ilerleyen günlerde hep birlikte göreceğiz.

Daimler Araba ve Kamyon Tarafı Olmak Üzere İki Bağımsız Şirkete Bölünüyor

Hareket, “işlerinin tüm potansiyelini ortaya çıkarmak için tasarlandı” ve şirketin kamyon ve otobüs ünitesinin Daimler Kamyon adlı yeni bir varlığa dönüştüğünü görecek.

Otomobil üreticisi, Daimler Truck’ın tamamen bağımsız bir yönetim ekibine ve bağımsız bir Denetim Kurulu Başkanı da dahil olmak üzere kendi kurumsal yönetimine sahip olacağını söylüyor. Yeni şirketin Frankfurt borsasına kote olması planlanıyor ve “önemli bir çoğunluk hissesi” Daimler hissedarlarına dağıtılacak. Daimler’in adı Mercedes-Benz olarak değiştirilecek ve tek farklılık bu da değil. Gelecekte “uygun bir zamanda” gerçekleşecek ve neredeyse bir yüzyıl içerisinde şirketin adına Daimler’i dahil etmediği ilk kez görülecek.

Daimler Araba ve Kamyon Tarafı Olmak Üzere İki Bağımsız Şirkete Bölünüyor

Daimler Başkanı Ola Källenius yaptığı açıklamada, “Bu şirketin köklü bir şekilde yeniden şekillenmesinin başlangıcını temsil ettiği için Daimler için tarihi bir an” dedi. Ayrıca Källenius, “ Mercedes-Benz Arabalar & Vanlar ve Daimler Kamyonlar & Otobüsler, belirli müşteri gruplarına hitap eden teknoloji yolları ve sermaye ihtiyaçları olan farklı işletmelerdir.” açıklamalarını ekledi.

Daimler Araba ve Kamyon Tarafı Olmak Üzere İki Bağımsız Şirkete Bölünüyor

Källenius, otomotiv endüstrisindeki büyük değişiklikler nedeniyle, şirketin iki farklı birimin “güçlü net likidite ile donatılmış ve bir holding yapısının kısıtlamalarından uzak bağımsız kuruluşlar olarak en etkin şekilde faaliyet gösterebileceğini” belirlediğini söyledi.

Daimler Trucks, pilli elektrikli (battery-electric) ve yakıt hücreli (fuel-cell) araç stokları yükselişinden yararlanmaya hazır görünüyor. Bu yatırımcı heyecanı, Nikola’nın hisselerinin spekülatör tarzında patlamadan önce hisse başına yaklaşık 66 $ ‘a yükseldiğini gördü.

Elbette, Daimler Trucks’ın zaten tek çatı altında yedi markaya sahip başarılı bir iş olduğunu belirtmekte fayda var. Ayrıca, 2019’da müşterilere yaklaşık yarım milyon kamyon ve otobüs teslim ettiler ve 48 milyar doların üzerinde gelir elde ettiler.

Bölünmeye ilişkin ek bilgiler, üçüncü çeyrekte olağan dışı bir hissedarlar toplantısında sunulacaktır. Plan aynı zamanda hissedarlar tarafından onaylanmalı ve yıl sonundan önce bir liste ilan edilmelidir.

İkinci El Mercedes-Benz İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here