Gelmiş geçmiş en ünlü ve eski otomobil üreticilerinden Mercedes-Benz de elektrikli otomobil pazarına adım attı. Marka EQC, EQV, EQA ve EQB’den farklı olarak EQS modellerini piyasaya sürmeye hazırlanıyor. Ancak şimdi çok daha yeni bir konsept ve yüksek hedefleri ile karşımızda. Mercedes-Benz Vision EQXX EV 1000 km menzil hedefliyor. Vision EQXX EV’yi bilinen en ince ayrıntısına kadar inceleyelim.

Mercedes-Benz Vision EQXX EV Concept

AMG’den yarı kamyonlarına kadar Mercedes-Benz, otomobil endüstrisinin geri kalanı gibi giderek daha elektrikli hale geliyor. Ve yavaş yavaş Mercedes’in EV’lerinin nasıl görüneceğini görmeye başlıyoruz. Örneğin bu sonbahar, 2022 EQS sedanı ABD bayilerinde satış yapmaya başlayacak. Ama bu Mercedes için sadece ilk adım niteliğinde. Etkileyici bir menzil sunduğunu iddia eden başka bir EV, çok yeni Mercedes-Benz Vision EQXX Concept.

Mercedes-Benz, Vision EQXX’e daha fazla menzil sağlamak için F1 yardımını getirdi

ABD ve Avrupa’daki çoğu ülkenin şarj ağının durumu göz önüne alındığında, menzil kaygısı, potansiyel EV sahipleri için hala bir sorundur. Aynı şekilde Türkiye’deki şarj altyapısını ve hızlı şarj cihazlarını kontrol ettiğimizde aynı sorunla karşılaşırız. Ancak Mercedes-Benz Vision EQXX Concept’in hedef aralığı bu endişeleri hafifletecek bir rakamdır.

Bu yazı itibariyle Mercedes-Benz, Vision EQXX’in elektrikli güç aktarma organı hakkında pek fazla teknik ayrıntı yayınlamadı. Ancak Alman otomobil üreticisi, EV’nin şarj başına 1000 kilometrenin üzerinde bir “gerçek dünya sürüş menzili” sunduğunu söylüyor. Roadshow, Vision EQXX’in pil paketinin “kompakt bir otomobil için olduğu gibi boyutlandırılmış” olduğu düşünüyor. Ayrıca bunu göz önüne aldığımızda verilen rakamın daha da etkileyici olduğunu söyleyebiliriz.

Mercedes-Benz Vision EQXX EV 1000 Km Menzil Hedefliyor
Mercedes-Benz Vision EQXX | Mercedes-Benz

MotorTrend, paketin kapasitesini yaklaşık 70 kWh olarak tahmin ediyor. Eğer verilen bu bilgi doğruysa, Mercedes-Benz Vision EQXX Concept’in 2022 Hyundai Ioniq 5’ten daha küçük bir pil takımına sahip olduğu anlamına gelir. Bu arada, Motor1 kapasiteyi 104 kWh’de sabit olacağını ekledi. Yine de, 108 kWh pil paketiyle bile 2022 EQS’nin 780.5 km menzile sahip olduğunu belirtmekte fayda var. Ve bu, EPA’nın testinden daha cömert olan Avrupa WLTP testine dayanmaktadır.

Peki, Mercedes-Benz Vision EQXX Concept, daha küçük bir pil paketi ile 965.6 kilometreden daha fazla menzil sunacağını söyledi. Peki Mercedes bu pil takımı ile bu menzil seviyesini nasıl iddia edebilir? Cevap Formula 1 mühendisliğinde saklı ve çoğunlukla Formula 1 ekibinin verimlilik mühendisliği bilgisinden yararlanarak. Mercedes’in bunu nasıl yapmayı planladığı tam olarak belli değil. Ancak otomobil üreticisi, otoyolda “100 km’de tek haneli kWh” enerji tüketimini hedefliyor. Bu 200 mpge’nin çok üzerinde bir rakam.

Mercedes-Benz Vision EQXX’in teknolojisi gelecekteki elektrikli otomobillerde görünebilir

Bu yazı yazılırken Mercedes-Benz, Vision EQXX Concept’in yalnızca birkaç silüet görüntüsünü paylaştı. Autoblog’un bildirdiğine göre, görünen çok az şey Mercedes-AMG One hiper otomobiline 2022 EQS’den daha çok benziyor. Ancak, konsept otomobilin düşük sürtünme katsayısına sahip olmasına rağmen bir sedan olduğu iddia ediliyor.

Vision EQXX Concept’in şekli, en azından gelecekteki Mercedes-Benz modelleri için, güç aktarma sisteminden tartışmasız daha az önemli. Mercedes kısa süre önce 2025 yılına kadar içten yanmalı otomobiller için platform geliştirmeyi durduracağını duyurdu. 2030 yılına kadar ise “piyasa koşullarının izin verdiği yerde” tamamen elektrikli olmayı umuyor. Mercedes, programa uymak istiyorsa Vision EQXX’in geliştirilmesinden öğrenilen verimlilik dersleri kritik olacaktır.

Mercedes-Benz Vision EQXX Üretime Girecek Mi?

Roadshow’un bildirdiğine göre, Mercedes-Benz elektrikli Vision EQXX Concept’i tam olarak yukarıdaki fotoğraflardaki görüyor. Yakın tarihli bir sunum sırasında şirket sözcüleri, “Bu araçtan öğrenilen tüm dersler, seri otomobillerimizde de kullanılmak üzere geliştiriliyor” dedi. Ayrıca bu, binek otomobiller, AMG’ler, kamyonetler ve potansiyel olarak diğer ticari araçlar anlamına gelir. Mercedes-Benz girdiği elektrikli araç pazarında her açıdan ve piyasaya sunduğu her araçtan sorumludur. Buna dayanarak marka tüm araçlarında en yeni teknolojileri ve geliştirdiği yenilikleri sunmaya devam ediyor.

Mercedes-Benz Vision EQXX EV 1000 Km Menzil Hedefliyor
2022 Mercedes-Benz EQS electric sedan | Mercedes-Benz

Vision EQXX’in kendisine gelince, Mercedes bunu 2022’de tam olarak ortaya çıkarmayı planlıyor. Ancak şimdilik bunun sadece teknik bir tanıtım olduğunu söyleyelim. Ayrıca geleceğe baktığımızda markanın bu konsept için üretim planı olmadığı görülüyor. Ancak bu 1000 kilometrelik menzil iddiası işe yararsa, elektrikli Mercedes otomobillerinde muhtemelen EQXX’in parçaları olacak.

2022 Mercedes-Benz EQS Kendi Kurallarını Yazıyor

Sıfır Km Mercedes-Benz Fiyatları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here