Toyota, Yarış Pistinde Kullandığı Hidrojen Motorunu Artık Ticari Araçlarında Kullanacak

0
1118
Toyota hidrojen motoru

Toyota uzun yıllardır karbon emisyonunu nötr yapmak farklı alternatifler üstünde çalışıyordu. Firma bu araştırmaları sonucu farklı ülkelerin enerji şartlarına göre alternatifler geliştirmişti. Bu alternatifler hibrit, elektrikli ve hidrojen yakıtlı (yakıt hücreli) araçlardı. Bu çeşitlilik sayesinde Toyota müşterilerine birçok seçenek getirdi. Şu anda firma alternatifler için yaptığı çalışmaları geliştirmek için yeni atılımlar yapmaya devam ediyor. Toyota’nın yaptığı yeni atılımın amacı ticari araçlarında hidrojen yakıtlı motor kullanmak. Firma bu konunun araştırma ve geliştirmesi Isuzu, Denso, Hino ve CJPT ile işbirliği yapacak. Bu işbirliği çerçevesinde Toyota bu 4 şirketin teknoloji ve bilgi birikimlerinden yararlanarak hidrojen motoru geliştirecek.

Toyota hidrojen motoru

Hidrojen Yakıtlı Seri Üretim Binek Otomobili

Toyota hidrojen motoru

Firma yaptığı yeni atılımla en çok hidrojen yakıtlı araçların üstünde durduğunu bize gösteriyor. Yıllardır bu konu hakkında çalışma sürdüren firma, 2015 yılında ilk seri üretim aracını piyasaya sürmüştü. Toyota’nın Mirai modeli hidrojen yakıtlı olup ilk Japonya ve ABD’de satışa çıktı. Fakat marka hidrojen yakıt teknolojisini bir tek binek araç için kullanmak istemiyor. Toyota bu teknolojisini ticari araçlarında da kullanmak istiyor.

 

Peki Toyota Hidrojen Yakıtlı Motoru Neden Ticari Araçlarda Kullanmak İstiyor?

Bunun nedeni ticari araçlar ile ulaşım ve lojistikte karbon emisyonunu nötr hale getirmek. Ticari araçlar temiz çevre konusunda kritik bir yere sahip. Bundan dolayı Toyota bu sorunu çözebilmek için sektörün bu alanında vizyona sahip firmalarla ortaklık kurdu.

 

Ticari araç

Dünya genelinde sıfır emisyon için yapılan atılımların artması olumlu sonuç veriyor. Bu atılımlar sayesinde elektrikli araçlara tercih gün geçtikçe artıyor. Fakat sıfır emisyonun tek çözümü elektrikli araçlar değil. Buna alternatif olarak hidrojen yakıtlı motorların üstüne de çalışmaların yapılması oldukça mantıklı. Sıfır emisyon için ne kadar alternatif üretilirse tüketicinin de tercihi buna bağlı olarak artacak. Toyota’nın bu konuya yoğunlaşması da kendisini bu alanda öncü hale getirecek. Firma, bu zamana kadar tamamen hidrojen yakıtlı Mirai ve hidrojen destekli içten yanmalı motorları ortaya çıkarmış bulunmakta. Bu sayede Toyota ürettiği bu motorlarla çevreci otomobil konusunda oldukça alternatife sahip bir firma oldu.

Yarış Pistlerinde Hidrojen Yakıtlı Yarış Otomobili

Toyota hidrojen motoru

Ayrıca Toyota hidrojen yakıtlı motorunu bir tek binek otomobilde denemedi. Firma ayrıca hidrojen destekli içten yanmalı motorunu yarış pistine de taşıdı. Bu teknoloji Corolla sport sedan modeliyle geçen sene bazı yarış serilerinde kullanılmaya başlandı. Araç 1,6 litre ve 3 silindirli turbo motora sahip. Böylelikle Toyota çeşitli alanlarda kullandığı teknolojisi sayesinde hidrojen yakıtlı motor sisteminin gelişiminde sektörde öncü olduğunu bize gösteriyor.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here