Tedarik Zinciri

Otomotiv Tedarik Zincirleri İyileşiyor.

Covid-19 salgınıyla beraber hem otomobil hem parça üretimi yapan bir çok fabrikanın üretimi durdurması sonucu tedarik zincirlerinde kopmalar yaşanmıştı. Salgının ardından içinde bulunduğumuz normalleşme süreci ile birlikte fabrikalar yeniden üretime başladı. Üretim kapasitesinin günden güne artmasıyla, tedarikçiler yaralarını sarmaya başladı.

Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği (TAYSAD), açıklanan son verilerle birlikte otomotiv sektöründeki yıl sonu öngörülerini paylaştı. TAYSAD Yönetim Kurulu Başkanı Alper Kanca, “Ölümün kıyısından dönüp şimdi de iyileştiğimiz bir dönem oldu” derken TAYSAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kemal Yazıcı da, “Sektör şu anda geleceği daha iyi görüyor ve yüksek tempo ile çalışıyor. En kötü günler geride kaldı diyebiliriz.” dedi.

Tedarik Zincirleri İhracattaki Daralmadan Minimum Düzeyde Etkilendi

Açıklanan son verilere göre, Türkiye otomotiv sanayisi ihracatı Ocak-Ağustos döneminde yüzde 36’lık bir düşüş yaşandığı kaydedilirken, ihracat açısından Türkiye’nin Avrupa’ya bağlı olduğu vurgulandı. Konuyla alakalı açıklamalarda bulunan AYSAD Yönetim Kurulu Başkanı Alper Kanca, “Tedarik sanayicilerinin ihracatta ana sanayiye göre kaybı daha az. Şu anlama gelebilir; Araç satışı Avrupa’da hala hızlı değil ama üretim tarafında bir hızlanma var. Dolayısıyla bizden aldıkları parçalar orada üretime gidiyor fakat henüz daha satılmıyor” yorumunda bulundu. TAYSAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kemal Yazıcı da, “Haziran ve Temmuz aylarında ihracat açısından tedarik sanayinin ana sanayiye göre daha iyi toparlandığını gördük. Önümüzdeki dört ayda ise Türkiye’deki OEM’lerin daha çok üreteceğini ve geçmiş aylara göre ihracatlarını önemli oranda artıracaklarını tahmin ediyoruz. Bu bağlamda, otomotiv sektörü ihracatında Ocak-Temmuz döneminde toplam 7 ayda yaşanan 4,8 milyar dolarlık ihracat kaybının durma eğilimine gireceğine inanıyoruz” dedi.

Alper Kanca

HEM ÜRETTİK HEM DE HASTALIĞIN YAYILMASINA ENGEL OLDUK

TAYSAD Yönetim Kurulu Alper Kanca konuyla alakalı yaptığı açıklamada, “2020 yılı, adeta ölümü neredeyse görmeye yakın bir dönemden geçip ondan sonra sıtma, sonra da iyileştiğimiz bir dönem oldu. Daha mutluyuz, keyifliyiz. Tahmin ettiğimiz gibi önce inanılmaz bir düşüş oldu. O düşüş artık yukarı doğru çıkıyor. Belki de en iyi haberlerden bir tanesi otomotiv sektöründe üretimin devam etmesine rağmen önemli bir sağlık sorunu olmaması. Yani hem ürettik hem de hastalığın yayılmasına engel olduk. Eylül ayında ise beklenti çok yüksek. Kendi şirketlerimizde bile yüzde 90’a yakın bir doluluk oranı var. Bu şekilde olması beklemediğimiz bir şeydi. Baktığımız zaman sektörde hemen hemen her şirkette inanılmaz derecede yoğunluk var. Sektörün kimi oyuncuları 3 vardiyaya tekrar döndü ve gece gündüz üretim yapıyor. Bazılarında fazla mesai bile söz konusu olmaya başladı” diye konuştu.

2 YORUMLAR

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here