Renault 5 Modellerinin 50. Yıl Dönümü

0
1298
Renault 5

Renault, 2022 yılında markaya, şirkete ve hatta çağına damgasını vuran bir modelin yıl dönümünü kutluyor: Renault 5. Renault Rétromobile 2022 standını tamamen bu efsanevi otomobile adamış durumda. 820 m2’lik alanda ziyaretçiler, modelin on iki tarihi modelinin bulunduğu Renault Classic koleksiyonunu keşfe çıkıyor. 

İlk olarak 1972’de piyasaya sürülen Renault 5, hem basit hem de şık olan küçük şehir otomobillerinin ilkiydi.  Öyle ki, Michel Boué’nin ilk çizimleri 1967 yılına kadar uzanan otomobil hakkında pek çok fikir vardı. Bunların arasında iki kapı, bir bagaj kapağı ile donatma fikri galip geldi. İşte o günden bu yana bu küçük şehir otomobili hayatımızda.

Renault 5, mavi renk, sarı renk, yeşil renk

Ayrıca motor sporları ve yarışları her zaman Renault tarihinin bir parçası olmuştur. Hal böyle olunca bu klasik şehir otomobili Renault 5 modelleri de bol bol yarışlara çıkmıştır. Spor ve yarışma versiyonları sayesinde iyice ikon haline gelmiştir. Bu efsanevi modellerden bazılarını sergileyen marka, geçmişiyle bağ kuruyor. Geçmişle gelecek arasında adeta bir köprü olan stantta Renault 5 elektrikli versiyonu da yer alıyor.

Bir İkon Otomobil

Renault başından beri zamanının ötesinde bir otomobil üreticisidir. Renault 5’i çıkarmaya ilk cesaret ettiğinde, tartışmasız 1972 otomobillerinin çok ötesindeydi. Marka adeta o zamanki toplumun ihtiyaçlarını karşıladı. Renault 5, yükselen orta sınıfla resmen bütünleşti. Yerleşim bölgelerinde büyük süpermarketlerin artması ve özgürleşmesi ile toplum yeni bir dönemece girmişti. Tam da o esnada, ikon otomobil nüfusun yeni ihtiyaçlarına mükemmel bir şekilde karşılık verdi. Böylece Renault, popüler otomobillerde ilk kez yolcu bölmesinden bağımsız bagajı olan 3 kapılı bir otomobili piyasaya tanıttı.

Renault 5 mavi, kahverengi, beyaz, kırmızı

Şehir içi kullanımı çok rahat olan otomobil, seyahat için de oldukça idealdi. Böylelikle ‘çok yönlü bir otomobil’ olduğunu kanıtladı. Aynı zamanda yuvarlak görünümü ve pürüzsüz şekilleri sayesinde tasarımıyla hep ilgileri üzerine topladı. Özellikle kadın ve gençlerden oluşan bir müşteri kitlesine sahip oldu zamanla. Hem tarz olması hem de sürüş keyfi ile kısa sürede başarılı oldu.

%100 elektrikli Renault 5, 2024’te Geliyor

Reasult 5, sarı renk, önden görünüm

İkonik otomobilin 50. yıl dönümünü kutlamak için bir araya gelenler yeni prototipi de keşfediyorlar. Stantta yer almayı başaran bu yeni prototip göz kamaştırıyor. Böylece modelin gelecekte nasıl görüneceğine dair ipuçlarını da buluyorlar. Ayrıca elektrikli araba piyasasında da iddialı olacağa benziyor.

İkinci El Renault 5 Modelleri

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here