Tesla ve Mercedes Dokunmatik Ekranlı Video Oyunlarını Durdurdu… Otomobil üreticilerinden Tesla ve Mercedes hareket halindeki arabalarda dokunmatik ekranlı video oyunlarını oynamayı durdurmak için hareket ettiler.

Mercedes-Benz, kendi araçlarında dokunmatik ekranlı video oyunlarını durdurmak için bir geri çağırma yayınladı. Ancak Tesla bunu kendi yöntemleri ile yaptı. Geri çağırma yerine, araç hareket halindeyken oyunların oynanmaması için bir yazılım güncellemesi yayınladı.

Tesla ve Mercedes Dokunmatik Ekranlı Video Oyunlarını Durdurdu

Hem Tesla hem de Mercedes araçları şu anda araba hareket halindeyken bazı video oyunlarının ana dokunmatik ekranda oynanmasına izin veriyor. Şirketler izin verilen bu yanlış durumun önüne geçmek için harekete geçti. Ancak şirketlerin buna tepki verme şekli birbirinde oldukça farklı.

Tesla ve Mercedes Dokunmatik Ekranlı Video Oyunlarını Durdurdu

Örneğin Mercedes, sadece birkaç yüz araçta gerçekleşen hareketli oyunlara izin vermekle hata yaptığını kabul etti. Ardından sorunu çözmek için gönüllü bir geri çağırma yayınladığını söyledi. Tesla ise hareketli oyunlara bu yaz kablosuz güncelleme ile izin vermişti. Marka şimdi bu sorunu çözmek için herhangi bir kamuya açık adım atmadı. Ancak NHTSA bu hafta durumun farkında olduğunu söyledi. Ardından Tesla bunu yeni bir güncelleme ile uzaktan yapacağını söyledi.

Tesla, araç hareket halindeyken dokunmatik ekranlar arasında “Passenger Play” işlevini kilitlemek için over-the-air yazılım güncellemesi yayımlamaktadır. Bir NHTSA sözcüsü yaptığı açıklamada, Tesla ile sorun hakkında konuştuğunu belirtti. Ardından yeteneğin dikkati dağılmış sürüşü teşvik edip etmediği konusunda resmi bir soruşturma açmayı amaçladığını söyledi.

Tesla ve Mercedes’in Aynı Soruna Yaklaşımı ve Çözüm Süreci

Tesla, CEO Elon Musk’ın tweet’lerinden 2000’lerin başında tamamen elektrikli bir otomobil üreticisi olarak başlamasına kadar birçok yönden geleneksel otomobil endüstrisine karşı çıkıyor. Tesla’nın farklı yaklaşımının çok fazla örneği bulunmaktadır. Ayrıca bunun en son örneği, kendisinin ve Daimler’in son zamanlarda güvenlik ve araç içi eğlence sorularına yanıt verme şeklidir. Spesifik olarak, hem Tesla hem de Mercedes aynı soruna sahip. Yeni ikisi de araç hareket halindeyken insanların arabanın dokunmatik ekranında video oyunları oynamasına izin verdi. Ancak Mercedes bunu bir hata olarak görüyor ve sorunu çözmek için araçları geri çağırıyor. Ancak Tesla henüz bunu yapmadı. Tesla’nın durumunda, aşağıdaki Associated Press video klibi, sürücünün sürüş sırasında kolayca oynayabildiğini gösteriyor.

Arabalar daha fazla birbirine bağlanıyor ve kabin içi ekranlar çoğalıyor. Araçlar teknoloji sayesinde gelişmeye devam ediyor olsa da, öncelik her zaman güvenliktir. Bu sebeple markalar gelişmenin yanı sıra sürücünün dikkatinin dağılmamasına ekstra özen göstermeli. Hatta bunu en aza indirmek, yıllardır güvenlik düzenleyicilerinin gündeminin ön saflarında yer alıyor. Örneğin 2022 Jeep Grand Cherokee, iki arka koltuk bilgi-eğlence ekranına sahiptir. Ve bunun yanı sıra ekran ön koltuktaki yolcunun ve sürücünün gördüğü navigasyon sistemi ile etkileşime geçebilir. Farklı gösterimler dahil saat gibi farklı şeyler yapabilmesi için ön panelde bir ekrana sahiptir. Örneğin Amazon Fire TV içeriği akışı. Önemli olan, bu ekranın, sürücü konumundan tek bir aydınlanmış pikseli göremeyeceğiniz şekilde tasarlanmış olmasıdır.

Mercedes’in Yaklaşımı

Mercedes’e gelince, Alman otomobil üreticisi yoldaki araçlardan bazılarının Mercedes’te “yanlış bir konfigürasyon” ile programlandığını keşfetti. Ardından 2021 S580 ve 2022 EQS450, EQS 580 ve S500 olmak üzere dört model için bir geri çağırma yayınladı. Bunun nedeni Benz’in arka uç sunucusu ve potansiyel olarak bu araçlarda MBUX bilgi-eğlence sistemindeki hatalar.

Tesla ve Mercedes Dokunmatik Ekranlı Video Oyunlarını Durdurdu

Hata, “araçta bulunanların, araç seyir halindeyken bu işlevleri [TV ve dijital kullanım kılavuzu ve oyunlar dahil] etkinleştirmesine olanak tanır.” Sorun yalnızca 227 aracı kapsıyor. Ancak Mercedes, “bir yolcu araç hareket halindeyken işlevi veya uygulamayı aktif olarak seçerse, sürücünün dikkati dağılabilir. Ayrıca bu da kaza riskini artırabilir” diye geri çağırma kararı aldı. Bunu da Ulusal Karayolu Trafik Güvenliği İdaresi’ne (NHTSA) söyledi. Kaynaklara göre, sorunun Kasım ayının ortasında keşfedilmesinden bu yana herhangi bir çarpışma veya kaza bildirilmedi. Ancak Mercedes, o zamandan beri sorunu çözmek için ağ sunucusunu güncelledi.

Tesla’nın Yaklaşımı

Tesla ise yıllardır bazı araçlarında video oyunlarının oynanmasına izin veriyor. Araba park edildiğinde bu sorun değil. Ancak bu yaz kablosuz bir yazılım güncellemesi, araba hareket halindeyken bile üç video oyununun oynanmasına izin verdi. Tesla’nın tam bir kendi kendine sürüş teknolojisi olmayan Otopilot sistemini yakından tanıyoruz. Ve Tesla’ya ön koltuktaki yolcu mu yoksa bu oyunları oynayan sürücü mü olduğunu söyleyebilecek sürücü izleme özelliğine sahip değil.

Tesla ve Mercedes Dokunmatik Ekranlı Video Oyunlarını Durdurdu

Tesla’nın sürülebilir oyun kurulumuyla ilgili basında birçok haberler çıktı. Bunun ardından, NHTSA bu hafta durum hakkında bir açıklama yaptı. Bu, “Sürücü endişelerinin farkındayız ve bu özelliği üreticiyle tartışıyoruz. Araç Güvenliği Yasası, üreticilerin makul olmayan riskler oluşturan tasarım kusurları olan araçları satmasını yasaklıyor. Bloomberg’e göre açıklamada, “güvenliğe” denildi. Tesla, kendi adına, karakteristik olarak sessizdir.

İkinci El Mercedes-Benz İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here